Skolhunden Varjo charmar och gör ett viktigt arbete

Artikel

Wildfay’s Public House, det vill säga Varjo, har arbetat som skolhund i Mikkola skola ungefär varannan vecka i ett år. Hunden underlättar kommunikationen med vuxna, motiverar eleverna och som bäst lugnar den även ned klassen.

Varjo istuu opettajan työtuolissa ja pitää kynää suussaan.

Varjo är en stenhård expert på sitt yrke. Foto: Kreeta Holopainen

Varjo ställde upp på en intervju med oss: 

Vem är du? 

– Jag är en treårig labrador retriever med blandade linjer och heter Wildfay’s Public House. Mina kompisar kallar mig Varjo.  

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig? 

– På morgonen åker jag med mamma till jobbet. Vanligen får jag de första klapparna och krafsningarna av lågstadieelever redan på gården. Mina arbetsdagar är planerad så att jag har lite uppgifter på en del lektioner och under andra lektioner får jag vila. Vanligen är min uppgift att till exempel lotta ut olika uppgifter till eleverna. Just nu lär jag mig att kasta tärning och också det kan man utnyttja på lektionerna. Ibland kommer eleverna för att lösa uppgifter med mig och sedan när de är färdiga, så får de komma och klappa mig. På rasterna antingen vilar jag eller tar en kissrunda, och ibland kommer sådana elever som inte har haft mig på lektionerna den dagen fram för att klappa mig. Jag jobbar huvudsakligen med högstadieelever, men ibland kommer lågstadieeleverna och hälsar på mig. 

Vad tycker eleverna om dig? 

– De flesta eleverna tycker om mig jättemycket, men en del är lite rädda ibland. Då måste jag ligga mer på min egen plats och får inte gå fritt omkring i klassrummet. Om någon är jätterädd, så är jag inte med på de lektionerna. Några av mammas elever är allergiska, men de har sagt att de kan ta allergimedicin då när jag är med. De säger att jag gör det enklare att kommunicera med vuxna, eftersom eleverna vågar närma sig min mamma lättare och sedan börjar de ofta prata om sina egna husdjur. Mamma har berättat att eleverna ofta kommer och pratar lättare också i fortsättningen, även om jag inte skulle vara med på plats. Dessutom lugnar jag ofta ned klassen. 

Vilken är den viktigaste egenskapen hos en skolhund? 

– Den viktigaste egenskapen hos en skolhund är att vara social och tycka om människor. Mamma säger att jag dessutom är enkel att läa upp och lyder jättebra, så hon inte behöver fästa särskilt mycket uppmärksamhet vid mig på lektionerna, utan kan koncentrera sig på eleverna. På högstadiet är det ibland ganska högljutt och det uppstår också överraskande situationer, så det är bra att jag är ganska modig och inte hajar till av egentligen någonting.  

Vad är det bästa med ditt jobb? 

– Det bästa med mitt jobb är att jag blir jättemycket klappad och krafsad, och jag får göra roliga tricks med mamma och eleverna! 

Vem är din egen människa och hurdan är hon? Hur kom hon på att du skulle bli skolhund? 

– Min mamma är lärare i biologi, geografi och hälsokunskap i Mikkola skola. Hon har haft hundar jättelänge och funderade redan under studietiden på att hon skulle vilja ta hjälp av hundar i undervisningen. Eftersom jag är en typ som älskar alla, började mamma utreda saken närmare. Först fick jag göra ett lämplighetstest, som jag klarade lätt!

Vad gör du efter arbetsdagen? 

– Efter arbetsdagen tar jag långa promenader med mamma, pappa och min pälsbeklädda bror. Dessutom har mamma och jag flera hobbyer. Mina favoritsysslor är de som jag ursprungligen har förädlats till, det vill säga att hämta saker och leta efter saker!  

Kreeta Holopainen och Tua Tähkäpää

 

Den här artikeln publicerades i Asukaslehti 2/2023. Läs de andra artiklarna på Invånartidnings hemsidan!