Utomhusförsäljning och mobila livsmedelslokaler
Presentation
I Vanda tas en avgift för hanteringen av anmälningar enligt taxan för Vandas miljöhälsa.
Hur är en mobil livsmedelslokal?
En mobil livsmedelslokal är en flyttbar försäljnings- eller serveringspunkt eller en lokal för tillverkning eller hantering av livsmedel. Mobila livsmedelslokaler inkluderar till exempel olika stånd, tält eller försäljningsbilar. Mobila livsmedelslokaler verkar oftast vid olika evenemang, såsom marknader och torg. Deras plats kan variera dagligen eller förbli densamma, till exempel under hela sommarsäsongen.
Meddela livsmedelskontrollmyndigheterna när du verkar i olika kommuner
Informera myndigheterna i de kommuner inom vars område du verkar om försäljning eller servering av livsmedel i den mobila livsmedelslokalen.
Om din mobila livsmedelslokal är registrerad i Vanda är du inte skyldig att meddela om livsmedelsverksamhet som genomförs inom Vanda-området. Mobila livsmedelslokaler som är registrerade i kommuner andra än Vanda måste dock meddela om livsmedelsverksamheten minst fyra dagar innan aktiviteten/evenemanget börjar. Du kan meddela genom att fylla i och skicka formuläret nedan till e-postadressen ulkomyynti@vantaa.fi.
Checklista för försäljning och hantering av livsmedel i en mobil livsmedelslokal
- Skydda försäljnings- och/eller hanteringsplatsen mot damm, fukt, överdriven värme och skadedjur.
- Håll en skylt med namnet på ditt företag/aktivitet synlig för kunderna.
- Placera kylskåp och matvaror så att de inte utsätts för direkt solljus.
- Förvara inte livsmedel, kärl eller förpackningsmaterial på marken.
- Skydda matlagningsstället åtminstone ovansidan och tre sidor.
- Placera matlagnings- och hanteringsställe tillräckligt långt bort från kunderna eller använd stänkskydd.
- Tilldela tillräckligt med utrymme och verktyg för livsmedelshantering.
- Ta hand om god handhygien.
- Ha tillräckligt med kylförvaringsenheter, -behållare eller -väskor för livsmedel som kräver kylförvaring och vid behov kalla patroner.
- Ha en termometer med dig och följ de temperaturkrav som ställs på livsmedel.
Håll varmt varmt och kallt kallt.
- Se till att du har information om allergener och intoleransframkallande ämnen i de produkter du säljer.
- Reservera ett tillräckligt antal avfallsbehållare med lock och se till att avloppsvattnet omhändertas på ett korrekt sätt.
- Om du har tillgång till ett stödutrymme, som en restaurang, förbehandla livsmedlen så långt som möjligt där innan du lagar mat utomhus.
- Om du har en annan lokal för livsmedelshantering, till exempel en restaurang, hantera livsmedel där så mycket som möjligt innan hantering utomhus.
Om du hanterar endast förpackade livsmedel, kan du ta hand om handhygienen med handsprit eller desinficerande engångsservetter.
Om du hanterar lättfördärvliga livsmedel som inte är förpackade, såsom lösglass eller matportioner, måste du ha en handtvättsstation i anslutning till den mobila livsmedelslokalen. Handtvättsstationen måste vara utrustad med minst en vattenbehållare med kran och vara i fungerande skick innan livsmedelsverksamhet påbörjas. Handtvättsstationen måste innehålla:
- varmt vatten
- flytande tvål
- engångshanddukar
- en behållare för avloppsvatten.
Allt använd vatten måste uppfylla kvalitetskraven för hushållsvatten.
Gatu- och parktillstånd i Vanda
Affärsverksamhet såsom försäljning av livsmedel på Vanda gator och parkområden kräver tillstånd som beviljats av staden. Kontrollera mer detaljerad information om tillstånd för Vandas gator och parker här (på finska).
Närmare information
Verksamhetsställen
Vandas miljöcentral har i uppgift att arbeta för att en trivsam, hälsosam och trygg livsmiljö bevaras.
Mer information om verksamhetstället Vandas miljöcentralLauri Korpinens gata 9 C
01370 Vanda
Finland