Skidspåren i Vanda lockar till skidåkning

Artikel

Vanda erbjuder utmärkta ramar för skidåkning. Under en vinter med mycket snö kan skidspårens längd sammanlagt vara till och med 400 kilometer.

De senaste vintrarna har skämt bort skidåkarna i Södra Finland. Antalet skidåkare har ökat, och ännu fler skidåkare har också kommit till skidspåren i Vanda. Vandaborna ger också mycket respons på skidspåren.

Baserat på responsen har vi sammanställt skidspårsinformation om ämnen som intresserar skidfolket i Vanda.

Skidspåren är reserverade för skidåkare. Friluftslederna som görs till skidspår på vintern är avsedda endast för skidåkning. Detta innebär att man inte får gå på skidspåret. I Vanda finns gott om leder som underhålls på vintern och som är lämpliga för rekreation, till exempel promenad och joggning.

Ett bra skidspår skapas inte på ett ögonblick. Det kräver tid och noggrannhet att göra högklassiga skidspår. Djupet och kvaliteten på snön påverkar när naturliga skidspår kan göras. För skidspårsbottnen packas snön först till ett fast lager till exempel med en traktor eller fyrhjuling. Det egentliga skidspåret kan endast göras när spårbottnen är tillräckligt tjock.

Du kan också åka skidor med din hund. Du får inte komma till ett vanligt skidspår med en hund, men skidåkare kan ta med sina hundar till tre hundskidspår i Vanda. Dessa skidspår är belägna i Håkansböle, Simonsberg och Petikko.

Du kan kolla skidspårens skick på nätet. Spårinformationen uppdateras i huvudstadsregionens gemensamma tjänst ulkoliikunta.fi/sv och i Vanda stads egen tjänst kartta.vantaa.fi. I Vanda stads karttjänst kan du förutom skidspårens skick också se annan information om skidspåren, till exempel belysning, skidstil och eventuella toaletter.

Du kan också åka skidor i Vanda när det inte finns så mycket snö. Kanonsnöspår görs i Håkansböle idrottspark och i Petikko friluftsområde. Du kan åka skidor i dessa skidspår även när det inte finns tillräckligt med naturlig snö för att göra skidspår

Keywords

InvånartidningMotion