Barnen från Jyckeberga flyttar till Håkansböle gård för sommaren

Nyhet

Etiketter

Håkansböle storområdeKulturBarnfamiljer

Håkansböle gård gästas i sommar av de bekanta figurerna från Mauri Kunnas bilderböcker om Jyckeberga. Utställningen är öppen under sommarveckosluten 7.5–11.9.2022.

Intendenten Päivi Yli-Karhula vid Vanda stadsmuseum med figurerna från Jyckeberga.

På utställningen Hemma på Jyckeberga gård får dagens barn bekanta sig med 1800-talets lantliv genom lek.   

Utställningen Hemma på Jyckeberga gård har ursprungligen planerats av museerna i Seinäjoki.  Efter det har utställningen visats på Lojo museum. I Vanda flyttar hundfamiljen in i en helt annan miljö.   

– Utställningens finska namn ”Koiramäen kartanolla” är extra roligt eftersom ”kartano” (herrgård) betyder ”maalaistalo” (bondgård) på sydösterbottnisk dialekt.  Så egentligen motsvarar ”Koiramäen kartanolla” bokens finska namn ”Koiramäen talossa” (Hemma på Jyckeberga) på sydösterbottniska, men i en herrgårdsmiljö får namnet en dubbel betydelse, förklarar intendenten Päivi Yli-Karhula vid Vanda stadsmuseum.     

Herrgården i Håkansböle var som en stor bondgård under Jyckebergatiden på 1800-talet. Allt genomfördes i en större skala, eftersom andelen odlingar och husdjur var större. Största delen av utställningen på Håkansböle gård har placerats i den gamla stallbyggnaden, men hundarnas kök finns i den ursprungliga bagarstugan. I bagarstugan finns en äkta bakugn och vedspis där barnen kan leka matlagningslekar.  

– Jag tror att hundfamiljen trivs bättre här i tjänstefolkets arbetsmiljö. Det är kanske lite för fint i huvudbyggnaden. Å andra sidan har Jyckebergabarnen Gottfrid och Elsa fått bekanta sig med finare hem under sin stadsresa, påminner Yli-Karhula.   

Det lönar sig att besöka Hemma på Jyckeberga gård, även om utställningen redan är bekant från Seinäjoki eller Lojo. Vandas specialitet är hästkärrorna och vagnarna i stallbyggnaden.  Idén om att bekanta sig med gamla tiders lantliv genom lek är densamma, och lekmöjligheterna har också utökats en aning.    

– På utställningen kan du väva trasmattor, karda, tvätta kläder, testa att stryka med hjälp av ett mangelbräde, fiska, arbeta i hönshuset, baka och laga mat, titta in i rian.., tipsar Yli-Karhula.    

I utställningen medverkar fem bekanta figurer från Jyckeberga: barnen Märta, Elsa, Gottfrid samt Tilda och farfar. Figurerna är förverkligade av bildkonstnären Päivi Sormunen.     

Utställningen Hemma på Jyckeberga gård är öppen under sommarveckosluten 7.5–11.9.2022 kl. 11–16. Det är gratis att besöka utställningen. Adressen till Håkansböle gård är Herrgårdsvägen 1, Vanda.  

Utställningen Hemma på Jyckeberga gård i Vandas evenemangskalender.

Bild: Stella Karlsson, Vanda stadsmuseum