Hyppää pääsisältöön

Tukivalikko

  • Asiakaspalvelu
  • Osallistu ja vaikuta
  • Palvelut
  • Tapahtumat
  • Yhteystiedot
Change language
Suomeksi
  • På svenska
  • In English
Takaisin etusivulleVantaaVantaan kaupungin logo
Change language
Suomeksi
  • På svenska
  • In English

Valikko

Current menu level items
  • Etusivu
    • Ajankohtaista
      • Blogit ja videot
      • Hankkeet
      • Kaavat
      • Tapahtumat
        • Järjestä tapahtuma Vantaalla
        • Ohjeita tapahtumanjärjestäjille
        • Tapahtuma-apuri
      • Asukaslehti: tarinoita Vantaalta
        • Asukaslehti
      • Tietoa Ukrainan tilanteesta
      • Vantaa-kanava
        • Videoita ihmisistä
        • Videoita paikoista ja ilmiöistä
        • Videoita tapahtumista
        • Videolähetykset
    • Alueet ja kaupunginosat
      • Aviapoliksen suuralue
      • Hakunilan suuralue
      • Kivistön suuralue
      • Koivukylän suuralue
      • Korson suuralue
      • Myyrmäen suuralue
      • Tikkurilan suuralue
    • Asuminen ja ympäristö
      • Asuminen
        • Asumismuotoja Vantaalla
        • Asumisterveys
        • Hulevesien hallinta ja tulvien ehkäisy
        • Matonpesupaikat
        • Talkoot
        • Tontinomistajan vastuut
        • Vesihuolto
          • Haja-asutuksen jätevedet
        • Viljelypalstat
      • Eläimet
        • Eläinlääkärin vastaanotto
        • Eläinsuojelu
        • Eläinten hautaaminen
        • Eläinten maahantuonti ja vienti ulkomaille
        • Eläintenpito ja ympäristönsuojelu eläintiloilla
        • Haittaeläimet
        • Kesälampaat
        • Koiran kanssa ulkoileminen
        • Loukkaantuneet tai kuolleet eläimet 
        • Löytöeläimet
        • Villieläimet kaupungissa
      • Kaupunkisuunnittelu
        • Kaavoitus
          • Asemakaavoitus
          • Asukastilaisuudet ja ajankohtaiset kaavat
          • Kaavoitusohjelma ja -katsaus
          • Yleiskaavoitus
        • Kadut ja puistot
          • Katu- ja puistosuunnitteluun osallistuminen
          • Nähtävillä olevat katu- ja puistosuunnitelmat
          • Ohjeita katujen ja vesihuollon suunnittelijoille
          • Ohjeita ulkovalaistuksen suunnittelijoille
        • Toimitilojen suunnittelu ja rakentaminen
      • Liikenne
        • Joukkoliikenne
        • Katujen kunnossapito
        • Katuvalaistus
        • Kävely
        • Liikennetieto
        • Liikenneturvallisuus
        • Pysäköinti
        • Pysäköinninvalvonta
        • Pyöräliikenne
          • Pyöräilyreitit Vantaalla
        • Vantaan ratikka
          • Osallistu ratikan suunnitteluun
          • Ratikan suunnittelu
          • Ratikan tulot ja menot
          • Selvityksiä ja aineistoja
          • Tietoa ratikasta
      • Luvat ja ilmoitukset
      • Rakentaminen ja tontit
        • Maanmittauspalvelut
          • Maanalaisten johtojen sijaintitiedot
        • Rakennusjärjestyksen uudistaminen
        • Rakennusvalvonta
          • Harkitsetko rakentamista?
          • Rakennuslupakäsittelyn eteneminen
          • Rakennusluvan saamisen jälkeen
          • Työmaavaihe
          • Rakentamisen luvat ja ohjeet
        • Kartat
        • Rakentamisen avustukset ja lainat
        • Tietoa maaperästä rakentajille
        • Tontit ja maa-alueet
          • Erityispalvelutontit
          • Kaupungin omakotitontit
          • Kerros- ja rivitalotontit
          • Maanhankinta ja maankäyttösopimukset
          • Vuokratut pientalotontit
          • Yritys- ja työpaikkatontit
      • Ympäristö ja luonto
        • Ilmastotyö Vantaalla
        • Luonnonsuojelu
          • Luonnon monimuotoisuus
          • Lähiluonnon teemavuodet
          • Uhanalaisia lajeja Vantaalla
          • Vieraslajit
        • Maatalousmaisemat
        • Metsänhoito
        • Ympäristönsuojelumääräykset
        • Ympäristöterveydenhuolto
        • Ympäristövalvonta
    • Kasvatus ja koulutus
      • Varhaiskasvatus
        • Varhaiskasvatukseen hakeminen
        • Varhaiskasvatuksessa aloittaminen
        • Vieraskielinen varhaiskasvatus
        • Lapsi varhaiskasvatuksessa
        • Hyvinvointi varhaiskasvatuksessa
        • Maksut ja tuet
        • Asiakaspalvelu ja neuvonta
      • Esiopetus
        • Esiopetukseen ilmoittautuminen
        • Kaksikielinen esiopetus
        • Valmistava opetus
        • Lapsi esiopetuksessa
        • Kasvun ja oppimisen tuki
        • Oppilashuolto esiopetuksessa
        • Esiopetuksesta kouluun
      • Perusopetus
        • Kouluun ilmoittautuminen
        • Opiskelu perusopetuksessa
        • Vaihtoehtoja Vantaan perusopetuksessa
        • Tukea oppimiseen ja koulunkäyntiin
        • Oppilashuolto perusopetuksessa
        • Iltapäivä-, kerho- ja harrastustoiminta
      • Lukiokoulutus
        • Lukiokoulutus Vantaalla
        • Opiskelu lukiossa
        • Ylioppilastutkinto ja -kirjoitukset
        • Lukiolaisten opo-chat
      • Ammatillinen koulutus
        • Ammatillinen koulutus Vantaalla
        • Opiskelu ammatillisessa koulutuksessa
        • Oppisopimuskoulutus
        • Oppisopimuskoulutus
      • Korkeakoulutus
    • Sosiaali- ja terveyspalvelut
    • Työ ja yrittäminen
      • Elinkeinopalvelut ja yrittäminen
      • Työnantajan palvelut
      • Työnhakijan palvelut
        • Apua työnhakuun
        • Ota yhteyttä työllisyyspalveluihin
        • Palvelut alle 30-vuotiaille työnhakijoille
        • Palvelut vieraskielisille työnhakijoille
        • Palvelut yli 30-vuotiaille työnhakijoille
        • Usein kysyttyjä kysymyksiä
        • Uusi asiakaspalvelumalli
        • Vantaan ja Keravan työllisyyden kuntakokeilu
    • Vapaa-aika ja hyvinvointi
      • Kulttuuri ja taide
      • Liikunta ja ulkoilu
      • Oman terveyden edistäminen
      • Yhteisöllinen toiminta
      • Nuorisopalvelut
    • Kaupunki ja päätöksenteko
      • Asiakaspalvelu ja neuvonta
        • Monikielinen neuvonta
      • Innovaatiokaupunki Vantaa
        • Euroopan nouseva innovaatiokaupunki
        • Innovaatiofestari
        • Innovaatiokilpailu
      • Kirjaamo ja kaupunginarkisto
        • Kuulutukset
      • Organisaatio
        • Johtoryhmä ja sidonnaisuudet
        • Konserniyhteisöt
        • Ulkoinen tarkastus
        • Viestijöiden yhteystiedot
      • Osallistu ja vaikuta
        • Asukasosallisuus Vantaalla
        • Edustajasi Vantaalla
        • Osallistu ja vaikuta selkokielellä
        • Vaalit
          • Ennakkoäänestys
          • Kirjeäänestys ulkomailta
          • Kotiäänestys
          • Vaalimainonta
          • Äänestäminen vaalipäivänä
          • Äänioikeus ja äänestäminen
        • Vaikuta kaupunkiin
      • Päätöksenteko
        • Hallintosääntö
        • Henkilötietojen käsittely
        • Jaostot
        • Kaupunginhallitus
        • Kaupunginvaltuusto
        • Lautakunnat
        • Muutoksenhaku
        • Vaikuttamistoimielimet
      • Selosteet, oikeudet ja tietosuoja
        • Asiakirjajulkisuuskuvaus
        • Vantaa.fi tietosuoja
        • Vantaan kaupunki sosiaalisessa mediassa
      • Talous ja strategia
        • Avustukset
          • Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen avustukset
          • Kulttuuriavustukset ja -palkinnot
          • Liikunta-avustukset
          • Nuorisoavustukset
          • Paikallisen kansalaistoiminnan avustukset
        • Hallitusohjelmatavoitteet
        • Hankinnat
        • Strategia
        • Talousarvio
      • Tietoa Vantaasta
        • Opastetut kierrokset Vantaan kaupungintalolla
        • Tilastot ja tutkimukset
          • Avoin data
          • Tilasto- ja tutkimusjulkaisut
          • Tilastotietokannat
          • Toimintaympäristötiedot
          • Työpaikat ja työssäkäynti
          • Vantaa alueittain
          • Vantaa lukuina -uutiskirje
          • Vantaa lyhyesti
          • Vantaan väestö 2021/2022
          • Väestö ja ennuste
      • Toimitilat ja tilavaraukset
        • Sisäilma
          • Jos oppilas oireilee koulussa
          • Kaupungin tilojen sisäilma
          • Koulujen sisäilmatiedotteet
          • Lukioiden sisäilmatiedotteet
          • Päiväkotien sisäilmatiedotteet
          • Sisäilmahankkeita
          • Sisäilmaoireilu ja hoitopolku terveydenhoidossa
          • Suunnitelmallinen toimintamalli sisäilmaongelmissa
          • Vantaan sisäilmauutiset
          • Varian sisäilmatiedotteet
        • Tilavaraukset
          • Vantaan kaupungin tilojen vapaa-ajan käytön käyttöehdot
        • Toimitilan vuokraus yrityskäyttöön
      • Turvallisuus ja varautuminen
        • Turvallisuus
        • Turvallisuussuunnitelma
        • Varautuminen ja valmiussuunnittelu
      • Töissä Vantaalla
        • Henkilöstökertomus
          • Henkilöstökertomus 2021
          • Johtamisen ja työyhteisöjen kehittäminen
          • Osaavan henkilöstön varmistaminen
          • Palkkaus, palkitseminen ja kannustaminen
          • Terveys- ja turvallisuusjohtaminen
          • Vantaan HR:n palvelut
          • Vuoden tunnuslukuja
        • Työn esittelyjä
        • Töihin Vantaan kaupungille
          • Hae kesäksi töihin Vantaalle!
        • Valitse Vantaa
      • Vastuullisuus
        • Kaupunkiakatemia
        • Lapsiystävällinen kunta
        • Reilu Vantaa
        • Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus
        • Turvallisempi tila

Support

Tukivalikko

  • Asiakaspalvelu
  • Osallistu ja vaikuta
  • Palvelut
  • Tapahtumat
  • Yhteystiedot
  • Etusivu
  • Palveluhakemisto
  • Palvelut
  • Ruokamyrkytys- tai vesiepidemiaepäily

Ruokamyrkytys- tai vesiepidemiaepäily

Asiasanat

TurvallisuusAsukkaat
Vantaan ympäristökeskus vastaa ruokamyrkytysten ja vesiepidemiaepäilyjen selvittelystä Vantaan alueella.

Jos epäilet sairastuneesi elintarvikkeesta, juoma- tai uimavedestä, ilmoita siitä ympäristökeskukseen mahdollisimman nopeasti. Mitä nopeammin epäilystä ilmoitetaan, sitä paremmin tapaus saadaan selvitettyä.
Myrkytystietokeskus avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle Myrkytystietokeskus vastaa ympäri vuorokauden puhelimitse kysymyksiin, jotka koskevat ihmisten äkillisten myrkytysten ehkäisyä ja hoitoa. Puh. 0800 147 111 (maksuton)

Elintarviketoimijalle

Elintarviketoimijan ilmoitus ruokamyrkytysepäilystä Lisätietoa elintarviketoimijalle ruokamyrkytysepäily-tilanteisiin.

Taudinaiheuttajia

Elintarvikkeissa ja vedessä on mikrobeja, joista osa on harmittomia ja osa sellaisia, jotka voivat aiheuttaa ihmisten sairastumisen (patogeenit). Alla on lueteltu yleisempiä patogeeneihin kuuluvia bakteereja, viruksia ja alkueläimiä, sekä niiden aiheuttamia oireita, itämisaikoja ja mistä ihminen voi ne saada.

Bakteeri / Virus /alkueläin oireet itämisaika lähteet

Bacillus cereus

(raju) oksentelu, vatsakipu ja ripuli 0,5–5 tuntia (oksennusmuoto)
8–16 tuntia (ripulimuoto)
riisi, pasta, vilja

Campylobacter (kampylobakterioosi)

vatsakipu, runsas ripuli, ulosteessa voi olla verta, päänsärky, kuume 1–10 päivää, yleensä 3–5 päivää siipikarja, kypsä liha, maito, maitotuotteet

Clostridium perfringens

koliikki, ripuli 6–24 tuntia, yleensä 10–12 tuntia

 

haudutettu liha, rullapaistit, piirakat

Escherichia coli (mm. E. coli O157)

vatsakipu, ripuli, hemorraginen koliitti (verinen ripuli), hemolyyttiinen ureeminen syndrooma epävarma, yleensä 12–60 tuntia, voi olla jopa 14 päivää jauheliha, hampurilaiset, maito, maitotuotteet

Listeria monocytogenes (listerioosi)

flunssan kaltaiset oireet, aivokalvontulehdus, abortti/ ennenaikainen synnytys, ripuli yleensä 3–21 päivää (voi olla pidempi) maito, maitotuotteet (varsinkin pastöroimattomat), pateet, tyhjiöpakattu kala (useimmiten graavattu tai kylmäsavustettu), tuoreet kasvikset

Salmonella (salmonelloosi)

vatsakipu, ripuli, kuume, pahoinvointi, saattaa olla oksentelua 6–72 tuntia, yleensä 12–36 tuntia siipikarjan liha, munat, liha

Staphylococcus aureus

oksentelu, vatsakrampit, ripuli 2–6 tuntia kypsä liha, siipikarjan liha
Yersinia enterocolitica, Yersinia pseudotuberculosis kuume, voimakkaat vatsakivut, usein ripuli 3–7 päivää sianliha, sianlihatuotteet, tuoreet kasvikset
Norovirukset oksentaminen, vatsakivut, ripuli, kuume, vilunväristykset 4–48 tuntia simpukat, osteri, ulkomaiset pakastemarjat

Cryptosporidium

vesiripuli (yleisin), vatsakrampit, kuume, pahoinvointi, oksentelu todennäköisesti 1–2 viikkoa ulosteella saastuneella vedellä kastellut kasvikset

Giardia

ylävatsakipu, pahoinvointi, oksentelu, ripuli, ilmavaivat 4–25 päivää, yleensä 7–10 päivää ulosteella saastuneella vedellä kastellut kasvikset

 

Bakteeri / Virus /alkueläin oireet itämisaika lähteet

Pseudomonas aeruginosa

suolisto-, silmä-, korva-, hengitystie- ja virtsatieinfektioita sekä ihottumaa   uima-allasvesi
Legionella keuhkokuume   lämmitetty allasvesi
Norovirukset oksentaminen, vatsakivut, ripuli, kuume, vilunväristykset 4–48 tuntia juomavesi, uimavesi

Adenovirukset

hengitystieinfektiot (tavallisin) sekä suolisto- ja silmäinfektiot   pisara- tai kosketustartuntana, uimavesi

Cryptosporidium

vesiripuli (yleisin), vatsakrampit, kuume, pahoinvointi, oksentelu todennäköisesti 1–2 viikkoa ulosteella saastunut vesi

Giardia

ylävatsakipu, pahoinvointi, oksentelu, ripuli, ilmavaivat 4–25 päivää, yleensä 7–10 päivää ulosteella saastunut vesi

 

Ohjeita epidemian tai sairastumisen ehkäisemiseksi

Voit vähentää sairastumisen riskiä valmistamalla ja säilyttämällä elintarvikkeita oikein (huom. pakkausmerkinnät), kiinnittämällä huomiota talousveden poikkeavaan laatuun ja henkilökohtaiseen hygieniaan uidessasi. Hyvät hygieniakäytännöt auttavat myös estämään epidemian syntymistä ja leviämistä.

  • Pese kädet huolellisesti ennen kuin ryhdyt valmistamaan ruokaa, raa´an lihan, kalan ja multajuuresten käsittelyn jälkeen, ennen syömistä sekä wc:ssä käynnin ja niistämisen jälkeen.
  • Pese kasvikset aina huolellisesti ennen käyttöä. Käytä niiden huuhteluun puhdasta vettä.
  • Huolehdi keittiön ja keittiövälineiden puhtaudesta.
  • Käytä ruoan valmistuksessa laadultaan hyviä raaka-aineita.
  • Säilytä helposti pilaantuvat (kylmäsäilytettävät) elintarvikkeet oikeassa lämpötilassa, joko riittävän kylmässä tai riittävän kuumassa. Älä säilytä tuotteita huoneen lämpötilassa, sillä siihen liittyy ruokamyrkytysriski.
  • Älä käsittele samoilla työ- tai ruokailuvälineillä raakoja ja kypsiä elintarvikkeita. Pese raa´an lihan kanssa kosketuksissa olleet työvälineet, leikkuulaudat, astiat sekä kätesi.
  • Kypsennä ruoka kauttaaltaan yli +70 °C:een sekä siipikarjanliha yli +75 °C:een (lihan tulee olla myös sisältä kypsää).
  • Pidä valmis ruoka kuumana vähintään +60 °C:ssa tai kylmänä enintään +6 °C:ssa.
  • Jos et säilytä ruokaa kuumana valmistuksen jälkeen, jäähdytä se välittömästi jääkaappilämpötilaan, alle +6 °C:een, ja säilytä jääkaapissa.
  • Jos kuumennat aikaisemmin valmistetun ruoan uudelleen, kuumenna se juuri ennen ruokailua kauttaaltaan yli +70 °C:een.
  • Kuumenna ulkomaiset pakastevadelmat ennen käyttöä vähintään +90 °C:een lämpötilaan kahden minuutin ajaksi, jolloin estät mahdollisen norovirustartunnan.
  • Jos olet saanut norovirustartunnan, älä käsittele pakkaamattomia elintarvikkeita. Suositeltavaa on, ettei pahimpien ripulioireiden aikana eikä 1-2 vuorokautta oireiden päättymisen jälkeen käsitellä elintarvikkeita. Tämän jälkeen tulee noudattaa erityistä huolellisuutta ja hygieenisiä työtapoja ruoan valmistuksessa.

Jos havaitset vedessä jäteveden hajua tai makua, älä juo tai käytä vettä ruuanvalmistukseen. Mikäli kyse on verkostovedestä, ota yhteyttä ympäristökeskukseen tai vesilaitokseen.

  • Kiinnitä huomiota henkilökohtaiseen hygieniaasi.
  • Älä mene uimarannalle, kun sairastat ripuli- ja oksennustautia. Uimista tulee välttää taudin aikana ja vähintään kahden päivän ajan oireiden loppumisesta.
  • Älä pese lasta uimavedessä vaipanvaihdon yhteydessä.
  • Ilmoita uimarannan ylläpitäjälle (yhteystiedot ilmoitustaululla), jos havaitset puutteita wc-tilojen siisteydessä tai varustuksessa (käsisaippua, käsipyyhkeet, wc-paperi).

Lisätietoja

Saara Horn

Ympäristöterveys/Ympäristökeskus
terveydensuojelutarkastaja
+358 40 841 9964

Talousvesiepidemiat

Seija Kiiski

Ympäristöterveys/Ympäristökeskus
terveydensuojelutarkastaja
+358 40 522 5418

Uimarantavesiepidemiat

Tuija Tättäläinen

Ympäristöterveys/Ympäristökeskus
terveydensuojelutarkastaja
+358 40 847 3902

Uima-allasvesiepidemiat

Eeva Jääskeläinen

Ympäristöterveys/Ympäristökeskus
terveydensuojelutarkastaja
+358 43 825 6813

Elintarvikevalvonta Länsi-Vantaalla

Tarja Pusa

Ympäristöterveys/Ympäristökeskus
terveydensuojelutarkastaja
+358 50 318 1696

Elintarvikevalvonta Länsi-Vantaalla ja ulkomyynti

Tarja Nirvinen

Ympäristöterveys/Ympäristökeskus
terveydensuojelutarkastaja
+358 40 847 3403

Elintarvikevalvonta tarjoilupaikoilla Pohjois-Vantaalla

Raisa Turtiainen

Ympäristöterveys/Ympäristökeskus
terveydensuojelutarkastaja
+358 40 705 8320

Elintarvikevalvonta vähittäismyyntipaikoilla ja huoltoasemamyymälöissä ja -ravintoloissa (ei lentokenttäkenttäalueella, postinro 01530)

Hanna Sippola

Ympäristöterveys/Ympäristökeskus
elintarviketarkastaja
+358 50 312 1793

Elintarvikevalvonta leipomoissa, pakkaamoissa, varastoissa ja kuljetuksissa sekä alkutuotanto

Vilja Iivonen

Ympäristöterveys/Ympäristökeskus
elintarviketarkastaja
+358 40 548 2292

Elintarvikevalvonta lentokenttä-alueella (postinumero 01530) sekä ravintolisät ja pakkausmerkinnät

Michael Turunen

Ympäristöterveys/Ympäristökeskus
elintarviketarkastaja
+358 40 069 8615

Elintarvikevalvonta leipomoissa, pakkaamoissa, varastoissa ja kuljetuksissa sekä alkutuotanto

Ympäristöterveydenhuollon sähköposti

ymparistoterveys@vantaa.fi

Toimipisteet

Palvelulla on yhteensä 1 toimipistettä
Vantaan ympäristökeskus Ei hakutuloksia. Kokeile toisella hakusanalla.
Takaisin ylös
Anna meille palautetta avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle

Info

Vantaa-info antaa kaupungin palveluihin liittyvää yleisneuvontaa. Vantaa-infot sijaitsevat Korsossa, Myyrmäessä ja Tikkurilassa.

p. 09 839 11

Kirjaamo
PL 1100
01030 Vantaan kaupunki

Oikopolut

  • Ajankohtaista
  • Avoimet työpaikat
  • Medialle
  • Päätöksenteko
  • Talous ja strategia
  • Tietoa Vantaasta
  • Yhteystiedot

Katso myös

  • Business Vantaa avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Kulttuuritalo Martinus avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Vantaan kaupunginmuseo avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Vantaan aikuisopisto avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Vantaan kuvataidekoulu avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Vantaan musiikkiopisto avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Vantti avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle

Sosiaalinen media

  • Vantaa Facebookissa avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Vantaa Instagramissa avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Vantaa LinkedInissä avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Vantaa Twitterissä avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Vantaa Youtubessa avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
Takaisin etusivulle

Alatunnisteen valikko

  • Palaute avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Saavutettavuusseloste
  • Tietoa sivustosta
  • Evästeasetukset
© Vantaan kaupunki 2023