Meddelande 12.5.2021 Organiseringen av särskilt krävande social- och hälsovårdstjänster för handikappade planeras som en del av förberedelserna inför vårdreformen

Nyhet

Etiketter

HälsaHandikappade

Kommunerna i Nyland har grundat en arbetsgrupp som ska bereda anordnandet av socialtjänster för personer med intellektuell funktionsnedsättning i de kommande västra Nylands, östra Nylands, mellersta Nylands och Vanda-Kervo välfärdsområden samt Helsingfors. Arbetsgruppen består av representanter från områdets kommuner samt samkommunerna Eteva och Kårkulla.

Under våren har arbetsgruppen definierat vilka tjänster för personer med intellektuell funktionsnedsättning är särskilt krävande och som de blivande välfärdsområdena borde ordna i samarbete. Enligt arbetsgruppens förslag hör anstaltsvård, krisperioder, rehabiliterings- och bedömningsperioder samt rättspsykiatrisk vård till särskilt krävande tjänster för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Arbetsgruppen anser att dessa tjänster ska i framtiden vara hälsovårdstjänster, till vilka man får tillgång till via hälsovårdens bedömning och remiss och för vilka hälsovården ansvarar för.

Socialvården skulle ha på sitt ansvar organiseringen av särskilt krävande boendetjänster utifrån den nya handikappservicelagen. Arbetsgruppen har bestämt storleken på personalen, omfattningen av deras kunnande samt kriterierna för lokalerna för särskilt krävande boendetjänster.

Arbetsgruppen är orolig över bristande reglering vad gäller hälsovårdstjänster för handikappade

I lagpropositionen för vårdreformen har man inte tagit upp hur man i fortsättningen ordnar specialomsorg oberoende av vilja, rättspsykiatrisk vård eller hälsovård för personer med intellektuell funktionsnedsättning, vilka nu regleras av specialomsorgslagen. I samband med upphävande av lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda borde man bedöma ändringsbehoven både gällande handikappservicelagen och sjukvårdslagen, konstaterar gruppens ordförande Anu Autio.

Förberedande arbetet fortsätter

Arbetsgruppen gör en framställning om hur man i Nyland ordnar finsk- och svenskspråkiga socialtjänster på bas- och särskilt krävande nivå till personer med intellektuell funktionsnedsättning. Under sommaren och hösten förbereder gruppen alternativ för hur tjänsterna och enheterna placeras, om flyttande av enheterna på basnivå till välfärdsområdena samt en plan om organiseringen av de svenskspråkiga tjänsterna.

I samband med förberedelserna samarbetar vi med projektet ’Kehitysvammaisten hoitopolut Uudellamaalla’ för att kunna garantera integrationen av hälsovården.

Arbetsgruppen gör ett förslag om organiseringen av tjänsterna senast i slutet av 2021. Enligt regeringens lagförslag gällande social- och hälsovården läggs de nuvarande specialomsorgsdistrikten ner och organiseringen av tjänsterna överförs att skötas av välfärdsområdena under 2022–2023.

 

Mer information:

Representant för västra Nyland, arbetsgruppens ordförande

Anu Autio, chef för funktionshinderservice, Esbo

tfn 043 825 9890, anu.autio@esbo.fi

Representant för Helsingfors

Katja Raita, chef för arbetet med personer med funktionsnedsättning, Helsingfors

tfn 050 593 0973, katja.raita@hel.fi

Representant för Vanda-Kervo

Chef för tjänster för äldre och personer med funktionsnedsättning Minna Lahnalampi-Lahtinen

tfn 09 8392 0028, minna.lahnalampi-lahtinen@vantaa.fi

Representant för mellersta Nyland

Olli-Pekka Alapiessa, Chef för tjänster för personer med funktionsnedsättning

tfn 050 497 2430, olli-pekka.alapiessa@keusote.fi

Representant för östra Nyland

Irja Suhonen, projektchef

Utredningsprojektet för intensifierat samarbete inom handikappservicen i östra Nyland

tfn 040 185 6073, irja.suhonen@porvoo.fi

Läs mer om förnyande av social- och hälsovårdstjänsterna i Helsingfors

Keywords

Välfärdsområde