Hyppää pääsisältöön

Tukivalikko

  • Asiakaspalvelu
  • Osallistu ja vaikuta
  • Palvelut
  • Tapahtumat
  • Yhteystiedot
Change language
Suomeksi
  • På svenska (denna sida är inte översatt)
  • In English
Takaisin etusivulleVantaaVantaan kaupungin logo
Change language
Suomeksi
  • På svenska (denna sida är inte översatt)
  • In English

Valikko

Current menu level items
  • Etusivu
    • Ajankohtaista
      • Blogit ja videot
      • Hankkeet
      • Kaavat
      • Tapahtumat
        • Järjestä tapahtuma Vantaalla
        • Ohjeita tapahtumanjärjestäjille
        • Tapahtuma-apuri
      • Asukaslehti: tarinoita Vantaalta
        • Asukaslehti
      • Tietoa Ukrainan tilanteesta
      • Vantaa-kanava
        • Videoita ihmisistä
        • Videoita paikoista ja ilmiöistä
        • Videoita tapahtumista
        • Videolähetykset
    • Alueet ja kaupunginosat
      • Aviapoliksen suuralue
      • Hakunilan suuralue
      • Kivistön suuralue
      • Koivukylän suuralue
      • Korson suuralue
      • Myyrmäen suuralue
      • Tikkurilan suuralue
    • Asuminen ja ympäristö
      • Asuminen
        • Asumismuotoja Vantaalla
        • Asumisterveys
        • Hulevesien hallinta ja tulvien ehkäisy
        • Matonpesupaikat
        • Talkoot
        • Tontinomistajan vastuut
        • Vesihuolto
          • Haja-asutuksen jätevedet
        • Viljelypalstat
      • Eläimet
        • Eläinlääkärin vastaanotto
        • Eläinsuojelu
        • Eläinten hautaaminen
        • Eläinten maahantuonti ja vienti ulkomaille
        • Eläintenpito ja ympäristönsuojelu eläintiloilla
        • Haittaeläimet
        • Kesälampaat
        • Koiran kanssa ulkoileminen
        • Loukkaantuneet tai kuolleet eläimet 
        • Löytöeläimet
        • Villieläimet kaupungissa
      • Kaupunkisuunnittelu
        • Kaavoitus
          • Asemakaavoitus
          • Asukastilaisuudet ja ajankohtaiset kaavat
          • Kaavoitusohjelma ja -katsaus
          • Yleiskaavoitus
        • Kadut ja puistot
          • Katu- ja puistosuunnitteluun osallistuminen
          • Nähtävillä olevat katu- ja puistosuunnitelmat
          • Ohjeita katujen ja vesihuollon suunnittelijoille
          • Ohjeita ulkovalaistuksen suunnittelijoille
        • Toimitilojen suunnittelu ja rakentaminen
      • Liikenne
        • Joukkoliikenne
        • Katujen kunnossapito
        • Katuvalaistus
        • Kävely
        • Liikennetieto
        • Liikenneturvallisuus
        • Pysäköinti
        • Pysäköinninvalvonta
        • Pyöräliikenne
          • Pyöräilyreitit Vantaalla
        • Vantaan ratikka
          • Osallistu ratikan suunnitteluun
          • Ratikan suunnittelu
          • Ratikan tulot ja menot
          • Selvityksiä ja aineistoja
          • Tietoa ratikasta
      • Luvat ja ilmoitukset
      • Rakentaminen ja tontit
        • Maanmittauspalvelut
          • Maanalaisten johtojen sijaintitiedot
        • Rakennusjärjestyksen uudistaminen
        • Rakennusvalvonta
          • Harkitsetko rakentamista?
          • Rakennuslupakäsittelyn eteneminen
          • Rakennusluvan saamisen jälkeen
          • Työmaavaihe
          • Rakentamisen luvat ja ohjeet
        • Kartat
        • Rakentamisen avustukset ja lainat
        • Tietoa maaperästä rakentajille
        • Tontit ja maa-alueet
          • Erityispalvelutontit
          • Kaupungin omakotitontit
          • Kerros- ja rivitalotontit
          • Maanhankinta ja maankäyttösopimukset
          • Vuokratut pientalotontit
          • Yritys- ja työpaikkatontit
      • Ympäristö ja luonto
        • Ilmastotyö Vantaalla
        • Luonnonsuojelu
          • Luonnon monimuotoisuus
          • Lähiluonnon teemavuodet
          • Uhanalaisia lajeja Vantaalla
          • Vieraslajit
        • Maatalousmaisemat
        • Metsänhoito
        • Ympäristönsuojelumääräykset
        • Ympäristöterveydenhuolto
        • Ympäristövalvonta
    • Kasvatus ja koulutus
      • Varhaiskasvatus
        • Varhaiskasvatukseen hakeminen
        • Varhaiskasvatuksessa aloittaminen
        • Vieraskielinen varhaiskasvatus
        • Lapsi varhaiskasvatuksessa
        • Hyvinvointi varhaiskasvatuksessa
        • Maksut ja tuet
        • Asiakaspalvelu ja neuvonta
      • Esiopetus
        • Esiopetukseen ilmoittautuminen
        • Kaksikielinen esiopetus
        • Valmistava opetus
        • Lapsi esiopetuksessa
        • Kasvun ja oppimisen tuki
        • Oppilashuolto esiopetuksessa
        • Esiopetuksesta kouluun
      • Perusopetus
        • Kouluun ilmoittautuminen
        • Opiskelu perusopetuksessa
        • Vaihtoehtoja Vantaan perusopetuksessa
        • Tukea oppimiseen ja koulunkäyntiin
        • Oppilashuolto perusopetuksessa
        • Iltapäivä-, kerho- ja harrastustoiminta
      • Lukiokoulutus
        • Lukiokoulutus Vantaalla
        • Opiskelu lukiossa
        • Ylioppilastutkinto ja -kirjoitukset
        • Lukiolaisten opo-chat
      • Ammatillinen koulutus
        • Ammatillinen koulutus Vantaalla
        • Opiskelu ammatillisessa koulutuksessa
        • Oppisopimuskoulutus
        • Oppisopimuskoulutus
      • Korkeakoulutus
    • Sosiaali- ja terveyspalvelut
    • Työ ja yrittäminen
      • Elinkeinopalvelut ja yrittäminen
      • Työnantajan palvelut
      • Työnhakijan palvelut
        • Apua työnhakuun
        • Ota yhteyttä työllisyyspalveluihin
        • Palvelut alle 30-vuotiaille työnhakijoille
        • Palvelut vieraskielisille työnhakijoille
        • Palvelut yli 30-vuotiaille työnhakijoille
        • Usein kysyttyjä kysymyksiä
        • Uusi asiakaspalvelumalli
        • Vantaan ja Keravan työllisyyden kuntakokeilu
    • Vapaa-aika ja hyvinvointi
      • Kulttuuri ja taide
      • Liikunta ja ulkoilu
      • Oman terveyden edistäminen
      • Yhteisöllinen toiminta
      • Nuorisopalvelut
    • Kaupunki ja päätöksenteko
      • Asiakaspalvelu ja neuvonta
        • Monikielinen neuvonta
      • Innovaatiokaupunki Vantaa
        • Euroopan nouseva innovaatiokaupunki
        • Innovaatiofestari
        • Innovaatiokilpailu
      • Kirjaamo ja kaupunginarkisto
        • Kuulutukset
      • Organisaatio
        • Johtoryhmä ja sidonnaisuudet
        • Konserniyhteisöt
        • Ulkoinen tarkastus
        • Viestijöiden yhteystiedot
      • Osallistu ja vaikuta
        • Asukasosallisuus Vantaalla
        • Edustajasi Vantaalla
        • Osallistu ja vaikuta selkokielellä
        • Vaalit
          • Ennakkoäänestys
          • Kirjeäänestys ulkomailta
          • Kotiäänestys
          • Vaalimainonta
          • Äänestäminen vaalipäivänä
          • Äänioikeus ja äänestäminen
        • Vaikuta kaupunkiin
      • Päätöksenteko
        • Hallintosääntö
        • Henkilötietojen käsittely
        • Jaostot
        • Kaupunginhallitus
        • Kaupunginvaltuusto
        • Lautakunnat
        • Muutoksenhaku
        • Vaikuttamistoimielimet
      • Selosteet, oikeudet ja tietosuoja
        • Asiakirjajulkisuuskuvaus
        • Vantaa.fi tietosuoja
        • Vantaan kaupunki sosiaalisessa mediassa
      • Talous ja strategia
        • Avustukset
          • Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen avustukset
          • Kulttuuriavustukset ja -palkinnot
          • Liikunta-avustukset
          • Nuorisoavustukset
          • Paikallisen kansalaistoiminnan avustukset
        • Hallitusohjelmatavoitteet
        • Hankinnat
        • Strategia
        • Talousarvio
      • Tietoa Vantaasta
        • Opastetut kierrokset Vantaan kaupungintalolla
        • Tilastot ja tutkimukset
          • Avoin data
          • Tilasto- ja tutkimusjulkaisut
          • Tilastotietokannat
          • Toimintaympäristötiedot
          • Työpaikat ja työssäkäynti
          • Vantaa alueittain
          • Vantaa lukuina -uutiskirje
          • Vantaa lyhyesti
          • Vantaan väestö 2021/2022
          • Väestö ja ennuste
      • Toimitilat ja tilavaraukset
        • Sisäilma
          • Jos oppilas oireilee koulussa
          • Kaupungin tilojen sisäilma
          • Koulujen sisäilmatiedotteet
          • Lukioiden sisäilmatiedotteet
          • Päiväkotien sisäilmatiedotteet
          • Sisäilmahankkeita
          • Sisäilmaoireilu ja hoitopolku terveydenhoidossa
          • Suunnitelmallinen toimintamalli sisäilmaongelmissa
          • Vantaan sisäilmauutiset
          • Varian sisäilmatiedotteet
        • Tilavaraukset
          • Vantaan kaupungin tilojen vapaa-ajan käytön käyttöehdot
        • Toimitilan vuokraus yrityskäyttöön
      • Turvallisuus ja varautuminen
        • Turvallisuus
        • Turvallisuussuunnitelma
        • Varautuminen ja valmiussuunnittelu
      • Töissä Vantaalla
        • Henkilöstökertomus
          • Henkilöstökertomus 2021
          • Johtamisen ja työyhteisöjen kehittäminen
          • Osaavan henkilöstön varmistaminen
          • Palkkaus, palkitseminen ja kannustaminen
          • Terveys- ja turvallisuusjohtaminen
          • Vantaan HR:n palvelut
          • Vuoden tunnuslukuja
        • Työn esittelyjä
        • Töihin Vantaan kaupungille
          • Hae kesäksi töihin Vantaalle!
        • Valitse Vantaa
      • Vastuullisuus
        • Kaupunkiakatemia
        • Lapsiystävällinen kunta
        • Reilu Vantaa
        • Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus
        • Turvallisempi tila

Support

Tukivalikko

  • Asiakaspalvelu
  • Osallistu ja vaikuta
  • Palvelut
  • Tapahtumat
  • Yhteystiedot
  • Etusivu
  • Palveluhakemisto
  • Palvelut
  • Elintarviketoiminnan omavalvonta

Elintarviketoiminnan omavalvonta

Asiasanat

TurvallisuusYritykset
Omavalvontasuunnitelma on kirjallinen kuvaus yrityksen toiminnasta, toimintatavoista ja elintarviketurvallisuuden kannalta riskialttiista toiminnan kohdista.

Omavalvonta koskee kaikkia elintarvikealan toimijoita elintarviketeollisuudesta kioskiyrittäjiin.

Omavalvontasuunnitelmaa on säilytettävä elintarvikehuoneistossa. Omavalvontasuunnitelma on pidettävä aina ajan tasalla ja sen on vastattava toimintaa. Suunnitelman laajuus riippuu toiminnasta.

Toiminnan riskikohdille määritetään toimenpiteet
…, joilla valvotaan, että toiminta täyttää sille asetetut vaatimukset. Toimenpiteistä tehdään kirjaukset, joita on säilytettävä vähintään vuoden ajan.

Omavalvonnan toteutus

Omavalvonnan tarkoituksena on tunnistaa toiminnan riskikohdat, joissa voi esiintyä hygieenisiä tai muita vaaroja.

Toiminnan riskikohtiin määritellään toimenpiteet riskien valvomiseksi, toimenpiderajat sekä korjaavat toimenpiteet toimenpiderajojen ylittyessä. Myös omavalvonnassa tehdyt havainnot, toimenpiteet ja korjaukset kirjataan. Poikkeamatilanteissa on oleellisen tärkeää kirjata korjaavat toimenpiteet, joita poikkeaman sattuessa tehtiin. Omavalvonta ja siihen liittyvät ohjeet ja suunnitelmat tulee olla ajan tasalla eli sitä päivitetään tarpeen mukaan.

Toimijan on säilytettävä omavalvonnan kirjauksia vähintään yksi vuosi elintarvikkeen viimeisen käyttöajankohdan tai vähimmäissäilyvyysajan jälkeen tai vähintään yksi vuosi elintarvikkeen käsittelystä. Toimijan on lisäksi säilytettävä tehtyjen tutkimusten viimeisimmät tulokset. Kirjausten on oltava valvontaviranomaisen saatavilla.

Omavalvonta on esitettävä elintarvikevalvontaviranomaiselle tarkastuksen yhteydessä tai muuten elintarvikevalvontaviranomaisen sitä pyytäessä. Viranomaisen tarkastuskäynnin yhteydessä tulee esittää myös omavalvonnan mukainen kirjanpito, josta selviää omavalvontasuunnitelman noudattaminen ja toimivuus käytännön tasolla.

Omavalvontasuunnitelman sisältö

Omavalvontasuunnitelmaan sisältyy yrityksen toiminnan, käytössä olevien tilojen ja valmistettavien tuotteiden kuvaus. Lisäksi määritellään omavalvonnan vastuuhenkilö tai vastuuhenkilöt.

Elintarvikkeiden käsittelystä tulee kuvata ja ohjeistaa eri vaiheet sekä niissä tehtävät lämpötilakirjaukset.
(Tarjoilupaikat myös kohdat 4-7)

  • Yrityksen yhteystiedot
  • Selvitys harjoitettavasta toiminnasta
  • Käytössä olevat tilat ja laitteet sekä laitteiden huolto
  • Myytävät/valmistettavat/tarjoiltavat tuotteet, annosmäärät ja asiakaspaikkojen määrä
  • Henkilökunnan määrä (kokonaismäärä sekä kerralla vuorossa olevien määrä)
  • Hankintapaikat tai tavarantoimittajat
  • Kylmäkuljetuksen järjestäminen, jos helposti pilaantuvia elintarvikkeita haetaan itse -
  • Pakkausmerkintöjen tarkistus elintarvikkeiden hankinnan tai vastaanoton yhteydessä -
  • Aistinvarainen laadun varmistaminen vastaanoton yhteydessä 
  • Tuotteilta vaadittavien lämpötilojen määrittely, mittaus ja kirjaustiheys kylmäsäilytystä vaativia tuotteita tai lämmintä ruokaa vastaanotettaessa
  • Korjaavat toimenpiteet, jos vastaanotettavien tuotteiden vaatimukset eivät täyty
  • Tuotteiden kierron seuranta, tuotteiden suojaaminen ja sijoittelu säilytettäessä
  • Eri elintarvikkeiden säilytyslämpötilojen määrittely
  • Lämpötilojen mittaus ja kirjaustiheys sekä toimenpiderajojen määrittely
  • Korjaavat toimenpiteet, jos toimenpideraja ylittyy / alittuu
  • Ohjeet, miten kypsät ja raa'at tuotteet pidetään erillään ristikontaminaation estämiseksi
  • Ruuan kypsennyslämpötilojen määrittely (min + 70 ˚C ja siipikarjan lihalle min + 75 ˚C)
  • Lämpötilojen mittaus ja kirjaustiheys sekä toimenpiderajan määrittely
  • Korjaavat toimenpiteet, jos toimenpideraja alittuu

Jäähdytys

  • Mikäli jäähdytetään säännöllisesti, tulee sitä varten olla jäähdytyskaappi
  • Riittävän nopean jäähdytyksen varmistaminen (max neljässä tunnissa alle + 6 ˚C )
  • Jäähdytysnopeuden seuranta mittauksin ja kirjaaminen
  • Ohjeet käytettävistä astioista (riittävän matala astia) ja niiden merkinnöistä (valmistuspäivämäärä)
  • Korjaavat toimenpiteet, jos tuote ei jäähdy riittävän nopeasti

Jäädytys

  • Missä jäädytetään (laite)
  • Ohjeet käytettävistä rasioista (ei liian suurissa rasioissa) ja niiden merkinnöistä (valmistus- ja jäädytyspäivämäärä)
  • Itse jäädytettyjen tuotteiden seuranta
  • Ohjeet sulatuksen järjestämiseen

Uudelleenkuumennus

  • Tuotteiden uudelleenkuumennus (lämpötilan tulee olla yli 70 ˚C)
  • Lämpötilojen mittaus ja kirjaaminen
  • Millaisia erityisruokavalioita valmistetaan, tarjoillaan tai pakataan
  • Ohje allergioita ja intoleransseja aiheuttavien aineiden erillään pidosta ja ristikontaminaation estämisestä raaka-aineiden vastaanotossa, varastoinnissa (säilytysastiat ja –paikat) ja elintarvikkeiden valmistuksessa (työvälineet, työjärjestys, puhdistus) 
  • Erityisruokavalioiden merkitseminen (raaka-aineet, välituotteet, pakkaamattomat elintarvikkeet)
  • Ristikontaminaation estäminen esillepanossa ja myynnissä
  • Kuumien tuotteiden tarjoiluaika (korkeintaan 4 h)
  • Tuotteiden tarjoilulämpötilojen määrittely (kuumat yli 60 ˚C ja helposti pilaantuvat alle 12 ˚C, tarjoilun jälkeen tuotteet on hävitettävä)
  • Lämpötilaseuranta ja kirjaustiheys
  • Korjaavat toimenpiteet, jos vaadittua lämpötilaa ei saavuteta
  • Kuljetuslaatikoiden/-astioiden säilytys ja puhdistus
  • Ohje lähtevän ruuan pakkaamiseen
  • Lähtevän ruuan lämpötilamittaus ja kirjaus ennen kuljetusta
  • Erillinen siivoussuunnitelma kuljetusajoneuvolle (jos oma kuljetusajoneuvo)
  • Ohjeet työtavoista ja hygieniasta (käsienpesuohjeet, käsineiden käyttö, pukeutuminen)
  • Työterveyshuollon järjestäminen, salmonellatutkimuksen ja lääkärintodistuksien tarve
  • Hygieniaosaamiseen liittyvät vaatimukset ja tiedot hygieniaosaamistodistuksista
  • uusien ja alle 3 kk työssä olevien työntekijöiden perehdyttäminen
  • Ohjeet, miten toimia elintarvikevalitus- ja ruokamyrkytysepäilytilanteessa (takaisinvetoasiat)
  • Ohjeet, mitä tietoja kirjataan elintarvikevalitus- ja ruokamyrkytysepäilytilanteessa
  • Viranomaisen yhteystiedot ja ohje viranomaiselle ilmoittamisesta
  • Näytteenotto-ohje valituksissa / ruokamyrkytysepäilyissä
  • Siivouksen vastuuhenkilöt
  • Siivoussuunnitelma (esim. päivittäin ja viikoittain)
  • Siivousmenetelmien ja -aineiden määrittely eri kohteille
  • Siivousaineiden säilytys ja käyttöturvallisuustiedotteet
  • Siivouksen tason arviointi (aistinvaraisesti tai pintapuhtausnäytteillä)
  • Astianpesukoneen pesu- ja huuhteluveden lämpötilan ja puhdistustuloksen tarkkailu
  • Jätehuoltosuunnitelma
  • Mahdollisia ohjeita ennalta ehkäisevään tuholaistorjuntaan -
  • Sopimus tuholaistorjuntayrityksen kanssa tai yrityksen yhteystiedot
  • Toimintaohjeet ongelmatilanteissa
  • Mitä näytteitä tutkitaan, kuinka usein ja missä laboratoriossa
  • Omavalvonnan vastuuhenkilöt
  • Suunnitelman tarkastamisen ajat ja tehtyjen tarkastusten kirjaus
  • Suunnitelman säilytyspaikka

Omavalvonta -mallipohjat

Omavalvonnan mallipohjia on saatavilla seuraaville toiminnoille

  • liikkuvalle elintarvikehuoneistolle (ulkomyynti)
  • tarjoilupaikoille
  • anniskeluravintoloille
  • pienille hoitopaikoille ja ryhmäperhepäiväkodeille
  • for small catering places

Mallipohjia saa pyytämällä sähköpostiosoitteesta: ymparistoterveys@vantaa.fi

Toimipisteet

Palvelulla on yhteensä 1 toimipistettä
Vantaan ympäristökeskus Ei hakutuloksia. Kokeile toisella hakusanalla.
Takaisin ylös
Anna meille palautetta avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle

Info

Vantaa-info antaa kaupungin palveluihin liittyvää yleisneuvontaa. Vantaa-infot sijaitsevat Korsossa, Myyrmäessä ja Tikkurilassa.

p. 09 839 11

Kirjaamo
PL 1100
01030 Vantaan kaupunki

Oikopolut

  • Ajankohtaista
  • Avoimet työpaikat
  • Medialle
  • Päätöksenteko
  • Talous ja strategia
  • Tietoa Vantaasta
  • Yhteystiedot

Katso myös

  • Business Vantaa avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Kulttuuritalo Martinus avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Vantaan kaupunginmuseo avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Vantaan aikuisopisto avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Vantaan kuvataidekoulu avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Vantaan musiikkiopisto avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Vantti avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle

Sosiaalinen media

  • Vantaa Facebookissa avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Vantaa Instagramissa avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Vantaa LinkedInissä avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Vantaa Twitterissä avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Vantaa Youtubessa avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
Takaisin etusivulle

Alatunnisteen valikko

  • Palaute avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Saavutettavuusseloste
  • Tietoa sivustosta
  • Evästeasetukset
© Vantaan kaupunki 2023