Koiramäen lapset muuttavat kesäksi Håkansbölen kartanolle

Uutinen

Asiasanat

Hakunilan suuralueKulttuuriLapsiperheet

Mauri Kunnaksen kuvakirjoista tutut Koiramäki-hahmot tavataan kesällä Håkansbölen kartanolla Hakunilassa. Näyttely on avoinna kesäviikonloppuisin 7.5.–11.9.2022.

Vantaan kaupunginmuseon intendentti Päivi Yli-Karhula Koiramäki-hahmojen kanssa.

Koiramäen kartanolla -näyttelyssä nykylapset pääsevät tutustumaan 1800-luvun maalaiselämään leikin kautta. 

Koiramäen kartanolla -näyttely on alun perin Seinäjoen museoiden suunnittelema. Sen jälkeen näyttely on ollut esillä Lohjan museossa. Vantaalla koiraperhe muuttaa taas aivan erilaiseen ympäristöön. 

- Näyttelyn nimi on siitä hauska, että Etelä-Pohjanmaan murteella kartano tarkoittaa maalaistaloa. Koiramäen kartanolla on siis oikeastaan Koiramäen talossa -kirjan nimi pohjalaisittain, mutta kartanomiljöössä nimi saa kaksoismerkityksen, intendentti Päivi Yli-Karhula naurahtaa.  

Kartanokin oli Koiramäen aikaan 1800-luvulla kuin iso maalaistalo. Kaikki vaan tehtiin isommassa mittakaavassa, kun viljelyksiä ja kotieläimiä oli enemmän. Håkansbölessä pääosa näyttelystä on sijoitettu vanhaan tallirakennukseen, mutta koirien keittiö on aidossa leivinaitassa. Siellä ruuanvalmistusleikkejä varten on käytössä oikea leivinuuni ja puuhella. 

- Luulen, että koiraperhe viihtyy paremmin täällä palvelusväen maailmassa ja työnteon parissa. Päärakennuksessa on ehkä vähän liian fiiniä. Toisaalta Koiramäen lapset Kille ja Elsa ovat kaupunkimatkallaan päässeet käymään hienommissakin kodeissa, Yli-Karhula muistuttaa. 

Koiramäen kartanolla kannattaa vierailla, vaikka näyttely olisi jo tuttu Seinäjoelta tai Lohjalta. Vantaan erikoisuutena ovat tallirakennuksessa esillä olevat hevoskärryt ja vaunut. Idea entisajan maalaiselämään tutustumisesta leikin kautta on ennallaan, ja leikkimahdollisuuksia on hiukan myös täydennetty.  

- Näyttelyssä pääsee kutomaan räsymattoja, karstaamaan, pyykkäämään, kokeilemaan kaulauslaudalla silittämistä, kalastamaan, kanalatöihin, leipomaan ja muihin kokkauspuuhiin, kurkistamaan riiheen..., Yli-Karhula listaa.  

Näyttelyssä asustaa viisi Koiramäestä tuttua hahmoa: lapset Martta, Elsa ja Kille sekä Tilta ja Vaari. Hahmot on toteuttanut kuvataiteilija Päivi Sormunen.   

Koiramäen kartanolla -näyttely on avoinna kesäviikonloppuisin 7.5.–11.9.2022 klo 11–16. Näyttelyvierailu on maksuton. Håkansbölen kartanon osoite on Kartanontie 1, Vantaa.  

Koiramäen kartanolla -näyttely Vantaan tapahtumakalenterissa.