Koulukoira Varjo ihastuttaa ja tekee tärkeää työtä

Artikkeli

Wildfay’s Public House eli Varjo on työskennellyt koulukoirana Mikkolan koulussa vuoden verran. Koira helpottaa aikuisen kanssa kommunikointia, motivoi oppilaita ja parhaimmillaan myös rauhoittaa luokkaa. Seuraa videolta Varjon työpäivää ja lue Varjon haastattelu!

Varjo istuu opettajan työtuolissa ja pitää kynää suussaan.

Varjo on oman työnsä rautainen ammattilainen. Kuva: Kreeta Holopainen

Varjo antoi meille haastattelun: 

Kuka olet? 

- Olen 3-vuotias sekalinjainen labradorinnoutaja Wildfay’s Public House eli kavereiden kesken ihan Varjo vain.  

Millainen on tyypillinen työpäiväsi? 

- Aamulla ajellaan äitin kanssa töihin. Yleensä saan heti pihalla ensimmäiset rapsutukset alakoululaisilta. Mun työpäivät on suunniteltu niin, että osalla tunneista mulla on jotain hommia ja osan tunneista saan levätä. Yleensä mun tehtävä on esimerkiksi arpoa erilaisia tehtäviä oppilaille. Tällä hetkellä opettelen pyörittämään noppaa ja sitäkin taitoa voidaan hyödyntää oppitunneilla. Välillä oppilaat tulee tekemään mun kanssa tehtäviä tai sitten, kun ne on valmiita, ne saa tulla rapsuttelemaan mua. Välituntisin joko lepään, käyn pissalla tai sitten välillä sellaiset oppilaat, jotka ei ole mun oppitunneilla sinä päivänä, käy rapsuttamassa mua. Mä teen työtä pääasiassa yläkoululaisten kanssa, mutta välillä alakoululaiset käy myös moikkaamassa mua. 

Miten oppilaat suhtautuvat sinuun? 

- Suurin osa oppilaista tykkää musta tosi paljon, mutta osaa hieman jännittää välillä. Silloin mun pitää olla enemmän omalla paikalla enkä saa vaellella vapaasti luokassa. Jos jotain pelottaa tosi paljon, mä en oo niillä tunneilla mukana. Muutama äitin oppilas on allerginen, mutta ne on sanoneet, että voivat ottaa allergialääkkeen silloin, jos mä oon paikalla. Mä kuulemma helpotan aikuisen kanssa kommunikointia, koska oppilaat uskaltaa lähestyä mun äitiä helpommin ja sitten juttelu monesti ajautuu oppilaiden omiin lemmikeihin. Äiti on kertonut, että oppilaat tulee usein helpommin jatkossakin juttelemaan, vaikka en olisikaan töissä mukana. Mä myös monesti rauhoitan luokkaa. 

Kauanko työpäiväsi kestää? 

- Mun työpäivät kestää yleensä 6–7 tuntia.    

Mikä on tärkein ominaisuus koulukoiralle? 

- Tärkein ominaisuus koulukoiralle on se, että on sosiaalinen ja tykkää ihmisistä. Äiti sanoo, että mä oon lisäksi helppo kouluttaa ja tosi tottelevainen, joten sen ei tarvitse kiinnittää muhun tunneilla kauheasti huomiota, vaan se voi keskittyä oppilaisiin. Yläkoulussa on välillä myös aika meluisaa ja yllättäviäkin tilanteita tulee, joten on hyvä, että mä olen aika rohkea enkä hätkähdä oikein mistään.  

Mikä on työssäsi parasta? 

- Mun työssä parasta on se, että saan paljon rapsutuksia ja tehdä kivoja temppuja äitin ja oppilaiden kanssa! 

Kuka on oma ihmisesi ja millainen tyyppi hän on? Mistä hän keksi, että sinusta tulee koulukoira? 

- Mun äiti on biologian, maantiedon ja terveystiedon opettaja Mikkolan koulussa. Sillä on ollut koiria tosi pitkään ja se mietti jo opiskeluaikana, että haluaisi hyödyntää koiria opetuksessa. Koska mä oon tyyppi, joka rakastaa kaikkia, äiti alkoi selvittää asiaa tarkemmin. Kävin ensin sellaisessa soveltuvuuskokeessa, jonka läpäisin helposti ja nyt oon ollut vuoden ajan äitillä mukana töissä noin joka toinen viikko. 

Mitä teet työpäiväsi jälkeen? 

- Työpäivien jälkeen mä teen pitkiä lenkkejä äitin, isin ja mun karvaisen veljen kanssa. Lisäksi me harrastetaan äitin kanssa yhdessä erilaisia juttuja. Mun suosikkeja on asiat, joihon mut on jalostettukin alunperin, eli noutaminen ja asioiden etsiminen!  

Lue lisää erilaisista työntekijöistä Vantaan kouluissa  

Oppilashoitaja innostuu lapsista ja ammattitaitoisesta työyhteisöstä  

“Olemme kuin silta kodin ja koulun välillä” - monikieliset ohjaajat tukevat oppilasta ja tulkkaavat kulttuurieroja  

Oppilaanohjaaja ei ainoastaan ohjaa, vaan myös kohtaa ja kuuntelee

"Erityisopettaja on sellainen vierellä kulkija"