Arbete eller praktik inom ungdomstjänster

Etiketter

UngdomstjänsterUnga

Inom Vanda ungdomsverksamhet söker vi medarbetare, tar med praktikanter och erbjuder möjligheter att genomföra examensarbeten eller undersökningar där det är möjligt.

Nuoria.

Är du redo att träffa ungdomar i olika miljöer? Vill du kunna starta upp åtgärder för ungdomar, eller att utforska genom olika experiment, hur man bäst kan stöda ungdomar? Är det en hjärtesak för dig att bekämpa utslagning av ungdomar? Arbetar du smidigt med ungdomar i både fysiska och digitala miljöer? Bra! Du behövs i Vanda!

Vi erbjuder en uppslukande arbetsmiljö som drivs av Vanda stads värderingar: öppenhet, mod, gemenskap och ansvar. Vi har god företagshälsovård, ledningens stöd och möjlighet till arbetshandledning. Vi uppmuntrar våra anställda och erbjuder möjligheter till utbildning och självutveckling.

Vi söker medarbetare i olika temporära och tillsvidare anställningsförhållanden i Vanda ungdomsverksamhet. Våra lediga jobb finns på stadens webbsida. Lediga jobb ansöker du via det elektroniska rekryteringssystemet Laura.

Kom på praktik

Vanda ungdomsverksamhet erbjuder praktikplatser i olika arbetsformer, både för studerande som studerar ungdomsarbete och för dem som studerar socialservice i yrkeshögskolor. Under praktiken kommer du att få kvalitativ och mångsidig praktisk erfarenhet av ungdomsarbete dagligen och stöds av proffs på ungdomsarbete.

Verksamheten öppen för alla ungdomar, men vi riktar in oss på ungdomar mellan 10 och 25 år och de som behöver det mest. Vi verkar både på ungdomsgårdar och i verkstäder och i olika delar av staden där ungdomar tillbringar sin fritid. Vi söker också aktivt upp och stöder de ungdomar som inte vet att vi finns.

Vi arbetar på ett kvalitativt och effektivt sätt för att stöda unga människors tillväxt och utveckling och för att bygga upp sektorsövergripande samarbete och gemenskap. De nätverk som vi nyttjar i ungdomsarbetet är omfattande, unika och efterfrågestyrda. Samarbetspartner inkluderar hem, skolor och läroinrättningar, polis, social- och hälsovårdstjänster, TE-tjänster, organisationer, bibliotek, kulturtjänster, motions- och idrotts tjänster, ungdomsarbete inom kyrkan och företag. Dessutom tar vi upp ungdomar, deras behov, tankar och berättelser i olika forum.

Är du intresserad av att göra praktik på svenska? Kontakta den svenskspråkiga ungdomsarbetaren Petra Bäcklund, fornamn.efternamn@vantaa.fi.

Praktik på ungdomsgårdar

Det finns 14 ungdomsgårdar i hela staden, och vi har ett brett utbud av regionalt ungdomsarbete i hela Vanda. Områdena är indelade i regionerna Aviapolis-Stensvik, Håkansböle, Korso-Björkby, Västra Vanda och Dickursby. Regionerna anordnar ett brett utbud av aktiviteter för barn och ungdomar från fjärdeklassare till 17 års ålder, såsom öppen ungdomsverksamhet, fritidsaktiviteter, individuella och små gruppaktiviteter, evenemang och fritidsaktiviteter. Ungdomsgården arbetar på ett målinriktat och pedagogiskt sätt som ett team för att stödja ungdomars tillväxt och utveckling. Dessutom arbetar ungdomsarbetet nära hemmet, i skolorna och i ett mångsidigt nätverk.

Det regionala ungdomsarbetet, med sina arbetsformer, bygger helt på ungdomars frivillighet. Arbete görs för ungdomar, deras fritid aktiveras tillsammans med ungdomar och vi tillhandahåller trygga och stabila vuxna i ungdomarnas vardag.

Villkor/krav:

  • 18 års ålder
  • redo för kvälls- och helgarbete
  • aktivt, initiativtagande och flexibelt arbetssätt

Titta på de regionala ungdomsarbetsvideorna:
Ungdomsarbete genom arbetarnas ögon - ungdomsarbetare Fabi och Juuso. Videon är på finska.

Praktik i ungdomsverkstäder/tjänster för unga vuxna

Ungdomarnas verkstäder är avsedda för ungdomar från 16 till 28 år som kan ansöka om en arbetsprövning genom TE-byrån eller Ohjaamo (16-åringar söker till en workshop genom att kontakta startteamet direkt).

Under perioden får ungdomar stöd och vägledning för livskontroll, utbildning och arbete. Målen för perioden kan till exempel vara att stärka de egna resurserna, klargöra framtiden, främja lärande och arbetslivsfärdigheter samt att utforska olika utbildnings- och yrkesmöjligheter. I workshopen kan man också höja betygen för grundskolan och utföra olika kurser (EA1, hygienpass och arbetssäkerhetskort). Arbetsdagar i verkstaden är måndag till fredag kl. 9–15.

Verkstäder för unga-videon på finska.

Utforska rollen som verkstadshandledare i Vanda. Video är på finska.

En köksverkstad, en kulturverkstad, en hantverksverkstad och en sportverkstad finns i Dickursby, en allt-i-ett-anläggning för ungdomar i Liito, och en verkstad för restaurering av hemmet i vuxenutbildningen Aikuisopistos lokaler.

Villkor/krav:

  • minst 20 års ålder 
  • erfarenhet av att arbeta med ungdomar 
  • aktivt, initiativtagande och flexibelt arbetssätt 
  • studerande på det sista året i pedagogisk utbildning, yrkeshögskole- och högre yrkeshögskoleexamen enligt överenskommelse (t.ex. projekt och examensarbeten)

Berätta lite om dig själv i din ansökan, innehåll i praktiken för din studieperiod, mål och tidpunkt och dina egna önskemål för praktiken. Praktiken föregås alltid av ett möte där den studerande och till exempel teamet som leder verkstaden diskuterar en möjlig praktik tillsammans.

Praktik i ungdomsarbete/tjänster för unga vuxna

Uppsökande ungdomsarbete ger vägledning till ungdomar från 16 till 28 år som inte är i arbete eller utbildning. Stöd kommer att ges för att klargöra livssituationen, kartlägga alternativ och planera för framtiden.

Uppgiften är att hjälpa alla ungdomar i Vana att hitta något meningsfullt att göra. Uppsökande ungdomsverksamhet hjälper med att söka till ungdomsverkstäder och hitta och tänka på utbildningsalternativ. De hjälper ungdomar med utkomststöd och bostäder. Verksamheten är frivillig för ungdomar.

Praktikplatsen finns i Dickursby vid goda trafikförbindelser. I det uppsökande arbetet söks även ungdomar genom chatt- och hembesök.

Villkor/krav:

  • god erfarenhet av att arbeta med ungdomar
  • yrkeshögskolestuderande för examen (sista året)
  • kunskap om servicesystemet

Ytterligare information från arbetsledaren för uppsökande ungdomsarbete.

Praktik inom projektet ungdomsarbete på rätt spår (NTR)

Ungdomsarbetet på rätt spår svarar på utmaningarna i dagens ungdomsarbete. Ungdomar rör sig mycket mellan huvudstadsregionens kommuner och städerna i takt med att kollektivtrafiken förändras. Syftet med verksamheten är att nå ut till unga människor som rör sig runt järnvägsmiljön, att säkra deras fritid och att möjliggöra vägledning till tjänster om de behöver det. Syftet med arbetet är att skapa regelbunden interaktion, kartlägga ungdomarnas rörelser och observera fenomen i offentliga rum, i syfte att påverka dem positivt. Verksamheten kommer att bedrivas på ett så flexibelt och effektivt sätt som möjligt inom järnvägssektorn i huvudstadsregionen, på järnvägsstationerna, i stationernas omgivningar, på flygplatsen och i köpcentrumen.

Ungdomsarbetare arbetar i nära samarbete med andra enheter som verkar i järnvägsmiljön, främjar förutsättningar för säkra resor och ökar den ömsesidiga förståelsen mellan ungdomar och andra medresenärer. Ett heltidsanställt arbetspar arbetar med projektet, som ansvarar för genomförandet av ungdomsarbetet kring järnvägar.

Samarbetspartner till Vanda ungdomstjänsters projekt är ungdomstjänsterna i Helsingfors, Esbo, Grankulla, Kyrkslätt, och Träskända, Aseman Lapset ry, Transportverket, VR, polisinrättningarna i Östra Nyland, Västra Nyland och Helsingfors, Skyddspolisen, HRT som ansvarar för kollektivtrafiken i huvudstadsregionen, Finavia som ansvarar för flygtrafiken och flygstationen samt väktarbolagen som jobbar på järnvägen och stationerna.

Villkor/krav:

  • erfarenhet av att arbeta med ungdomar
  • redo för kvälls- och helgarbete
  • redo för arbete ute bland ungdomar (=mycket rörelse)
  • förmåga att möta olika svåra situationer och flexibilitet i föränderliga situationer
  • 2:a eller 3:e årets yrkeshögskolestuderande

Titta på NTR-presentationsvideo: Ungdomsarbete på rätt spår: resan fortsätter. Video är på finska.

Den som gör ett examensarbete eller en undersökning

Har du en idé för ett examensarbete eller en undersökning? Kontakta vår planerare Annika Bäck för mer information om processen inom ungdomstjänster.

Forskningstillstånd söks hos sektorn stadskultur. Ansökan om undersökningstillstånd och dess bilagor ska lämnas in till stadens registatorskontor. Ansökan om undersökningstillstånd kommer att inleda processen med att utvärdera undersökningstillståndet och undersökningstillståndet kommer att utfärdas/avvisas av direktören för ungdomstjänster.

Keywords

Unga 13-20 årUnga vuxna