Ilmoitus elintarviketoiminnasta

Ilmoitus käsitellään ympäristökeskuksessa, ja toimijalle lähetetään todistus ilmoituksen käsittelystä.
Ilmoitettavat elintarviketoiminnat
Tarjoilupaikkoja ovat ravintolat, kahvilat, grillit, suurtalouskeittiöt ja pitopalvelut. Elintarvikkeiden tarjoilussa valmistetaan, kuumennetaan tai annostellaan elintarvikkeita ja asiakas syö tarjoillut elintarvikkeet yleensä heti paikan päällä.
Elintarvikkeiden vähittäismyynti on toimintaa, jossa elintarvikkeita myydään kuluttajalle. Elintarvikkeet on usein valmistettu muualla, eikä niitä ole välttämättä tarkoitus syödä heti. Vähittäismyyntipaikkoja ovat myymälät ja kioskit.
Liikkuvan elintarvikehuoneiston toiminta voi olla elintarvikkeiden tarjoilua tai vähittäismyyntiä. Liikkuvan elintarvikehuoneiston toiminnan aloittamisesta tulee tehdä ilmoitus.
Kopio hyväksymispäätöksestä tai todistus ilmoituksen tekemisestä sekä omavalvontasuunnitelma tulee pitää mukana liikkuvassa elintarvikehuoneistossa.
Ilmoitusta ei kuitenkaan tarvitse tehdä, jos
- toimija on alkutuottaja, joka on tehnyt alkutuotantoilmoituksen
- toiminta on vähäriskistä eikä sitä voida pitää elinkeinon harjoittamisena. Esimerkiksi satunnaisesti leivonnaisia myyvän yksityishenkilön tai järjestön ei tarvitse tehdä ilmoitusta.
Liikkuvan elintarvikehuoneiston toiminnan saapumisesta Vantaalle tulee tiedottaa elintarvikevalvontaviranomaiselle vähintään 4 arkipäivää ennen myyntitapahtumaa.
Leipomoista ja muusta teollisesta ei-eläinperäisten tuotteiden, kuten keksien, makeisten ja virvoitusjuomien, valmistuksesta on tehtävä ilmoitus. Eläinperäisten elintarvikkeiden teolliselle valmistukselle haetaan laitoshyväksyntää.
Tilasta, jossa käsitellään tai pakataan ei-eläinperäisiä elintarvikkeita, kuten kasviksia, marjoja, hedelmiä tai makeisia, on tehtävä ilmoitus. Pakkaaminen voi sisältyä myös ilmoitettuun elintarvikkeiden valmistus- tai myyntitoimintaan.
Elintarvikkeiden varastoinnista on tehtävä ilmoitus. Jos varastoidaan kylmäsäilytystä vaativia eläimistä saatavia elintarvikkeita, tulee varastolle hakea hyväksyntää varastolaitokseksi.
Elintarvikkeiden ammattimaisesta kuljetustoiminnasta on tehtävä ilmoitus. Kuljetustoiminta voidaan kuitenkin sisällyttää myös kiinteän elintarvikehuoneiston toimintaan ja omavalvontaan, jolloin siitä ei tarvitse ilmoittaa erikseen.
Kylmäsäilytystä vaativien elintarvikkeiden kansainvälisiin kuljetuksiin tarkoitettujen ajoneuvojen tulee olla ATP-hyväksyttyjä. Tämän lisäksi ajoneuvoista tulee tehdä ilmoitus elintarviketoiminnasta kuljetusyrityksen koti- tai toimintakuntaan.
ATP-kuljetuksissa käytettävää erityiskalustoa koskevia testauksia ja tarkastuksia tekee Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT sekä eräät Ruokaviraston erikseen hyväksymät kausitarkastusasemat.
Kontaktimateriaalialan toimijan tulee tehdä ilmoitus toimipaikastaan ja kontaktimateriaalitoiminnasta. Kontaktimateriaalialan toimijoita ovat muun muassa kontaktimateriaalien valmistajat, maahantuojat sekä jakeluvarastot ja tukut.
Ilmoitus tehdään toimipaikan sijaintikunnan valvontaviranomaiselle. Jos toimijalla on toimintaa useilla paikkakunnilla, lähetetään ilmoitus kunkin sijaintikunnan viranomaiselle erikseen.
Elintarvikealan toimijan, joka valmistaa, valmistuttaa tai tuo maahan ravintolisää, on tehtävä Suomen markkinoille saattamastaan ravintolisästä ilmoitus Ruokavirastolle (ravintolisäilmoitus). Tämän lisäksi pitää tehdä Elintarvikelain (297/2021) 10 §:n mukainen ilmoitus elintarviketoiminnasta toiminnan rekisteröintiä varten viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai olennaista muuttamista. Toiminnan keskeyttämisestä tai lopettamisesta pitää myös tehdä ilmoitus viivytyksettä.
Ravintolisän markkinoille saattamisesta vastuussa olevan toimijan tulisi tehdä ravintolisiä koskeva ilmoitus viimeistään silloin kun tuote tuodaan markkinoille.
Ilmoitus vaaditaan myös silloin, kun valmisteen koostumus muuttuu sille ominaisten aineiden osalta. Ravintolisän markkinoilta poistumisesta ei enää tarvitse tehdä ilmoitusta.
Toimijan, joka tuo elintarvikkeita maahan, pitää tehdä Elintarvikelain (297/2021) mukainen ilmoitus neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamisesta, toiminnan olennaisesta muuttamisesta, keskeyttämisestä tai lopettamisesta. Elintarvikelain 11 §:n mukaan hyväksytyt elintarvikehuoneistot ilmoittavat tuontitoiminnasta elintarvikehuoneiston valvojalle.
Toimija, joka tuo eläinperäisiä elintarvikkeita Suomeen muista EU:n jäsenmaista sekä erityissopimusmaista, on vastuussa tuotteidensa turvallisuudesta ja lainsäädännön vaatimusten mukaisuudesta. Tätä toimintaa kutsutaan eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinatuonniksi. Eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinatuonnista pitää tehdä ilmoitus Ruokavirastoon ja Vantaan elintarvikevalvonnan sisämarkkinatuonti-sähköpostiin sisamarkkinatuonti@vantaa.fi.
Ilmoituksen tekeminen
Elintarvikealan toimijan on tehtävä kirjallinen ilmoitus elintarviketoiminnan aloittamisesta tai olennaisesta muuttamisesta toiminnan rekisteröintiä varten neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai muuttamista.
Myös toiminnan keskeyttämisestä ja lopettamisesta on viivytyksettä tehtävä ilmoitus Vantaan ympäristökeskukseen. Myös yrityksen nimen tai y-tunnuksen vaihtumisesta on ilmoitettava.
Ilmoitus tehdään toimijan kotikuntaan, jos kyseessä on toiminta liikkuvassa elintarvikehuoneistossa, virtuaalihuoneistossa tai elintarvikehuoneistossa, jossa vain kuljetetaan tai säilytetään elintarvikkeita yhdessä tai useammassa kuljetusajoneuvossa tai -kontissa.
Jos toimijalla ei ole kotipaikkaa Suomessa, elintarviketoimintaa koskevan ilmoituksen käsittelee se kunta, jonka alueella elintarviketoiminta aloitetaan.
Tee ympäristöterveydenhuollon ilmoituksesi ensisijaisesti Ruokaviraston sähköisen ilppa-palvelun kautta. Ilpasta ilmoituksen tiedot tulevat sähköisesti ympäristöterveydenhuollon käsiteltäväksi.
Voit tehdä ympäristöterveydenhuollon ilmoituksesi edelleen myös Oma Vantaa -lomakkeilla sähköisesti.
Tiedotus liikkuvasta elintarvikehuoneistosta tapahtuvasta elintarvikkeiden myynnistä tai tarjoilusta tehdään vain Oma Vantaa -lomakkeella.
Toimija saa todistuksen toiminnan rekisteröinnistä, kun tiedot elintarviketoiminnasta on tallennettu ympäristöterveydenhuollon keskitettyyn toiminnanohjaus- ja tiedonhallintajärjestelmään.
Ilmoituksen käsittelystä peritään Vantaan kaupungin hyväksymän taksan mukainen maksu.
Ilmoitusta elintarviketoiminnan aloittamisesta ei tarvitse tehdä silloin, kun toiminta on elintarviketurvallisuuden kannalta vähäriskistä ja
- toiminta tapahtuu samassa huoneistossa kuin toimijan harjoittama muu elinkeinotoiminta, kuten karkkien myynti vaatekaupan kassapisteellä tai kahvin tarjoilu kampaamossa
- toimija on yksityinen henkilö, joka esimerkiksi leipoo satunnaisesti ja myy leivonnaisia torilla
- toimintaa ei voida pitää elinkeinon harjoittamisena, koska kyseessä on esimerkiksi kirkon, koulun tai urheiluseuran myyjäiset.
Toiminnan aloittaminen
Elintarvikehuoneistoa suunniteltaessa on varmistettava rakennusvalvonnasta, että tilan käyttötarkoitus vastaa toimintaa, ilmanvaihtolaitteet ja -kanavat ovat suunniteltuun toimintaan riittävät ja asiakaspaikkamäärä on rakennusluvan mukainen. Palontorjunnan ja pelastusteiden osalta neuvontaa antaa Keski-Uudenmaan Pelastuslaitos. Myös vesipisteitä on oltava riittävästi.
Vaikka tilassa olisi aiemminkin toiminut elintarvikeyritys, tulee tilan soveltuvuus varmistaa, sillä aiemman yrityksen elintarviketoiminta on voinut olla erilaista tai, se ei välttämättä ole toiminut vaatimusten mukaisesti.
Elintarviketoiminta tarkastetaan 1, 3 tai 6 kuukauden kuluessa toiminnan aloittamisesta riippuen siitä, millaista toimintaa harjoitetaan.
Ensimmäisen tarkastuksen jälkeen elintarviketoimintaa valvotaan säännöllisin tarkastuksin valvontasuunnitelman mukaisesti. Tarkastuksia voi toiminnan laadun ja laajuuden perusteella olla muutaman vuoden välein tai jopa useita vuodessa.
Jos tarkastuksessa havaitaan, että asiat eivät ole kunnossa, tehdään sovitun määräajan jälkeen uusintatarkastus.
Lisää elintarviketoiminnasta
Elintarvikevalvonta
Vantaan kaupungin ympäristökeskus valvoo elintarvikkeiden turvallisuutta, hyvää terveydellistä laatua ja elintarvikemääräysten toteutumista.

Elintarviketoiminnan omavalvonta
Omavalvonta on yrityksen elintarviketoiminnan omaa laadunvarmistusta. Omavalvontaan kuuluu omavalvontasuunnitelma ja siihen liittyvät toimenpiteet.
Ulkomyynti ja liikkuvat elintarvikehuoneistot
Elintarvikealan toimijan on tehtävä kirjallinen ilmoitus ulkomyynnin aloittamisesta tai olennaisesta muuttamisesta ennen toiminnan aloittamista tai muuttamista.

Kontaktimateriaalit
Elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvat materiaalit ja tarvikkeet ovat kontaktimateriaaleja.
