Barns och ungas tankar och idéer om genomförandet av Vandas strategi: priser för insamling av skräp och stöd för lärare att orka

Nyhet

Hur skulle barn och unga i Vanda genomföra stadens strategi? Vandas skolelever, gymnasieelever och studerande vid yrkesinstitutet Varia samlades till Påverkardagen som ordnades i stadshuset i våras för att fundera på hur stadens strategi kan genomföras. Det här vill barnen och ungdomarna att staden ska göra.

Vaikuttajapäivä lasten ja nuorten kertomana

Lärarnas kompetens och välbefinnande stöds 

De barn och unga som deltagit i påverkardagen anser att staden ska ordna utbildning om hur lärare kan ingripa i situationer där mobbning och diskriminering förekommer. De som utbildar bör vara insatta i frågor som gäller barns liv, till exempel skolkuratorer. De unga anser att lärarna behöver mer kompetens vid ingripande i mobbning och diskriminering.

“Det görs en undersökning där man frågar lärarna om deras ingripande och vad de behöver för att kunna ingripa på ett bättre sätt. Det är också viktigt att beakta lärarnas ork och välbefinnande”

“Vuxnas närvaro i skolorna bör ökas. Staden kan ordna kvällar fria från mobbning. En god och trygg stämning förebygger mobbning”

Hobbysedlar ökar barns möjligheter att utöva hobbyverksamhet 

Alla barn och ungdomar har inte samma möjligheter att utöva hobbyer. Det finns många hobbyer i Vanda men alla har inte råd att delta i dem. 

 

“Kunde det finnas gratis hobbyer, eftersom alla inte har råd att betala hobbyavgifter? Även om hobbyverksamheten har utökats, kan det fortfarande vara ett hinder att vara fattig.”

“Staden bör införa en hobbysedel som delas ut efter behov. Det skulle öka hobbyverksamheten med låg tröskel och skapa jämlikhet.”

Barn och unga önskar också att staden ska informera mer om avgiftsfria hobbymöjligheter och ordna fler evenemang, t.ex. idrotts- och motionsevenemang. Stadsbornas egen motivation att röra på sig måste också stärkas. 

“Alla bör ha en idrottslokal inom en radie på 5 kilometer, dit man kan komma och prova på och utöva idrott på egen hand.”

Barn och unga behöver mer information om arbetsplatser och yrken

 Barn och unga är intresserade av olika arbetsplatser och karriärmöjligheter och det behövs mer information om dem. I skolorna bör man berätta mer om olika arbetsplatser, så att alla kan hitta ett arbete som passar dem.

”Ett videoprojekt om olika yrken skulle till exempel fungera bra.”

”I skolorna kunde man dela information om möjligheterna till sommarjobb på en sommarjobbsvägg.”

"Skolorna skulle uppmuntra till att använda lokala företag, stödja dem och också tipsa om dem för sina bekanta."

"Det kan också ordnas hobbygrupper kring olika intressen för att lära sig färdigheter och kunskaper som behövs i arbetslivet."

Samla skräp och få möjlighet att SUP-paddla 

Barn och unga anser att alla måste delta i arbetet med att skapa en hållbar framtid. Vanda stad kan ordna ett jippo där man för insamlingen av skräp eller något annat miljöarbete kan få ett saldo med vilket man kan låna en SUP-bräda eller en stadscykel.. 

Barn och unga kräver att staden tar hänsyn till hur förlusten av arter kan stoppas vid byggande. 

”Naturen ska sparas så att djurens hem bevaras.”

Barn och unga vill ha mer sopsortering i parker och andra offentliga utrymmen. De vill också ha solpaneler och gröntak på stadens byggnader.. 

 

“Hobbyutrustning kan mycket väl återvinnas. Plast kan ofta ersättas. ”Man kan också utöva fler hobbyer utomhus.”

”Vi gör det till en vana att gå ut och plocka skräp.”

“Om en sträcka är kort, är det bättre att välja cykel eller promenera. Tjänsterna bör placeras så att de kan nås med muskelkraft.”

”Det bör vara möjligt för barn att använda stadscyklar. Kollektivtrafiken bör fungera snabbare och mer omfattande.”

Internationella Vanda välkomnar alla 

De barn och unga som deltog i Påverkardagen hoppas att Vanda ska öka invånarnas möjligheter att bekanta sig med varandra.

”Staden kan ordna flerspråkiga evenemang där man kan bekanta sig med olika kulturer och verksamhetssätt och ställa frågor som man annars inte vågar ställa.”

”Att lära sig sitt eget modersmål bör uppskattas och flerspråkigheten stöds i skolorna på alla sätt.”

“Det är viktigt att alla känner sig trygga att vara sig själva.”

Vanda kunde också göra mer för att locka människor till staden. 

”Här borde finnas fler intressanta platser att besöka”, säger de barn och ungdomar som deltog i Påverkardagen. 

Temana i Vanda stadsstrategi är:

1. Ett Vanda som främjar välfärden

2. Ett socialt hållbart Vanda

3. Ett ekologiskt hållbart Vanda

4. Ett Vanda med livskraft och kompetens

5. Ett internationellt Vanda

 

Påverkardagen är Vandas egen form av delaktighet för barn och unga. Den har ordnats i Vanda redan i över 15 år.

Vanda vill främja barns och ungas rättigheter och påverkningsmöjligheter. Verksamheten är en del av Vandas arbete med modellen Barnvänlig kommun.