För Mårtensdals skolas vårdnadshavare
- På denna sida
- Samarbete mellan hem och skola
- Läroämnen och timfördelning
- Hemspråksundervisning
- Religionsundervisning för medlemmar av övriga religiösa samfund
- Skolresor
- Jämlikhet
- Skolmat
- Ifall det sker en olycka
- Frånvaro
- Elevvård
- Elevbedömning
- Eftermiddagsverksamhet
- Klubbverksamhet
- Hem och skola
- Våra mål
- Historik
- Inomhusluften i skolan
På denna sida
- På denna sida
- Samarbete mellan hem och skola
- Läroämnen och timfördelning
- Hemspråksundervisning
- Religionsundervisning för medlemmar av övriga religiösa samfund
- Skolresor
- Jämlikhet
- Skolmat
- Ifall det sker en olycka
- Frånvaro
- Elevvård
- Elevbedömning
- Eftermiddagsverksamhet
- Klubbverksamhet
- Hem och skola
- Våra mål
- Historik
- Inomhusluften i skolan
På denna sida
Samarbete mellan hem och skola
Skolan ska stödja hemmets fostrande uppgift genom att ge vårdnadshavarna tillräcklig information om elevens skolgång och utveckling. Målet är att skapa en öppen dialog och ömsesidig respekt. I de svenskspråkiga skolorna i Vanda strävar vi efter att ha fungerande Hem och skola föreningar. Hem och skola skapar nätverk bland föräldrarna och stärker gemenskapen, samt stödjer skolans arbete.
Det mest centrala verktyget för kommunikation mellan hem och skola är Wilma. Med hjälp av programmet kan du följa med ditt barns skolgång samt vara i kontakt med lärare och övrig personal.
Du kan också gärna ringa eller skicka ett sms. Andra bra sätt att bekanta sig med lärarna och skolans verksamhet är genom att delta i utvärderingssamtal, föräldrakvällar och samarbetsdagar mellan hem och skola.
Läroämnen och timfördelning
Läroämnen och timfördelning
Läroplanen för den grundläggande utbildningen i Vanda är gemensam för alla svenskspråkiga skolor i Vanda. Årskurserna 1-6 tog i bruk den 1.8.2016 medan årskurserna 7-9 tar den i bruk 1.8.2017.
I timfördelningen definieras antalet lektioner per årskurs, antalet lektioner per ämne samt antalet valfria studier.
Läroämnena i de svenskspråkiga skolorna i årskurserna 1–4 är svenska och litteratur, matematik, omgivningslära, religion/livsåskådningskunskap, musik, bildkonst, slöjd och gymnastik, A-språk (finska) som påbörjas i årskurs 2 och A-språk (engelska) som påbörjas i årskurs 4.
Biologi, geografi, fysik och kemi samt hälsokunskap ingår i ämnet omgivningslära. Därtill studeras historia och samhällslära samt valfria ämnen.
Undervisningen i årskurserna 1–6 sker i huvudsak i samma grupp under ledning av klassläraren. I årskurserna 1–2 har eleverna 19-20 timmar, årskurserna 3–4 har 23–25 timmar och årskurserna 5–6 har 24–26 timmar i veckan.
I årskurs 7 börjar eleverna studera hälsokunskap, huslig ekonomi samt biologi, geografi, fysik och kemi, elevhandledning samt hälsokunskap som skilda ämnen. B2-språken franska eller tyska kan väljas som tillvalsämnen för åk 8 och åk 9. Övriga tillvalsämnen är huslig ekonomi, musik, bildkonst, slöjd, informationsteknik och företagsamhet. I åk 9 finns även gymnastik som tillvalsämne. Tillvalsämnen väljs i åk 7 för åk 8 och 9.
Förutom gemensamma eller tillvalsämnen studerar eleverna temahelheter. Dessa genomförs under olika lektioner eller som särskilda projekt. Temahelheter är bl.a. att växa som människa, kulturell identitet och internationalism, deltagande, demokrati och entreprenörskap, kommunikation och mediekunskap, ansvar för miljö, välfärd och hållbar utveckling, trygghet och trafikkunskap samt människan och teknologin.
Alla elever som hör till den evangelisk-lutherska kyrkan deltar i den evangelisklutherska religionsundervisningen. Elever som inte hör till den evangelisk-lutherska kyrkan kan på vårdnadshavarens begäran delta i denna undervisning.
Hemspråksundervisning
Barn som har ett annat modersmål än finska, svenska eller engelska, eller från tidigare kan något främmande språk, kan delta i undervisning för upprätthållande av språket. Undervisning ges enligt utbildningsstyrelsens direktiv två gånger i veckan om det finns minst fyra elever i gruppen. I undervisningsgruppen kan finnas elever från olika klasser och skolor. Eventuella resekostnader betalas av vårdnadshavaren.
Religionsundervisning för medlemmar av övriga religiösa samfund
För elever som hör till andra i Finland registrerade religiösa samfund än den evangelisk-lutherska eller den ortodoxa ordnas religionsundervisning på vårdnadshavarnas begäran ifall eleverna är minst tre till antalet. Enligt samma grunder ges undervisning i livsåskådningskunskap åt elever som inte hör till religiösa samfund.
Om skolan inte erbjuder undervisning i egen religion kan det egna religiösa samfundet erbjuda undervising i religion. Elever som inte hör till den evangelisk-lutherska kyrkan kan också på vårdnadshavarens begäran delta i denna undervisning.
Jämlikhet
I varje skola utarbetas en plan för jämlikhet och likabehandling i samarbete med eleverna. Målet med planen är att få fram fenomen som försvagar jämliket och likabehandling samt finns medel för att främja jämlikets- och likabehandlingsarbetet i skolorna.
I de svenskspråkiga skolorna ingår planen i verksamhetsplanen, som finns i Wilma
Skolmat
I skolan serveras lunch, vilket ska ge eleven 1/3 av dagens energibehov.
I skolmåltiden ingår:
- en huvudrätt med tillägg av potatis, ris eller pasta
- sallad eller råkost och salladsdressing förutom med sopp- och gröträtter
- knäckebröd och vegetabiliskt fett att breda på brödet
- fettfri mjölk, surmjölk eller vatten
- varje dag erbjuds även ett vegetariskt alternativ
Vid sopp- och grötmåltider serveras ingen sallad. I stället bjuds mjukt bröd och pålägg. I grötmåltiden ingår dessutom saftsoppa och bröd. De dagar gröt serveras finns också en vegetarisk soppa eller låda som alternativ.
Ifall eleven behöver specialdiet ska blanketten Anmälan om specialdiet fyllas i
Ifall det sker en olycka
Försäkring
Skoleleverna är försäkrade under skoldagen och skolresorna. Försäkringen täcker även övrig läroplansenlig verksamhet såsom utfärder och lägerskolor. Försäkringen täcker skolresor endast om eleven går hem direkt efter skoldagen.
Olycksfall
Om eleven råkar ut för en olycka under skoldagen ges första hjälp i skolan. Därifrån sänds eleven antingen till Vanda stads hälsocentral eller i allvarligare fall till direkt till ett sjukhus. Vid tandolyckor sänds eleven direkt till Vanda stads tandkliniker. Omedelbara kostnader som vård av olycksfall medför, som t.ex. läkararvoden och vård- och sjukhuskostnader ersätts av Vanda stads försäkring. Det är skäl att beakta att eventuella privata barnförsäkringar för sjukvårdskostnader eller olycksfall inte ersätter olycksfall som har drabbat eleven i skolan eller på någon annan plats där undervisning ordnas eller under skolresan eftersom det då enligt lagen om grundläggande utbildning är kommunen som är ersättningsskyldig. Familjens egna försäkringar kan därför inte heller användas för att ersätta kostnadsskillnader mellan allmän och privat sjukvård.
Kläder, armbandsur mm. som gått sönder i samband med en olycka ersätts inte. Kläder som har klippts upp på grund av vårdåtgärder kan ersättas. Glasögon som gått sönder i samband med en olycka ersätts om olyckan föranlett ett läkarbesök. För varje olycksfall ska det fyllas i en olycksfallsanmälan som undertecknas av vårdnadshavaren och skolans representant, och därefter sänds till bildningsverket. En noggrann redovisning över olycksfallet görs fastän olyckan inte skulle föranleda ett besök hos läkaren. Olycksfallsanmälningsblanketten och tilläggsuppgifter fås från skolan eller på Vanda.fi.
Frånvaro
Vårdnadshavarna ska anmäla om barnets frånvaro så snart som möjligt via Wilma. Ifall barnet inte kommer till skolan enligt schemat och vårdnadshavarens meddelande om frånvaro saknas kontaktar skolan vårdnadshavarna för att reda ut situationen.a
Vi rekommenderar att eventuella semesterresor inte sker under skoltid. Ifall det inte är möjligt ska vårdnadshavarna fylla i en ansökan om frånvaro i Wilma under rubriken "Ansökningar och beslut". Vårdnadshavarna ansvarar för elevens skolarbete under semestern.
Elevvård
Alla vuxna som arbetar i en skola i Vanda värnar om elevernas välmående och lärande i samarbete med vårdnadshavarna. Elevens välmående i skolan påverkas av en sund och trygg skolmiljö samt av tillräckligt stöd för lärande och skolgång. Elevvårdsarbetet stödjer eleven och hela skolgemenskapen. Eleven har rätt att få elevvård i förskoleundervisningen, i den grundläggande utbildningen och även på andra stadiet. Syftet är att agera förebyggande och ingripa så tidigt som möjligt vid eventuella svårigheter med skolgången.
I Vanda genomförs elevvården i samarbete med vårdnadshavarna. Det är viktigt att skapa ett bra förtroende i samarbetet mellan hem och skola som främjar elevens välmående och vardag både i skolan och i hemmet.
Vid varje svenskspråkig skola i Vanda fungerar en elevvårdsgrupp. Standardsammansättningen av elevvårdsgrupperna i de svenskspråkiga skolorna i Vanda är:
- rektor
- skolpsykolog
- skolkurator
- skolhälsovårdare
- speciallärare
- elevhandledare (årskurserna 7–9)
Utöver ovanstående personer kallas även representanter för elever, vårdnadshavare, skolpersonal och samarbetspartner till elevvårdsgruppens verksamhet på det sätt och enligt den tidsplan som är meningsfull för den aktuella frågan och verksamheten.
Läraren medverkar i elevvårdsgruppens möten när ärenden som berör den egna undervisningsgruppen behandlas på ett allmänt plan. Situationen i klassen behandlas så att informationen om och namnen på de enskilda eleverna inte tas upp (t.ex. utifrån atmosfären eller mobbningen i klassen). Om den aktuella klassen har skolgångsassistent/biträde kan även hen delta i elevvårdsgruppens möte.
Du kan enkelt kontakta elevvårdspersonalen per Wilma, men det går också bra att kontakta dem per telefon.
Elevbedömning
Det centrala i skolvardagen är kontinuerlig, mångsidig utvärdering samt handledande respons. All bedömning och utvärdering i skolan ska grunda sig på läroplanen: på fastslagna mål och godkända bedömningskriterier. Bedömningen genomförs i samverkan med elever, lärare och vårdnadshavare i syfte att stödja och uppmuntra eleven. Merparten av bedömningen sker som handledande respons under skoldagen. Bedömningen formar också hur undervisningen genomförs.
De centrala tyngdpunktsområdena för bedömningskulturen i Vanda är:
- Självutvärdering
- Utvärderingssamtal
- Mångsidiga metoder och möjligheter för eleven att visa sina kunskaper
- Utnyttjande av formativ bedömning i planeringen av undervisningen
Utvärderingens tyngdpunkt ligger på elevens inlärningsprocess. Under inlärningsprocessen får eleven får uppmuntrande, mångsidig och handledande respons regelbundet. Respons som är uppmuntrande blickar framåt och är konkret. Eleven och läraren ställer tillsammans upp mål för elevens inlärning och gör upp en strategi för att uppnå dem.
Eleven handleds att själv utvärdera sina studier och sin inlärning. Information som erhållits genom utvärderingen utnyttjas i planeringen av undervisningen. Eleven handleds att hitta inlärningssätt som är lämpligast för hen. Eleven ges mångsidiga möjligheter att visa sitt kunnande. I bedömningen utnyttjas metoder genom vilka eleven på bästa möjliga sätt kan visa sitt kunnande: praktiskt, muntlig och/eller skriftligt samt eventuellt med hjälp av hjälpmedel. Målet är att eleven genom utvärderingen bildar en uppfattning om både sina egna styrkor och de delområden som kräver utveckling.
Utöver detta ges mellanbetyg i början av december och läsårsbetyg i slutet av läsåret. De svenska skolorna använder gemensamma betygsbotten. I årskurs 1-4 används verbal bedömning; I årskurs 5-9 används sifferbedömning som kan kompletteras med verbal bedömning. Utvärderingssamtal hålls före vinterlovet. Vid övergången från åk 2 till 3 och åk 6 till 7 hålls ett mera omfattande utvärderingssamtal. Samtalet kompletteras med en utvärdering av hur väl eleven uppnått målen för de mångsidiga kompetenserna.
Eftermiddagsverksamhet
Avgiftsbelagd eftermiddagsverksamhet ordnas för elever i årskurserna 1-2 samt elever i övre årskurser som har ett beslut om särskilt stöd. Ansökan görs elektroniskt varje vår.
Eftermiddagsverksamhet är handledd fritidsverksamhet, där barnen kan leka, göra läxor samt delta i handledd verksamhet. Eftermiddagsverksamhet ordnas både inomhus och utomhus. Verksamheten ordnas varje skoldag i skolorna eller i närbelägna lokaler efter skoldagen. Eftermiddagsverksamheten erbjuds av privata serviceproducenter. Syftet med eftermiddagsverksamheten är att erbjuda trygg fritidsverksamhet och stöd för barnens växande samt förebygga utslagning.
I Mårtensdals skola ansvarar Folkhälsan r.f. för eftermiddagsverksamheten. Kontaktperson till eftermiddagsverksamheten är Fredrika Fellman, tel. 050 338 1379, e-post fredrika.fellman@folkhalsan.fi
Klubbverksamhet
Klubbar ordnas före eller efter skoldagen oftast i skolornas utrymmen. Som handledare verkar bl.a. lärare, arbetare från ungdoms- och idrottsservicen samt representanter för organisationer och föreningar. Skolorna informerar om klubbar.
I Mårtensdals skola ordnas Sport- klubbar för elever i årskurserna 1 och 2, en musikklubb för elever i årskurserna 5 och 6 och en körklubb för pojkar åk 3 - 6. Det är frivilligt att delta i klubbarna samt avgiftsfritt. Sport - klubben ordnas av Sporttia kaikille Ry.
Vanda musikinstitut ordnar körverksamhet i Mårtensdals skola. Vänligen kontakta Vanda musikinstitut för mer information.
Hem och skola
Alla vårdnadshavare med barn i Mårtensdals skola hör till föreningen Hem och Skola vid Mårtensdals skola i Vanda. I styrelsen sitter för tillfället sju vårdnadshavare och en lärarrepresentant. Vi jobbar tillsammans med skolan för att våra barn ska ha en så bra skolgång som möjligt.
Ordförande för Hem och skola i Mårtensdals skola är Kenneth Lundström, kenneth.lundstrom@nudata.fi, 050 379 2890.
Våra mål
I Mårtensdals skola strävar vi till att:
• fostra våra elever till harmoniska, trygga och sunda personer, som klarar av att leva i dagens samhälle
• få våra elever att känna ansvar, uppmuntra dem till ärlighet och ordning
• stärka elevernas självförtroende, lära dem att acceptera sig själva och respektera andra
• lära eleverna samarbeta i olika grupper, över åldersgränser, språkgrupper och andra kulturer
• väcka elevernas intresse att självständigt söka kunskap, värdera sitt arbete och kritiskt bedöma resultatet
• utveckla praktiska färdigheter och uppmuntra kreativitet och initiativförmåga
De svenskspråkiga skolorna i Vanda påbörja ett långvarigt pedagogiskt utvecklingsprojekt läsår 2018 – 2019. Vi fortsätter med detta arbetet även läsår 2021 - 2022. Målen för pedagogiska utvecklingsprojektet är att:
• vi arbetar forskningsbaserat
• vi är uthålliga; villiga att försöka och att våga göra misstag
• vi samarbetar och är engagerade
Historik
Mårtensdals skola är den enda svenskspråkiga lågstadieskolan i västra Vanda. Skolan byggdes år 1977 och då upphörde verksamheten i de små byskolorna i Vandaforsen, Käinby, Königstedt och Tavastby. Mårtensdals skola blev då den nya samlingsplatsen för finlandssvenskar i västra Vanda. Skolan grundrenoverades 2007 - 2008. Skolan har verkat som plats för grundläggande utbildning i 40 år hösten 2017.
Inomhusluften i skolan
Via länken nedan kan du läsa mera om inomhusluften i skolan.
Vi informerar också om inomhusluften på Wilma.