Förskoleundervisning i Vanda

Finskspråkiga förskoleundervisningen erbjuder även möjlighet till engelskspråkberikad verksamhet, omfattande engelskspråkig verksamhet och svensk språkbardsverksamhet.
Anmälningen till förskoleundervisningen sker elektroniskt via VaSa-tjänsten. Om du inte kan fylla i anmälan elektroniskt kan du också lämna in anmälan i pappersform.
Vad är förskoleundervisning?
Förskoleundervisningen är en del av den livslånga inlärningsstigen, som börjar i hemmet och småbarnspedagogiken och fortsätter efter den grundläggande utbildningen. I förskoleundervisningen är syftet att främja barnets utvecklings- och inlärningsförutsättningar samt att stärka barnets sociala färdigheter och sunda självkänsla tillsammans med familjen. Förskoleundervisningen är obligatorisk, målinriktad och bygger på läroplanen. En inlärningsplan upprättas för varje barn tillsammans med barnet och vårdnadshavarna.
I förskolan upplever och lär sig barn nya saker som en del av en kamratgrupp. Förskoleundervisningen består av lärmoduler av olika omfattning och på olika sätt, som utgår från barnens intressen och förskoleundervisningens gemensamma mål. I förskolan sker lärandet till stor del genom lek, och det finns alltid tid för lek under förskoledagen. Förutom lek ger olika upplevelsebaserade och aktiverade arbetssätt upplevelser och stärker barns motivation att lära sig.
Glädjen i att lära sig
Under förskoleåret skapar barnet en uppfattning om sig själv som elev och medlem i en grupp. Att stärka ett barns självkänsla och positiva självbild är en av förskoleundervisningens viktigaste uppgifter. Positiva inlärningsupplevelser framkallar glädjen och motivationen i lärandet.
Kunskap, färdigheter och förmågor
I förskoleundervisningen förvärvar barn grundläggande kunskaper, färdigheter och kompetenser inom olika inlärningsområden. Att öva sig fungera i grupp och sociala färdigheter är en viktig del av förskoleundervisningen. Ett brett spektrum av självreglering, självständighet och självledningsförmåga är också centrala.
Lärande genom lek och upplevelser
I förskolan sker lärandet till stor del genom lek, och det finns alltid tid för lek under förskoledagen. Förutom lek ger olika upplevelsebaserade och aktiverade arbetssätt upplevelser och stärker barns motivation att lära. Förskoleundervisningen består av lärmoduler av olika omfattning och på olika sätt, som utgår från barnens intressen och förskoleundervisningens gemensamma mål. Förskoleundervisningen bygger på läroplanen. Förskoleundervisningen följer de nationella grunderna i läroplanen för förskoleundervisningen och Vandas läroplan för förskoleundervisningen. Varje barn som deltar i förskoleundervisningen bereds i samarbete med vårdnadshavarna och barnet en egen barnspecifik förskoleundervisningsplan eller en personlig plan för hur undervisningen ska organiseras.
Försök med tvåårig förskoleundervisning
Vanda deltar i ett riksomfattande försök med tvåårig förskoleundervisning där en del barn börjar förskoleundervisningen vid 5 års ålder. Försöket gäller barn födda år 2016 och 2017. Syftet med den tvååriga förskoleundervisningen är att stärka barnets positiva uppfattning om sig själv som elev och att se till att barnet får det stöd det behöver, i ett så tidigt skede som möjligt. I den tvååriga förskoleundervisningen lär sig eleverna genom funktionella lekar och genom att utforska.
Servicelöfte till barnen
- Vi ser till att övergången från förskoleundervisningen till nybörjarundervisningen löper smidigt och tryggt för alla barn.
- Vi stärker barnens emotionella färdigheter och interaktionsfärdigheter i förskole- och nybörjarundervisningens gemenskap.
- Vi lägger vikt vid matematiska och språkliga färdigheter i gemensamma lärandesituationer.
- Vi beaktar barnets intressen i planeringen och förverkligandet av lärområdena.