Jalkautuva nuorisotyö tukee turvallista ilmapiiriä

Artikkeli

Asiasanat

AsukkaatNuoretOpiskelijatOppilaat

Nuorten asioiden hoitamisessa tärkein yhteistyötaho on nuoren koti. Moniammatillisella työllä voidaan tarjota tukea siellä, missä sitä tarvitaan.

Tikkurilan asemalla seisoo kaksi nuorisotyöntekijää, joilla siniset takit, joissa Nuorten Vantaa -teksti.

Jalkautuva nuorisotyö tukee turvallista ilmapiiriä siellä, missä nuoret viettävät vapaa-aikaansa - muun muassa ostareilla, koulujen pihoilla, kauppakeskuksissa ja asemilla. Tavoitteena on kohdata myös niitä nuoria, jotka eivät käy nuorisotiloilla, ja rakentaa luottamusta vähitellen positiivisten kohtaamisten kautta. Tarvittaessa jalkautuvat nuorisotyöntekijät auttavat ja ohjaavat tukea kaipaavia nuoria. Moniammatillisella työllä voidaan tarjota tukea siellä, missä sitä tarvitaan.

Alueellisen nuorisotyön työntekijät jalkautuvat pääsääntöisesti ilta- ja viikonloppupainotteisesti keskimäärin kolmesti viikossa. Nuorisotyöntekijät liikkuvat isommalla porukalla myös koulujen päätösjuhlien kaltaisissa tapahtumissa.

Jalkautuvaa nuorisotyötä tekevät tunnistaa helposti sinisestä tai mustasta takista ja Nuorten Vantaa tai Nuorisotyö raiteilla -logoista.

Ongelmien kampittaminen vaatii yhteistyötä

Mediassa on uutisoitu jo jonkin aikaa nuorten jengiytymisestä ja nuorten tekemien väkivaltarikosten lisääntymisestä. Yleensä nuorten rikoksilla oireilun taustalla on mielenterveyteen, päihteisiin tai turvattomuuteen liittyviä ongelmia, ja nuorten pahoinvointi saattaa tulla esiin juuri väkivaltaisuutena. Täysin uusista huolta herättävistä nuorten ryhmittymistä kuullaan kuitenkin melko harvoin.

Uutisointi voi herättää huolta perheissä ja nuorissa. Nuorten kanssa onkin hyvä keskustella kotona turvallisesta vapaa-ajasta ja esimerkiksi sosiaalisen median käytöstä. Jos oman nuoren hyvinvointiin liittyvät asiat tai muuttunut käytös huolestuttavat, sosiaaliviranomaisten lisäksi tukea tai neuvoa voi pyytää matalalla kynnyksellä esimerkiksi nuorisotyöntekijöiltä, opettajilta tai muilta nuorten parissa toimivilta ammattilaisilta.

Vantaan kaupungin erityisnuorisotyön löydät verkosta vantaa.fi/erityisnuorisotyo.

 

Tämä kirjoitus julkaistiin Asukaslehden numerossa 1/2023. Lue muut jutut Asukaslehden sivulta!

Avainsanat

Asukaslehti1/2023