Hyppää pääsisältöön

Tukivalikko

  • Asiakaspalvelu
  • Osallistu ja vaikuta
  • Palvelut
  • Tapahtumat
  • Yhteystiedot
Change language
Suomeksi
  • På svenska (denna sida är inte översatt)
  • In English (this page is not translated)
Takaisin etusivulleVantaaVantaan kaupungin logo
Change language
Suomeksi
  • På svenska (denna sida är inte översatt)
  • In English (this page is not translated)

Valikko

Current menu level items
  • Etusivu
    • Ajankohtaista
      • Blogit ja videot
      • Hankkeet
      • Kaavat
      • Tapahtumat
        • Järjestä tapahtuma Vantaalla
        • Ohjeita tapahtumanjärjestäjille
        • Tapahtuma-apuri
      • Asukaslehti: tarinoita Vantaalta
        • Asukaslehti
      • Tietoa Ukrainan tilanteesta
      • Vantaa-kanava
        • Videoita ihmisistä
        • Videoita paikoista ja ilmiöistä
        • Videoita tapahtumista
        • Videolähetykset
    • Alueet ja kaupunginosat
      • Aviapoliksen suuralue
      • Hakunilan suuralue
      • Kivistön suuralue
      • Koivukylän suuralue
      • Korson suuralue
      • Myyrmäen suuralue
      • Tikkurilan suuralue
    • Asuminen ja ympäristö
      • Asuminen
        • Asumismuotoja Vantaalla
        • Asumisterveys
        • Hulevesien hallinta ja tulvien ehkäisy
        • Matonpesupaikat
        • Talkoot
        • Tontinomistajan vastuut
        • Vesihuolto
          • Haja-asutuksen jätevedet
        • Viljelypalstat
      • Eläimet
        • Eläinlääkärin vastaanotto
        • Eläinsuojelu
        • Eläinten hautaaminen
        • Eläinten maahantuonti ja vienti ulkomaille
        • Eläintenpito ja ympäristönsuojelu eläintiloilla
        • Haittaeläimet
        • Kesälampaat
        • Koiran kanssa ulkoileminen
        • Loukkaantuneet tai kuolleet eläimet 
        • Löytöeläimet
        • Villieläimet kaupungissa
      • Kaupunkisuunnittelu
        • Kaavoitus
          • Asemakaavoitus
          • Asukastilaisuudet ja ajankohtaiset kaavat
          • Kaavoitusohjelma ja -katsaus
          • Yleiskaavoitus
        • Kadut ja puistot
          • Katu- ja puistosuunnitteluun osallistuminen
          • Nähtävillä olevat katu- ja puistosuunnitelmat
          • Ohjeita katujen ja vesihuollon suunnittelijoille
          • Ohjeita ulkovalaistuksen suunnittelijoille
        • Toimitilojen suunnittelu ja rakentaminen
      • Liikenne
        • Joukkoliikenne
        • Katujen kunnossapito
        • Katuvalaistus
        • Kävely
        • Liikennetieto
        • Liikenneturvallisuus
        • Pysäköinti
        • Pysäköinninvalvonta
        • Pyöräliikenne
          • Pyöräilyreitit Vantaalla
        • Vantaan ratikka
          • Osallistu ratikan suunnitteluun
          • Ratikan suunnittelu
          • Ratikan tulot ja menot
          • Selvityksiä ja aineistoja
          • Tietoa ratikasta
      • Luvat ja ilmoitukset
      • Rakentaminen ja tontit
        • Maanmittauspalvelut
          • Maanalaisten johtojen sijaintitiedot
        • Rakennusjärjestyksen uudistaminen
        • Rakennusvalvonta
          • Harkitsetko rakentamista?
          • Rakennuslupakäsittelyn eteneminen
          • Rakennusluvan saamisen jälkeen
          • Työmaavaihe
          • Rakentamisen luvat ja ohjeet
        • Kartat
        • Rakentamisen avustukset ja lainat
        • Tietoa maaperästä rakentajille
        • Tontit ja maa-alueet
          • Erityispalvelutontit
          • Kaupungin omakotitontit
          • Kerros- ja rivitalotontit
          • Maanhankinta ja maankäyttösopimukset
          • Vuokratut pientalotontit
          • Yritys- ja työpaikkatontit
      • Ympäristö ja luonto
        • Ilmastotyö Vantaalla
        • Luonnonsuojelu
          • Luonnon monimuotoisuus
          • Lähiluonnon teemavuodet
          • Uhanalaisia lajeja Vantaalla
          • Vieraslajit
        • Maatalousmaisemat
        • Metsänhoito
        • Ympäristönsuojelumääräykset
        • Ympäristöterveydenhuolto
        • Ympäristövalvonta
    • Kasvatus ja koulutus
      • Varhaiskasvatus
        • Varhaiskasvatukseen hakeminen
        • Varhaiskasvatuksessa aloittaminen
        • Vieraskielinen varhaiskasvatus
        • Lapsi varhaiskasvatuksessa
        • Hyvinvointi varhaiskasvatuksessa
        • Maksut ja tuet
        • Asiakaspalvelu ja neuvonta
      • Esiopetus
        • Esiopetukseen ilmoittautuminen
        • Kaksikielinen esiopetus
        • Valmistava opetus
        • Lapsi esiopetuksessa
        • Kasvun ja oppimisen tuki
        • Oppilashuolto esiopetuksessa
        • Esiopetuksesta kouluun
      • Perusopetus
        • Kouluun ilmoittautuminen
        • Opiskelu perusopetuksessa
        • Vaihtoehtoja Vantaan perusopetuksessa
        • Tukea oppimiseen ja koulunkäyntiin
        • Oppilashuolto perusopetuksessa
        • Iltapäivä-, kerho- ja harrastustoiminta
      • Lukiokoulutus
        • Lukiokoulutus Vantaalla
        • Opiskelu lukiossa
        • Ylioppilastutkinto ja -kirjoitukset
        • Lukiolaisten opo-chat
      • Ammatillinen koulutus
        • Ammatillinen koulutus Vantaalla
        • Opiskelu ammatillisessa koulutuksessa
        • Oppisopimuskoulutus
        • Oppisopimuskoulutus
      • Korkeakoulutus
    • Sosiaali- ja terveyspalvelut
    • Työ ja yrittäminen
      • Elinkeinopalvelut ja yrittäminen
      • Työnantajan palvelut
      • Työnhakijan palvelut
        • Apua työnhakuun
        • Ota yhteyttä työllisyyspalveluihin
        • Palvelut alle 30-vuotiaille työnhakijoille
        • Palvelut vieraskielisille työnhakijoille
        • Palvelut yli 30-vuotiaille työnhakijoille
        • Usein kysyttyjä kysymyksiä
        • Uusi asiakaspalvelumalli
        • Vantaan ja Keravan työllisyyden kuntakokeilu
    • Vapaa-aika ja hyvinvointi
      • Kulttuuri ja taide
      • Liikunta ja ulkoilu
      • Oman terveyden edistäminen
      • Yhteisöllinen toiminta
      • Nuorisopalvelut
    • Kaupunki ja päätöksenteko
      • Asiakaspalvelu ja neuvonta
        • Monikielinen neuvonta
      • Innovaatiokaupunki Vantaa
        • Euroopan nouseva innovaatiokaupunki
        • Innovaatiofestari
        • Innovaatiokilpailu
      • Kirjaamo ja kaupunginarkisto
        • Kuulutukset
      • Organisaatio
        • Johtoryhmä ja sidonnaisuudet
        • Konserniyhteisöt
        • Ulkoinen tarkastus
        • Viestijöiden yhteystiedot
      • Osallistu ja vaikuta
        • Asukasosallisuus Vantaalla
        • Edustajasi Vantaalla
        • Osallistu ja vaikuta selkokielellä
        • Vaalit
          • Ennakkoäänestys
          • Kirjeäänestys ulkomailta
          • Kotiäänestys
          • Vaalimainonta
          • Äänestäminen vaalipäivänä
          • Äänioikeus ja äänestäminen
        • Vaikuta kaupunkiin
      • Päätöksenteko
        • Hallintosääntö
        • Henkilötietojen käsittely
        • Jaostot
        • Kaupunginhallitus
        • Kaupunginvaltuusto
        • Lautakunnat
        • Muutoksenhaku
        • Vaikuttamistoimielimet
      • Selosteet, oikeudet ja tietosuoja
        • Asiakirjajulkisuuskuvaus
        • Vantaa.fi tietosuoja
        • Vantaan kaupunki sosiaalisessa mediassa
      • Talous ja strategia
        • Avustukset
          • Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen avustukset
          • Kulttuuriavustukset ja -palkinnot
          • Liikunta-avustukset
          • Nuorisoavustukset
          • Paikallisen kansalaistoiminnan avustukset
        • Hallitusohjelmatavoitteet
        • Hankinnat
        • Strategia
        • Talousarvio
      • Tietoa Vantaasta
        • Opastetut kierrokset Vantaan kaupungintalolla
        • Tilastot ja tutkimukset
          • Avoin data
          • Tilasto- ja tutkimusjulkaisut
          • Tilastotietokannat
          • Toimintaympäristötiedot
          • Työpaikat ja työssäkäynti
          • Vantaa alueittain
          • Vantaa lukuina -uutiskirje
          • Vantaa lyhyesti
          • Vantaan väestö 2021/2022
          • Väestö ja ennuste
      • Toimitilat ja tilavaraukset
        • Sisäilma
          • Jos oppilas oireilee koulussa
          • Kaupungin tilojen sisäilma
          • Koulujen sisäilmatiedotteet
          • Lukioiden sisäilmatiedotteet
          • Päiväkotien sisäilmatiedotteet
          • Sisäilmahankkeita
          • Sisäilmaoireilu ja hoitopolku terveydenhoidossa
          • Suunnitelmallinen toimintamalli sisäilmaongelmissa
          • Vantaan sisäilmauutiset
          • Varian sisäilmatiedotteet
        • Tilavaraukset
          • Vantaan kaupungin tilojen vapaa-ajan käytön käyttöehdot
        • Toimitilan vuokraus yrityskäyttöön
      • Turvallisuus ja varautuminen
        • Turvallisuus
        • Turvallisuussuunnitelma
        • Varautuminen ja valmiussuunnittelu
      • Töissä Vantaalla
        • Henkilöstökertomus
          • Henkilöstökertomus 2021
          • Johtamisen ja työyhteisöjen kehittäminen
          • Osaavan henkilöstön varmistaminen
          • Palkkaus, palkitseminen ja kannustaminen
          • Terveys- ja turvallisuusjohtaminen
          • Vantaan HR:n palvelut
          • Vuoden tunnuslukuja
        • Työn esittelyjä
        • Töihin Vantaan kaupungille
          • Hae kesäksi töihin Vantaalle!
        • Valitse Vantaa
      • Vastuullisuus
        • Kaupunkiakatemia
        • Lapsiystävällinen kunta
        • Reilu Vantaa
        • Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus
        • Turvallisempi tila

Support

Tukivalikko

  • Asiakaspalvelu
  • Osallistu ja vaikuta
  • Palvelut
  • Tapahtumat
  • Yhteystiedot
  • Etusivu
  • Palveluhakemisto
  • Palvelut
  • Koti elintarvikehuoneistona

Koti elintarvikehuoneistona

Asiasanat

Asukkaat
Koti voi olla vähäriskinen elintarvikehuoneisto ja esimerkiksi kotona leipominen myyntiin on mahdollista, mikäli toiminta on vähäistä. Koti ei voi olla laitos (eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevä elintarvikehuoneisto), eikä siellä siten voi harjoittaa laitostoimintaan verrattavaa toimintaa.

Elintarvikealan toiminta on mahdollista aloittaa kotona, jos toiminta pystytään järjestämään hygieenisellä tavalla eikä asuminen aiheuta riskiä käsiteltäville elintarvikkei
…lle.

Pop up -toiminta eli ruoanvalmistus myyntiin enintään 12 kertaa vuodessa ei edellytä rekisteröintiä elintarvikehuoneistoksi. Myöskään pullan tai muun kuumentamalla valmistetun, ei-helposti pilaantuvan leipomotuotteen valmistus kotona ja myynti esim. torilla tai kesäkahvilassa ei edellytä ilmoitusta, kun myynti on alle 15 000 euroa vuodessa.

Suunniteltaessa kodin rekisteröimistä elintarvikehuoneistoksi, tulee asukkaan varmistaa, että toiminnalle ei ole estettä kiinteistön omistajan tai tämän edustajan puolelta. Asunnossa harjoitettava toiminta ei saa aiheuttaa haittaa (melu, haju tms.) naapureille.

Linkit

  • Ruokaviraston verkkosivulta lisätietoa avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle

Elintarvikkeiden käsittely kotikeittiötoiminnassa

Ohjeita kotikeittiötoimintaan - mitä pitää ottaa huomioon ennen toiminnan aloittamista ja toiminnan aikana.

Elintarvikkeita voi valmistaa myös pääasiallisesti yksityisenä asuntona käytettävässä tilassa (ns. kotikeittiössä). Koti ei voi kuitenkaan olla laitos eikä siellä siten voi harjoittaa laitostoimintaan verrattavaa toimintaa. Koti voi olla muu elintarvikehuoneisto ja esimerkiksi kotona leipominen on mahdollista, mikäli toiminta on vähäistä. Jos toiminta on ammattimaista ja säännöllistä, tulee kotikeittiö rekisteröidä elintarvikehuoneistoksi.

Elintarvikkeita tulee aina kotikeittiössäkin käsitellä turvallisesti, hygieenisesti ja vastuullisesti kaikissa toiminnan vaiheissa: elintarvikkeiden vastaanotossa, säilytyksessä, valmistuksessa, jakamisessa sekä kuljetuksessa.

Asumisesta ei saa aiheutua vaaraa kotona valmistettaville elintarvikkeille. Toiminnassa tulee myös huomioida, etteivät perheenjäsenten mahdolliset sairastumiset aiheuta elintarvikehygieenistä vaaraa. Lemmikkieläimiä ei saa päästää keittiöön. Omat ruuat tulee säilyttää erillään myyntiin menevistä ruuista.

Mikäli tuotevalikoimaan kuuluu kylmäsäilytystä vaativia tuotteita, tulee varata riittävästi kylmätilaa niiden säilyttämiseen. Valmistuksessa tulee noudattaa hyvän hygienian mukaisia toimintatapoja.

Asiakkaalle tulee aina ilmoittaa, että tuotteet valmistetaan kotikeittiössä. Asiakasta ei saa johtaa harhaan valmistustilan osalta.

Toiminta on aina järjestettävä ja hoidettava siten, ettei valmistettavien, säilytettävien ja käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus vaarannu, onpa kyseessä sitten ilmoitusvelvollinen toiminta tai ei.

Elintarvikelain mukaan elintarvikehuoneiston toiminnan aloittamisesta on tehtävä ilmoitus elintarvikevalvontaviranomaiselle. Ilmoituksen käsittely on maksullista.

Ilmoitusta ei kuitenkaan tarvitse tehdä, jos toiminta on vähäriskistä SEKÄ sen lisäksi
• toiminta tapahtuu samassa huoneistossa kuin muu elinkeinotoiminta TAI
• toimija on yksityinen henkilö TAI
• toimintaa ei voida pitää elinkeinon harjoittamisena.

Tämä pätee myös kotikeittiötoimintaan. Eli satunnaisesti leivonnaisia valmistavan ja näitä omia tuotteita torilla myyvän yksityishenkilön ei tarvitse tehdä ilmoitusta, mutta jos henkilöllä on yritys (Y-tunnus) ja toiminta on elinkeinotoimintaa (esim. sivutoimista), tulee ilmoitus tehdä.

Toimijan tulee laatia kirjallinen omavalvonta ennen toiminnan aloittamista. Omavalvonnassa tulee kuvata toiminnan kriittiset pisteet sekä niihin liittyvien riskien hallinta. Omavalvontakirjauksia tulee tehdä suunnitelman mukaisesti. Omavalvonta on pidettävä ajan tasalla.

Elintarvikkeiden käsittelyyn pitää varata riittävästi työ-, varastointi- ja muita tiloja. Keittiön pitää olla suunnittelultaan, rakennustavaltaan ja varustukseltaan sellainen, että se voidaan asianmukaisesti huoltaa ja puhdistaa. Ilman kautta tuleva saastuminen ja muu likaantuminen, kosteuden tiivistyminen, homeen muodostuminen, ristikontaminaatio ja eläinten ja tuhoeläinten aiheuttama saastuminen pitää voida estää. Ristikontaminaatiolla tarkoitetaan mikrobien siirtymistä elintarvikkeesta toiseen suoralla kosketuksella tai välillisesti käsien, työvälineiden tai laitteiden kautta. Ristikontaminaatio pystytään estämään mm. hygieenisillä työtavoilla ja toimintojen ja tavaroiden sijoittelulla (esim. kypsät ja raa'at raaka-aineet pidetään erillään).

Keittiössä kaikkien elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvien pintojen on oltava ehjiä, kestäviä, turvallisia, helposti puhdistettavia ja tarvittaessa desinfioitavia. Työkalujen ja laitteiden puhdistamiseen ja tarvittaessa desinfiointiin pitää olla asianmukaiset keinot. Vesipisteitä on oltava vähintään yksi. Lisäksi elintarvikkeille on oltava riittävä määrä säilytyskalusteita ja kylmälaitteita.

Keittiössä käytettävät siivousvälineet pitää sijoittaa omaan säilytyskaappiin niin, että ne säilytetään erillään huoneiston muiden tilojen siivousvälineistä. Astianpesukone pitää puhdistaa ja huoltaa säännöllisesti.

Talousvettä pitää olla riittävästi saatavilla ja käytettävän veden tulee täyttää talousvedelle asetetut laatuvaatimukset.

Elintarvikkeita ostettaessa tai vastaanotettaessa pitää tarkistaa elintarvikkeiden laatu aistinvaraisesti sekä elintarvikepakkausten päiväykset ja kunto. Kylmäsäilytystä vaativia elintarvikkeita kuljetettaessa pitää huolehtia, että kylmäketju ei katkea. Elintarvikkeiden kuljetukseen käytettävät kuljetuslaatikot pitää säilyttää puhdistettuina sisätiloissa.

Jääkaapissa ja pakastimessa elintarvikkeet pitää suojata kelmulla, kannella tms. kuivumisen, likaantumisen, vieraiden hajujen ja makujen estämiseksi. Päiväysmerkintöjä (viimeinen käyttöpäivä ja parasta ennen -päiväys) tulee tarkkailla ja elintarvikkeet pitää käyttää päiväysmerkintöjen mukaisessa järjestyksessä.

Pakkauksesta poistettuihin tuotteisiin tulee lisätä päiväysmerkinnät (esim. pakkauksen avauspäivä). Myös itse jäädytettyihin tuotteisiin tulee merkitä valmistus- tai jäädytyspäivä.

Vanhentuneet elintarvikkeet tulee poistaa ja hävittää biojätteen mukana.

Elintarvikkeiden säilytyslämpötiloja

Tuote säilytyslämpötila
helposti pilaantuvat tuotteet, esim. maito, leikkeleet, einekset, tuore liha enintään 6 °C
helposti pilaantuvat maitopohjaiset tuotteet, joiden valmistukseen sisältyy vähintään pastörointi tai vastaava käsittely (esim. juustot, jogurtit ja rahkat) enintään 8 °C
tuoreet kalastustuotteet sulavan jään lämpötila
kylmäsavustetut ja tuoresuolatut kalastustuotteet ja tyhjiö- ja suojakaa-supakatut kalajalosteet 0 – 3 °C
jauheliha ja jauhettu maksa enintään 4 °C
pakasteet vähintään -18 °C

Erityisruokavalioannoksiin käytettävät raaka-aineet tulee säilyttää riittävän erillään muista raaka-aineista.

Erilaisia elintarvikkeita varten pitää varata omat leikkuulaudat (esim. lihalle ja vihanneksille omat leikkuulaudat). Kaikki vihannekset pitää pestä ja juurekset kuoria huolellisesti ennen käyttöä. Eri työvaiheiden jälkeen kaikki käytetyt työvälineet ja leikkuulaudat pestään huolellisesti. Erityisruokavalioannokset (esim. gluteenittomat ja laktoosittomat ruoat) valmistetaan huolellisesti erillään muista ruuista omilla työvälineillä. Tuotteet pitää merkitä erityisen huolellisesti ja selvästi.

Kylmässä säilytettäväksi tarkoitettu ruoka on välittömästi valmistuksen jälkeen ja enintään 4 tunnissa jäähdytettävä asetusten mukaiseen lämpötilaan.

Tyhjiö- tai suojakaasupakattuihin kylmäsavustettuihin ja graavisuolattuihin kalatuotteisiin liittyy listeriabakteeririski. 

Pakkausmerkinnöistä tietoa Ruokaviraston sivulla.

Elintarvikealan toimijan on omavalvonnassaan kuvattava, miten elintarvikkeiden ja niiden valmistukseen käytettävien raaka-aineiden jäljitettävyys on varmistettu. Käytännössä yrityksen on tiedettävä mistä kukin elintarvike tai sen valmistukseen käytetty raaka-aine on hankittu. Jos elintarvikkeita myydään toisille yrityksille, on tiedettävä mitä elintarviketta on myyty millekin yritykselle. Jos elintarvikkeet myydään yksityishenkilöille, ei heidän tietojaan ole tarpeen tietää. Hyvänä muistisääntönä jäljitettävyyttä koskien on ”yksi askel eteen ja taakse”.

Jäljitettävyys voi perustua mihin tahansa yrityksen hyväksi kokemaan menettelytapaan. Jos toiminta on pienimuotoista, helpoin tapa lienee kaikkien ostokuittien ja muiden ostoasiakirjojen huolellinen säilytys elintarvikehuoneistossa. Sama pätee myytävien elintarvikkeiden lähetteisiin.

Elintarvikealan toimija vastaa myös siitä, että hänellä on riittävät tiedot myymästään elintarvikkeesta. Esimerkiksi myydyn ruuan mahdolliset allergiaa aiheuttavat ainesosat on oltava tiedossa, oli myytävä ruoka sitten yrityksen itsensä valmistamaa tai toiselta yritykseltä ostettua. Merkinnät on löydyttävä myös pakkausmerkinnöistä.

Allergiaa aiheuttavia ainesosia ovat elintarvikesäädösten mukaisesti:

  • Gluteenia sisältävät viljat ja viljatuotteet
  • Äyriäiset ja äyriäistuotteet
  • Kananmunat ja munatuotteet
  • Kalat ja kalatuotteet
  • Maapähkinät ja maapähkinätuotteet
  • Pähkinät ja mantelit ja pähkinä- ja mantelituotteet
  • Soijapavut ja soijapaputuotteet
  • Maito ja maitotuotteet (ml. laktoosi)
  • Selleri ja sellerituotteet
  • Sinappi ja sinappituotteet
  • Seesaminsiemenet ja seesaminsiementuotteet
  • Rikkidioksidi ja sulfiitit
  • Lupiinit ja lupiinituotteet
  • Nilviäiset ja nilviäistuotteet

Kädet pestään saippualla aina ennen työhön ryhtymistä ja eri työvaiheiden välillä. Tarvittaessa käytetään kertakäyttöisiä suojakäsineitä esim. jos käsien iho on rikki tai käsissä on laastari. Suojakäsineitä tulee vaihtaa riittävän usein mm. siirryttäessä työvaiheesta toiseen tai niiden likaantuessa. Vaatetuksen pitää olla puhdas (ei koruja, rannekelloa eikä rakennekynsiä). Suositellaan suojavaatetusta esim. esiliinaa ja suojapäähinettä/huivia.

Elintarvikealalla työskentelevien on hallittava elintarvikehygienian perusasiat, jotta ruokaa osattaisiin käsitellä turvallisesti. Henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava osaamistodistus eli hygieniapassi.

Jätteet viedään ulos päivittäin ja jäteastia pestään säännöllisesti. Mikäli esiintyy tuholaisia (esim. koisia, kuoriaisia, hiiriä, rottia), viedään kaikki saastuneet elintarvikkeet ulos jätesäiliöön ja tilat siivotaan huolellisesti. Tarvittaessa otetaan yhteyttä kiinteistön huoltoon tai tuholaistorjuntayritykseen.

Epäiltäessä ruokamyrkytystä tulee ottaa välittömästi yhteys kohteen valvojaan tai ympäristöterveydenhuollon toimiston puhelinnumeroon. Kohteen valvoja antaa tarkemmat toimintaohjeet. Jos ruokamyrkytyksen aiheuttajaksi epäiltyä tuotetta on jäljellä, säästetään jokaista ruokalajia vähintään 200-300 g ja säilytetään kylmässä mahdollista näytteenottoa varten. Jos näytettä ei haeta saman päivän aikana, näyte säilytetään pakastettuna.

Ruokamyrkytysten varalle voi isommista toimitettavista, helposti pilaantuvista elintarvike-eristä ottaa näytteitä. Näytteenotossa tulee muuten toimia Ruokaviraston mikrobikriteeriasetuksen soveltamisohjeen mukaisesti.

  • Elintarvikelaki 297/2021
  • Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarvikehygieniasta 852/2004
  • Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajalle (EU) N:o 1169/2011
  • Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta 318/2021
  • Vantaan kaupungin ympäristöterveydenhuollon maksutaksa

Lisätietoja

Ympäristöterveydenhuolto

ymparistoterveys@vantaa.fi

Asiointipalvelut

Ympäristöterveydenhuollon ilmoitukset ja lomakkeet

Toimipisteet

Palvelulla on yhteensä 1 toimipistettä
Vantaan ympäristökeskus Ei hakutuloksia. Kokeile toisella hakusanalla.
Takaisin ylös
Anna meille palautetta avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle

Info

Vantaa-info antaa kaupungin palveluihin liittyvää yleisneuvontaa. Vantaa-infot sijaitsevat Korsossa, Myyrmäessä ja Tikkurilassa.

p. 09 839 11

Kirjaamo
PL 1100
01030 Vantaan kaupunki

Oikopolut

  • Ajankohtaista
  • Avoimet työpaikat
  • Medialle
  • Päätöksenteko
  • Talous ja strategia
  • Tietoa Vantaasta
  • Yhteystiedot

Katso myös

  • Business Vantaa avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Kulttuuritalo Martinus avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Vantaan kaupunginmuseo avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Vantaan aikuisopisto avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Vantaan kuvataidekoulu avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Vantaan musiikkiopisto avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Vantti avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle

Sosiaalinen media

  • Vantaa Facebookissa avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Vantaa Instagramissa avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Vantaa LinkedInissä avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Vantaa Twitterissä avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Vantaa Youtubessa avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
Takaisin etusivulle

Alatunnisteen valikko

  • Palaute avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle
  • Saavutettavuusseloste
  • Tietoa sivustosta
  • Evästeasetukset
© Vantaan kaupunki 2023