På Påverkardagen diskuterades tryggare rum

Nyhet

Etiketter

UtbildningBarnfamiljerUngaStuderandeElever

Idag var det dags för den årliga Påverkardagen i Vanda stadshus, där elever och studerande från varje skola och läroanstalt för fram saker som är viktiga för dem åt kommunens beslutsfattare. Påverkardagen har en viktig roll i att främja barnens och de ungas delaktighet i Vanda.

lapset ja nuoret osallistuvat Vaikuttajapäivään

Barn och unga deltog i Påverkardagen som ordnades i Vanda stadshus

I Påverkardagen deltar två representanter från varje skola och läroanstalt. Påverkardagen består av grupparbeten och -diskussioner som baserar sig på förhandsuppgifter. Dagen är indelad i två delar. Förmiddagen är riktad till lågstadie-elever i årskurs 1-6. Eftermiddagen är för högstadier och andra stadiets läroanstalter.

Årets tema var tryggare rum. Barnen och de unga fick fundera på hurdan en trygg lokal är. Vanda stad har förbundit sig att främja barnvänligheten i kommunens all verksamhet. En konkret åtgärd är att ta i bruk principerna för tryggare rum i stadens alla lokaler till slutet av år 2022. I gruppdiskussionerna berättade 1-6 klassarna att de tycker att en trygg lokal har mjuka material t.ex. soffor, användning av färger på väggarna i stället för vitt, växter och en belysning som får vara varm eller naturljus istället för starkt vit. Också utrymmets form och storlek hade betydelse. Stora utrymmen högt i tak ansågs otryggare. Eleverna tyckte också att trygghetskänslan ökade om de besökare som befann sig i utrymmet hälsade på de nyanlända och att det fanns vuxna med i utrymmet. 

Påverkardagen streamas som direktsändning till Vanda-kanalen och kan ses i efterskott på Vandakanalen. Påverkardagen ordnades i år den 14 gången.

 

Keywords

GrundskolorGymnasier