LATUA! Kymmenen kysymystä hiihtämisestä Vantaalla

Artikkeli

Kokosimme kysymyksiä hiihtämisestä, ja Vantaan kaupungin liikunnan palvelualue vastasi niihin.

Hiihtoladut ihastuttavat ja vihastuttavat vantaalaisia talvesta toiseen. Kaupunkilaiset antavat ahkerasti palautetta laduista ja kysyvät hiihtämiseen liittyvistä asioista. Kokosimme kysymyksiä hiihtämisestä, ja Vantaan kaupungin liikunnan palvelualue vastasi niihin.

1. Onko kaupungin kuntoradat varattu talvisin vain hiihtäjille?

Vantaan kuntoradat on suunniteltu ja rakennettu siten, että ne toimivat talvisin pohjana laduille. Latu-urien ja luisteluhiihtoalueen päällä käveleminen tai pyöräileminen ei ole sallittua. Vantaalla on runsaasti kävelijöiden ja lenkkeilijöiden virkistyskäyttöön soveltuvia ja talvikunnossapidettyjä reittejä esimerkiksi puistoissa.

2. Miksi latua ei ole tehty, vaikka maassa on jo lunta?

Laadukkaiden latujen tekeminen on hidasta ja huolellisuutta vaativaa työtä. Latukone etenee keskimäärin vain 6–12 kilometrin tuntinopeudella. Hyvälumisena talvena koko Vantaan alueella voi olla jopa 400 kilometriä latuja. Latua ajetaan päivästä riippuen 3–6 latukoneella. Siihen, milloin luonnonlumilatuja päästään tekemään, vaikuttavat lumen määrä ja laatu. Esimerkiksi kuiva pakkaslumi on rakenteeltaan liian kevyttä ladun pohjustamiseen. Latupohjaa varten lumi tampataan tiiviiksi kerrokseksi esimerkiksi traktorilla tai mönkijällä. Varsinainen latu voidaan tehdä vasta, kun latupohja on kyllin paksu.

3. Missä järjestyksessä latuja avataan ja huolletaan?

Latujen ajamisessa huomioidaan erilaiset käyttäjäryhmät. Esimerkiksi koulujen ja päiväkotien läheiset ladut sekä kilpaladut pyritään priorisoimaan latuja ajettaessa.

4. Miksi latujen ja kevyen liikenteen väylien risteyskohdat on hiekoitettu?

Talvikunnossapidetyillä kevyen liikenteen väylillä on huolehdittava jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuudesta. Siksi väylät on hiekoitettava liukkailla keleillä niiltäkin osuuksilta, jotka katkaisevat ladun.

5. Voiko koiran ottaa mukaan hiihtolenkille?

Vantaalla on kolme nimettyä koirahiihtolatua, jotka sijaitsevat Hakunilassa, Simonkalliossa ja Petikossa. Muista laduista poiketen näillä laduilla voi hiihtää koiran kanssa. Koirahiihtoladuilla saa hiihtää myös ilman koiraa, mutta tällöin on huomioitava vetokoiran kanssa kovaa vauhtia etenevät hiihtäjät. Koirahiihtoladullakaan koiraa ei voi ulkoiluttaa kävellen.

6. Millaiselle ladulle aloittelijan kannattaa lähteä?

Latu kannattaa valita oman taitotason mukaan, jotta hiihtäminen on itselle ja muille ladun käyttäjille mukavaa ja turvallista. Vantaa.fi/hiihtoladut-sivulle on koottu kaupungin ylläpitämät ladut sekä lyhyet kuvaukset, joiden avulla voi etsiä omalle hiihtotaidolle ja kunnolle sopivan ladun. Monien koulujen ja päiväkotien läheisyyteen tehdään helppoja tasamaan latuja, jotka sopivat erinomaisesti hiihdon opettelemiseen.

7. Mistä löytyy ajan tasalla olevaa tietoa latujen kunnosta?

Latujen kuntotiedot päivitetään pääkaupunkiseudun yhteiseen, saavutettavaan ulkoliikunta.fi-palveluun sekä Vantaan omaan kartta.vantaa.fi-palveluunVantaan karttapalvelussa voi latujen kunnon lisäksi tarkastaa myös muita latuun liittyviä tietoja muun muassa valaistuksesta ja latuprofiilista.

8. Miten käy hiihtämisen, jos lunta ei sada koko talvena?

Vantaalla voi päästä hiihtämään lumettomanakin talvena, kunhan lämpötila painuu riittävästi pakkaselle. Hakunilan urheilupuistossa ja Petikon ulkoilualueella osa laduista lumetetaan eli tehdään tykkilumesta.

Aluksi lumetetaan niin kutsutut ensilumen ladut. Talven edetessä ja sääolosuhteiden salliessa latureittejä voidaan pidentää. Tykkilumella voidaan myös täydentää luonnonlumisten latujen muutoin vähälumisia osuuksia.

9. Miksi latuja lumetetaan, vaikka sähköä pitäisi säästää?

Lumettaminen tarjoaa vantaalaisille kunto- ja kilpahiihtäjille mahdollisuuden terveyttä edistävään liikkumiseen ja mieleiseen harrastukseen myös vähälumisina talvina. Vantaalla lumetuksessa huomioidaan energiatehokkuus ja ekologisuus niin kalustohankinnoissa kuin lumitykkien käytössä. Lumitykkejä käytetään aina harkiten, eikä lunta tehdä turhaan. Lumettamiseen käytetään vesijohtoveden sijaan luonnonvettä.

10. Millä tavoin latuverkostoa kehitetään?

Tavoite on, että vantaalaiset pääsevät hiihtämään kävelymatkan päässä kotoaan. Sen vuoksi latuverkostoa kehitetään muun muassa uusia asuinalueita suunniteltaessa.

 

Ladulle suuntaavan muistilista

  • Ladulla hiihdetään oikeanpuoleista liikennettä noudattaen.
  • Nopeampi hiihtäjä väistää hitaampaa hiihtäjää ohitustilanteessa.
  • Perinteisen tyylin latu-uran päällä ei saa hiihtää vapaalla tyylillä, jotta latu-urat eivät mene rikki.
  • Ladulla noudatetaan hyviä käytöstapoja ja autetaan tarpeen vaatiessa toisia hiihtäjiä.
  • Latu on vain hiihtämistä varten – ethän siis kävele tai ulkoiluta koiraa hiihtoladulla.
  • Latujen kuntotilanteen voi tarkastaa ulkoliikunta.fi-verkkopalvelusta.

Avainsanat

AsukaslehtiLiikunta