Uppsökande ungdomsarbete främjar en trygg miljö

Artikel

Etiketter

InvånareUngaStuderandeElever

Den viktigaste samarbetspartnern för att sköta ungdomars ärenden är ungdomens hem. Mångprofessionellt arbete kan ge stöd där det behövs.

Kaksi henkilöä, joiden paidoissa lukee Etsivä nuorisotyö.

Det uppsökande ungdomsarbetet främjar en trygg miljö där ungdomar tillbringar sin fritid, såsom i shopping- och köpcenter, samt på skolgårdar och stationer. Syftet är också att möta de ungdomar som inte besöker ungdomsgårdar och att gradvis bygga förtroende genom positiva möten. Vid behov hjälper och vägleder medarbetarna inom det uppsökande ungdomsarbetet de ungdomar som behöver stöd. Det mångprofessionella arbetet kan ge stöd där det behövs.

I regel arbetar medarbetarna inom det uppsökande ungdomsarbetet mest på kvällstid och veckoslut i genomsnitt tre gånger i veckan. Ungdomsarbetarna rör sig i större grupper också under evenemang, såsom skolavslutningsfester.

Medarbetarna i det uppsökande ungdomsarbetet är lätta att känna igen på de blå eller svarta jackorna och logotyperna Nuorten Vantaa eller Nuorisotyö raiteilla.

Samarbete behövs för att lösa problem

I medierna har det redan under en tid rapporterats om ungdomsgäng och en ökning av våldsbrott som begås av ungdomar. Bakom ungdomsbrottslighet ligger vanligtvis problem med psykisk ohälsa, rusmedel eller otrygghet och ungdomarnas illamående kan förekomma just som våld. Man hör dock ganska sällan om helt nya ungdomsgrupper som väcker oro.

Nyheterna kan väcka oro hos familjer och ungdomar. Det är bra att prata med ungdomarna hemma om en trygg fritid och till exempel användningen av sociala medier. Om du är orolig för din ungdoms välbefinnande eller förändrade beteende, kan förutom socialmyndigheterna till exempel ungdomsarbetare, lärare eller andra experter som arbetar med ungdomar hjälpa dig.

Vanda stads ungdomsarbete för ungdomar med specialbehov finns på internet på vantaa.fi/sv/ungdomsarbete-ungdomar-med-specialbehov.

 

Denna artikel publicerades i Vanda invånartidning 1/2023. Läs de andra artiklarna på invånaretidningens sidan!

Keywords

Invånartidning1/2023