Sommarjobb i sikte – tips för sökande

Artikel

Sökningen efter sommarjobb pågår nu och det är dags att hitta dina drömmars sommarjobb.

Kaksi naista katsoo kiikareilla.

Att få sitt första sommarjobb är inte lätt, men lyckligtvis kan du få hjälp.

Sommarjobb är ofta det första sättet att få sysselsättning och tjäna egna pengar. Att hitta ditt första jobb kan verka svårt när de i annonserna kräver tidigare arbetserfarenhet och det verkar finnas minst tio sökande per plats. Det finns dock ingen anledning att bli knäckt av detta, eftersom Vanda och Kervo sysselsättningstjänster hjälper till med jobbsökning.

Navigatorn hjälper unga arbetssökande

Navigatorn hjälper alla under 30 år i frågor om arbete, utbildning eller exempelvis boende. Vi erbjuder mångsidig hjälp för jobbsökning: I Navigatorn ordnas det till exempel varje onsdag en jobbsökarklubb klockan 12–15, där du kan få stöd med att göra en jobbansökan eller ett CV, eller till exempel få råd om hur du förbereder dig för den första jobbintervjun. Dessutom ger Navigatorn tips och information om kommande rekryteringsevenemang där du kan träffa arbetsgivare ansikte mot ansikte.

Sommarjobbssedlar delas ut igen

Sommarjobbssedeln är ett traditionellt sätt att stödja ungdomarna i att söka sommarjobb i Vanda. Sedlarna är avsedda för ungdomar födda mellan 2005 och 2008. Niondeklassarna i Vanda får sommarjobbssedeln från skolan. Andra som är berättigade till sedeln kan ansöka om sedeln till och med den 31 augusti eller så länge som det finns sedlar. I år ansöker man om sommarjobbssedeln för första gången endast elektroniskt. Den elektroniska ansökan finns på Vandas webbplats vantaa.fi.

Värdet på sommarjobbssedeln är 300 euro och summan betalas till arbetsgivaren när hen anställer en ung person för ett sommarjobb. Det lönar sig för ungdomar som ansöker om sommarjobb att redan i sin jobbansökan ange om hen har rätt till en sommarjobbssedel. Sommarjobbssedeln kan fås när man erbjuder en ung person ett jobb i minst tio arbetsdagar och betalar minst 450 euro för arbetet.

Sommarjobbssedlarna samordnas av Vandas arbetsgivartjänster. Arbetsgivartjänsterna svarar också regelbundet på frågor om sommarjobbssedeln. Du kan skicka e-post till tyonantajapalvelut@vantaa.fi. Skriv som rubrik för ditt meddelande ”sommarjobbssedeln” så att meddelandet riktas till rätt expert.

Eller kanske ett eget företag?

Ungdomar kan också få stöd för att grunda ett eget företag. Lättföretagande är ett bra sätt att prova något helt nytt, även om det skulle vara bara under en sommar. Ungdomar kan sälja sina egna produkter eller tjänster. Under årens lopp har ungdomar om somrarna arbetat med fotografering, hemhjälp och försäljning av självgjorda smycken. Många sommarföretagare har också fortsatt sin verksamhet vid sidan av sina studier. I Vanda börjar ansökningsperioden för programmet Sommarföretagare i mars.  Kontakta Vandas arbetsgivartjänster per e-post tyonantajapalvelut@vantaa.fi för mer information om sommarföretagande. Skriv som rubrik för ditt meddelande ”sommarföretagande” så att meddelandet riktas till rätt expert.

Företagande ger mycket värdefull kunskap för framtiden och du behöver inte bli ensam med svåra frågor. Vanda och Kervo arbetsgivartjänster och FöretagsVanda ordnar företagsrådgivningens popup-service första måndagen varje månad på Fernissagatan 1 klockan 12–15. Nästa pop up-måndagar är den 3 april, den 8 maj och den 5 juni. Lycka till alla som söker sommarjobb!

 

Denna artikel publicerades på finska i Vanda invånartidning 1/2023. Läs de andra artiklarna på invånaretidningens sidan!

 

 

 

Keywords

Invånartidning1/2023