Käpphästar, 1000 fläckar och en hoppborg – se tips på program under sportlovsveckan

Nyhet

Skolorna i Vanda firar sportlov vecka 8, dvs. 20.2–26.2. Staden ordnar mångsidigt program till sportlovsfirarnas stora glädje.

Kolme ulkovaatteisiin pukeutunutta henkilöä paistamassa makkaraa Kuusijärven grillikodalla.

Se tips på program för skolelever under sportlovsveckan. Du hittar också program för sportlovsveckan i Vandas evenemangskalender. Vänligen observera att programmet huvudsakligen är på finska.

Bibliotekens program

Legoverkstäderna som också ordnades på höstlovet lockar igen till byggande under ett tredagarsevenemang på Myrbacka bibliotek.  Du kan delta i verkstaden endast en dag eller under flera dagar. Det finns Lego-bygginstruktioner till hands som inspiration för alla byggare. Du behöver inte anmäla dig på förhand till evenemanget.

I käpphästverkstaden pysslar vi ett betsel till den egna käpphästen. Det utlovas kreativt pyssel under ledning av Kht Seminas käpphästproffs Sonja, och du har också möjlighet att utbyta tips och idéer med andra käpphästentusiaster. Material och redskap för betslet finns på biblioteket. Det ordnas två verkstäder med samma innehåll den 20 februari. Anmäl dig på förhand för det ryms endast sex deltagare till respektive verkstad. 

En sagostund är en gemensam stund där man tar del av en berättelse. Sagostunden är en upplevelse omringad av ramsor, sagor och berättelser. Sagostunder ordnas under sportlovsveckan på Lumos bibliotek 21.2.2023 kl. 9.15–10.15 och Mårtensdals bibliotek 22.2. kl. 9.30–10.00. De lämpar sig särskilt för barn över 3 år som klarar sig en stund utan stöd av en vuxen.

Museernas program

Fläckar, punkter, prickar – hurdana konstverk kan skapas av enkla former? Kom till konstmuseet Artsis verkstad med 1000 fläckar och pröva på hur punkter kan omvandlas till bilder, linjer eller till och med en snöstorm. Hur många fläckar och prickar orkar du rita? 

Verkstäderna ordnas 21.2–23.2 kl. 13–15 i Artsis foajé på första våningen i Myrbackahuset. Vi arbetar i verkstaden varje dag med olika redskap. Titta in i verkstaden när det passar dig. Åldersrekommendationen är över 4 år, barnen ska ha en vuxen med sig. Fritt inträde, ingen förhandsanmälan. 

På stadsmuseets utställning På era platser, färdiga, GÅ! bekantar vi oss med barn- och ungdomsidrotten i Vanda. Helt oberoende av om du sysslar med individuell idrott eller lagsport kan du springa, hoppa eller ta långa kliv genom utställningen. Avslutningsvis kan du laga en medalj som pris till dig själv eller din kompis. Den avgiftsfria utställningen har öppet tisdag–fredag kl. 11–18, lördag–söndag kl. 11–16.

Filmer

I kulturhuset Martinus visas tre populära animerade filmer under sportlovet. Filmvisningarna är gratis och det krävs ingen förhandsanmälan. 

•    tisdag 21.2 kl. 13 Raya och den sista draken 
•    onsdag 22.2. Kl. 13 Wall-E 
•    torsdag 23.2 kl. 13.00 Lorax 

Motion och utomhusaktiviteter

Tisdag 21.2 kl. 10–13 firar vi fastlagstisdag i Håkansböle herrgårdspark. Evenemanget är gratis och det utlovas pulkaåkning med reservation för snötillgång. Ta med egen pulka! På evenemanget kan du också titta in på utställningen om bodarna och träffa den stora fladdermusen Chiro. I bykstugan ordnas vinterpyssel och lekkammaren är öppen för alla leksugna. Evenemanget ordnas av Håkansböle gårds vänner rf, Vanda stadsmuseum och Barnkulturcentret Bykstugan.

Under sportlovsveckan kan du styra kosan mot grillkåtan vid Hanaböle träsk på picknick. Kåtan är öppen 18.2–26.2 kl. 10–17 och på plats finns också en eldvaktare som sköter elden. Ta med egen matsäck. Passa på att samtidigt njuta av Hanaböle träsks fantastiska friluftsstråk! Om vädret tillåter kan du också åka pulka eller ge dig ut i skidspåren i området. På vinterbadplatsen kan du ta dig ett dopp och njuta av den unika stämningen i rökbastun. 
 
Sportlovskul! Evenemanget Talvipeuhat erbjuder barn och familjer mångsidig motionsverksamhet med låg tröskel på Energia Areena (Råtorpsvägen 23) onsdag 22.2 kl. 10–13. På det avgiftsfria evenemanget kan du leka, göra konster, spela boll- och klubbspel och hoppa i en hoppborg. 

Om sportlovet bjuder på vinterväder kan det vara en bra idé att ge sig ut i skidspåren eller åka skridskor. När det är plusgrader ute kan du till exempel njuta av den friska luften på en picknick i naturen. Snappa åt dig idéer till aktiviteter och motion under sportlovet.

Om det finns tillräckligt med snö i skidspåren hinner du under sportlovsveckan samla in kilometrar i skidligan för februari. Du kan delta i Vantaan Kortteliliigas (kvartersligan i Vanda) skidutmaning genom att registrera dig på utmaningens webbsida. Priser delas ut bland deltagarna.

Handledda motionstimmar ordnas inte under sportlovsveckan, men virtuella gympatimmar ordnas måndag till torsdag. Gympatimmarna leds av Vanda stads välbekanta idrottsinstruktörer. Det är lätt och helt gratis att delta i de virtuella gympatimmarna. Sportlovsveckans program uppdateras senare: vantaa.fi/virtuaalijumpat.

Program för ungdomar och unga vuxna

Det ordnas mångsidigt program för ungdomar och unga vuxna runtom i Vanda. Ungdomsgårdarna är öppna under sportlovet och där har ungdomarna möjlighet till rolig, trygg och rusmedelsfri fritidssysselsättning.

Ta en närmare titt på det omfattande programmet på ungdomsgårdarna och inom hobbyverksamheten för unga vuxna!
 

Keywords

EvenemangVinter