Cykelveckan sprider cyklingens glädjebudskap: vardagsmotion på väg till arbetet, trygg trafik och cykelturism

Nyhet

Huvudstadsregionens cykelvecka sprider cyklingens glädjebudskap på mångsidiga evenemang och jippon 6–15.5.2022. Under veckan ges frukost till pendlingscyklister, granskas cyklars skick och eftersträvas trygga cykelförhållanden för hela familjen. I slutet av veckan planeras det tillsammans sommarens cykeltur.

Pyöräilijöitä kaupungilla

Helsingforsregionens cyklister rf (Hepo) samordnar Cykelveckan i huvudstadsregionen. Veckans evenemang ordnas i samarbete med städerna Vanda, Helsingfors och Esbo och Helsingforsregionens trafik samt andra aktörer inom cykelbranschen.

Till gratisevenemangen med låg tröskel är cyklister i alla åldrar och på alla nivåer välkomna, såsom alla som är intresserade av cykling. Du behöver inte en egen cykel för att delta, utan du kan komma med till exempel med en stadscykel. Program ordnas dessutom virtuellt på nätet.

Den nationella Cykelveckan ordnas för 32:a gången och den är även i år ett mångsidigt urval av olika glada cykelevenemang. Invigningsevenemanget för huvudstadsregionens cykelvecka ordnas lördagen den 7 maj. På medborgartorget i Helsingfors finns ett efterlängtat och avslappnat möte för människor som är intresserade av cykling till tonerna av Trash Hero DJ:s. Utöver en glad stämning finns även till exempel gratis cykelbesiktning och information om trafikreglerna för cyklister. Invigningen kulminerar i Kidical Mass-cykelparaden som strävar efter trygga cykelförhållanden för människor i alla åldrar och i samband med cykelpicknick i en konsert av Maestro Ruscello e Gruppo Velocita.

På vardagarna ger Helsingforsregionens cyklister rf tillsammans med sin samarbetspartner frukost till pendlingscyklister såväl i Vanda, Helsingfors som Esbo. Vid sidan av frukostevenemangen finns det många slags program från hela familjens cykeltur till informationsinslag om cykelturism, planering av utflykter i näromgivningen och utmaningar på sociala medier. Även om programmet koncentrerar sig på att sprida cyklingens mångsidighet och glädjebudskap, har man inte glömt allvarligare ämnen.

– På Cykelveckans evenemang får du veta hur vår cykelkultur utvecklas och hur våra städer utvecklas för att bli positivare mot cykling. Cyklingen blir mer lockande hela tiden, säger verksamhetsledare Henni Ahvenlampi vid Helsingforsregionens cyklister.

Målet för både städerna i huvudstadsregionen och evenemanget Cykelveckan är att uppmuntra människorna att cykla och öka cyklingens andel på alla färder.

Lärä mer på Hepos websidor (på finska). 

Cykla till Cykelveckans evenemang

Lördagen den 7 maj, Invigning av Cykelveckan & Kidical Mass

Hepo ordnar med sina samarbetspartner invigningen av Cykelveckan på Medborgartorget i Helsingfors lördagen den 7 maj kl. 12–17.

I samband med invigningsevenemanget ordnas cykelparaden Kidical Mass runt om i Helsingfors stadskärna. Namnet Kidical Mass är en ordlek som hänvisar till den internationellt kända rörelsen Critical Mass som kräver bättre cykelförhållanden. Syftet med turen är att påminna om betydelsen av trygg cykelinfrastruktur så att cyklingen skulle vara ett tryggare färdsätt för hela familjen. Kidical Mass startar från Medborgartorget kl. 13.30 och tar ungefär en timme.

Under hela evenemanget finns många slags program och aktiviteter på Medborgartorget: musik, avslappnad samvaro och möjlighet att låta besikta skicket och tryggheten på cykeln gratis av en yrkesverksam person från Haagan Pyörähuolto Oy.

Ägare till och personer som är intresserade av familjecykel har på invigningsevenemanget möjlighet till nätverkande inom inköp och försäljning. Även representanterna för Helsingforsregionens cyklister är naturligtvis anträffbara. På evenemanget på Medborgartorget får du tips och information om cykling, underhåll av cykel, trafikregler och stadens cykelinfrastruktur.

Evenemanget avslutas av cykelpicknick under vilken Maestro Ruscello e Gruppo Velocita ansvarar för stämningen. Tamed din picknickfilt och egen matsäck!

Söndagen den 8 maj, Hela familjens cykeltur

Morsdagen till ära ordnar man på söndagen den 8 maj en cykeltur för hela familjen när familjen tar sig på äventyr i form av en cykeltur som startar på Medborgartorget i Helsingfors. Upplev cyklingens glädje och delta i den gratis handledda cykelturen. Turen startar på Medborgartorget kl. 10.30. Turens maximilängd är cirka 25 kilometer och den tar ungefär tre timmar. Takten är lugn för att alla hänger med. På turen lär vi känna natur- och kulturobjekt och tar en längre paus. Du kan också delta med en stadscykel.

Tisdagen den 10 maj, onsdagen den 11 maj, torsdagen den 12 maj, Frukost till cyklister & orientering i näromgivningen

Det jättepopulära evenemanget Aamupalaa pyöräilijöille (Frukost till cyklister) kommer tillbaka till Cykelveckans program efter en paus på ett par år! Från tisdag till torsdag delar Hepos frivilliga frukost till cyklister i Helsingfors, Esbo och Vanda.

Frukostserveringen på tisdagen den 10 maj ordnas på Banan i Helsingfors, under Porkalagatans brygga. Onsdagen den 11 maj betjänas hungriga och kaffetörstiga cyklister däremot vid Laguuni i Kägelviken i Esbo och torsdagen den 12 maj på Måltorget i Dickursby i Vanda. Frukost och kaffe serveras varje dag kl. 7–9.

Torsdagen den 12 maj publiceras också Cykelveckans orientering i näromgivningen. Orienteringen är ett cykelevenemang som inspirerar till ett stadsäventyr på huvudstadsregionen. Evenemanget lockar till cykling i näromgivningen och passar för personer i alla åldrar som saknar intressanta nya aktiviteter för kommande sommaren. Du kan delta enligt din egen tidtabell med din cykel eller exempelvis med en stadscykel. Orienteringsobjekten omfattar ett inspirerande urval av städernas natur-, kultur och cykelinfrastrukturobjekt i huvudstadsregionen.

Fredagen den 13 maj, #kuormahaaste

Dagen Pyörällä kauppaan (Med cykel till butiken) firas på huvudstadsregionen med en utmaning på sociala medier. Utmaningen bjuder in stadsborna att dela bilder på laster som de har transporterat med cykel och på färder som de gjort med cykel. I synnerhet under dessa tider med dyra bränslen är det nyttigt för miljön, den egna konditionen och plånboken att cykla i stället för att köra bil! Dela bilder på sociala medier med hashtaggen #kuormahaaste.

Lördagen den 14 maj, Cykelturismdagen

På cykelturismdagen berättar erfarna cykelturister om sina erfarenheter och sina tips för cykelturism – oavsett om den riktas till näromgivningen eller längre bort. Intervjuerna kan ses live och förstås även senare på Hepos Facebook-sida.

Keywords

Cykling