Elintarvikevalvonta

Elintarvikevalvontaan kuuluu myös elintarvikkeisiin kohdistuvien valitusten, ruokamyrkytysepäilyjen ja -epidemioiden selvittäminen, elintarvikealan yritystoimintaan liittyvien ilmoitus- ja hakemusasioiden käsittely sekä Vantaan asukkaiden ja yritysten neuvonta elintarvikkeisiin liittyvissä kysymyksissä.
Lisää elintarvikevalvonnasta
Ilmoitus elintarviketoiminnasta
Elintarviketoiminnan aloittamisesta, lopettamisesta, olennaisesta muuttamisesta sekä toiminnanharjoittajan vaihtumisesta pitää tehdä ilmoitus.

Elintarviketoiminnan omavalvonta
Omavalvonta on yrityksen elintarviketoiminnan omaa laadunvarmistusta. Omavalvontaan kuuluu omavalvontasuunnitelma ja siihen liittyvät toimenpiteet.
Oiva-järjestelmä
Kuluttaja näkee elintarvikehuoneistojen valvontatulokset Oiva-järjestelmästä ja elintarvikehuoneistojen ovelta.
Alkutuotanto
Alkutuotannosta tai alkutuotannon tuotteiden kuljetuksesta pitää tehdä kirjallinen ilmoitus Vantaan ympäristökeskukseen.

Ulkomyynti ja liikkuvat elintarvikehuoneistot
Elintarvikealan toimijan on tehtävä kirjallinen ilmoitus ulkomyynnin aloittamisesta tai olennaisesta muuttamisesta ennen toiminnan aloittamista tai muuttamista.

Ruokamyrkytys- tai vesiepidemiaepäily
Jos epäilet sairastuneesi elintarvikkeesta, juoma- tai uimavedestä, ilmoita siitä ympäristökeskukseen mahdollisimman nopeasti.
Elintarviketoimijan ilmoitus ruokamyrkytysepäilystä
Elintarvikealan toimijan on ilmoitettava ruokamyrkytyksestä Vantaan elintarvikevalvontaan välittömästi.
Koti elintarvikehuoneistona
Koti voi olla vähäriskinen elintarvikehuoneisto. Laitostoiminta ei ole sallittua. Kotona leipominen on mahdollista, mikäli toiminta on vähäistä.
Elintarvikehuoneiston hyväksyminen laitokseksi
Eläinperäisiä elintarvikkeita käsittelevän tai varastoivan laitoksen toiminnan aloittamisesta tulee tehdä hakemus Vantaan ympäristökeskukselle.
Eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinatuonti
Elintarvikkeiden maahantuontia muista EU-maista valvotaan osana yleistä elintarvikevalvontaa ja tarkastusten yhteydessä.
Elintarvikkeiden ja muiden eläinperäisten tuotteiden vienti
Elintarvikkeiden sekä muiden eläin- ja kasviperäisten tuotteiden vientiin EU:n ulkopuolelle tarvitaan vientitodistus.

Elintarvikkeiden takaisinvedot
Elintarvikkeille tehdään takaisinveto, jos ne eivät täytä niiden turvallisuutta koskevia vaatimuksia.

Pakkausmerkinnät
Pakkausmerkinnät kertovat kuluttajalle tärkeitä tietoja elintarvikkeista. Ravitsemus- ja terveysväitteiden käyttöä rajoitetaan sekä ravintolisien että muiden elintarvikkeiden merkinnöissä.

Kontaktimateriaalit
Elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvat materiaalit ja tarvikkeet ovat kontaktimateriaaleja.

Elintarvikevalvonnan projektit
Elintarviketoimintaan liittyvien valvontaprojektien avulla saadaan tärkeää tietoa elintarvikealan yritysten toiminnasta.

Valvontasuunnitelma ja maksutaksa
Elintarvikelain mukainen vuosivalvontamaksu
21.4.2021 voimaan tulleen elintarvikelain myötä kunta perii suunnitelmallisen elintarvikevalvonnan piirissä olevilta valvontakohteilta vuosittain 150 euron valvonnan perusmaksun. Perusmaksua aletaan periä 1.1.2022. Tämän lisäksi valvontakohteilta peritään edelleen toteutuneesta valvonnasta kuntien hyväksymät taksan mukaiset suoriteperusteiset maksut. Valvonnan perusmaksua ei peritä rekisteröidyiltä alkutuotantopaikoilta, kyläkaupoilta, yleishyödyllisiltä yhteisöiltä eikä toimijoilta, jotka harjoittavat pienimuotoista toimintaa EU-lainsäädännön nojalla annettujen kansallisen säännösten mukaisesti.
Lisätietoa elintarvikelain mukaisesta vuosivalvontamaksusta ja lain muutoksesta löytyy Maa- ja metsätalousministeriön (MMM) tai Ruokaviraston verkkosivuilta.
Ajankohtaista
Lisätietoja
Eeva Jääskeläinen
Ympäristöterveys/YmpäristökeskusElintarvikevalvonta Kivistön suuralueella, sekä Myyrmäen suuralueelta Askisto, Petikko, Martinlaakso, Vantaanlaakso, Viinikkala.
Heli Sepponen
Ympäristöterveys/YmpäristökeskusElintarvikevalvonta tarjoilupaikoilla Tikkurilan suuralueella (Hakkila, Kuninkaala ja Tikkurila).
Juuso Montonen
Ympäristöterveys/YmpäristökeskusElintarvikevalvonta Myyrmäen suuralueella (ei Askisto, Petikko, Martinlaakso, Vantaanlaakso).
Noora Katajamäki
Ympäristöterveys/YmpäristökeskusElintarvikevalvonta Korso-Koivukylän ja Hakunilan suuralueilla sekä Ruskeasanta ja Simonkylä.
Heli Yli-Moijala
Ympäristöterveys/YmpäristökeskusElintarvikevalvonta Veromies, Tammisto, Ylästö.
Tarja Pusa
Ympäristöterveys/YmpäristökeskusKotitoimijat, pitopalvelut, ravintolisät, etniset myymälät ja ulkomyynti
Tarja Nirvinen
Ympäristöterveys/YmpäristökeskusElintarvikevalvonta: Hypermarketit ja vähittäismyymälät, joissa elintarvikkeiden käsittelyä, myymäläleipomot, sairaaloiden keittiöt, ruokamyrkytykset (myymälät ja tarjoilupaikat) ja kontaktimateriaalit.
Hanna Sippola
Ympäristöterveys/YmpäristökeskusElintarvikevalvonta lentokenttäalueella (postinumero 01530), sekä leipomoissa, varastoissa, kuljetuksissa, kontaktimateriaalit ja ruokamyrkytykset tarjoilu- ja teollisen valmistuksen kohteissa.
Vilja Kokko
Ympäristöterveys/YmpäristökeskusElintarvikevalvonta lentokenttä-alueella (postinumero 01530) ja leipomoissa, agentuureissa, varastoissa, kuljetuksissa sekä ravintolisät ja pakkausmerkinnät.
Michael Turunen
Ympäristöterveys/YmpäristökeskusElintarvikevalvonta leipomoissa, pakkaamoissa, varastoissa ja kuljetuksissa sekä alkutuotanto
Marjoriikka Keränen
Ympäristöterveys/YmpäristökeskusElintarvikevalvonta laitoksissa