Ulkomyynti ja liikkuvat elintarvikehuoneistot

Esittely
Ilmoitusta ulkomyynnistä ei tarvitse tehdä silloin, jos toiminta on elintarviketurvallisuuden kannalta vähäriskistä ja toimija on yksityinen henkilö, joka esimerkiksi leipoo satunnaisesti ja myy leivonnaisia torilla. Ilmoitusta ei tarvitse tehdä myöskään silloin, jos toimintaa ei voida pitää elinkeinon harjoittamisena, vaan kyse on esimerkiksi kirkon, koulun tai urheiluseuran myyjäisistä.
Tee ilmoitus ympäristöterveydenhuollon valtakunnallisessa sähköisessä Ilppa-ilmoituspalvelussa.
Saat todistuksen ilmoituksen vastaanottamisesta, ja viranomainen tekee ensimmäisen tarkastuksen 1-6 kuukauden sisällä toiminnan aloittamisesta. Toiminnan voi aloittaa, vaikka käsittely olisi kesken.
Ilmoituksen tekeminen
Ulkomyyntipisteen siisteys ja hygienia
Elintarvikkeiden myyntipaikan tulee olla suojattu pölyltä, kosteudelta ja liialliselta lämmöltä sekä haittaeläimiltä. Valmistuspisteessä täytyy olla vähintään katos ja kolme seinää. Hiekka- ja nurmikentillä myös teltan pohja pitää suojata.
Kaikkien elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvien pintojen tulee olla hyvässä kunnossa ja helposti puhtaana pidettäviä. Elintarvikkeita, säilytysastioita tai pakkausmateriaaleja ei saa säilyttää maassa tai vain maanpinnan peittävällä alustalla.
Ruoan säilytykseen ja valmistukseen käytettävät laitteet tulee sijoittaa telttakatoksen sisälle. Ruuanvalmistuslaitteet voi suojata riittävän korkealla pisarasuojuksella tai sijoittamalla laitteet riittävän kauas asiakkaista.
Elintarvikkeiden myyntipaikalla tulee olla asiakkaiden nähtävänä kyltti, josta selviää, kenen myyntipaikka on kyseessä.
Elintarvikkeiden myyntialueella on oltava mahdollisuus käsien hygieeniseen pesuun. Mikäli myyntipisteessä käsitellään helposti pilaantuvia pakkaamattomia elintarvikkeita, käsienpesupiste on sijoitettava myyntipisteen yhteyteen. Käsienpesupisteellä tulee olla vähintään hanallinen kanisteri, jäteveden keräysastia, nestesaippua ja kertakäyttöpyyhkeitä.
Mikäli elintarvikkeet ovat pakattuja eivätkä pilaannu helposti, voidaan käsihygieniasta huolehtia desinfioivilla kosteuspyyhkeillä. Kaiken käytettävän veden on täytettävä talousveden laatuvaatimukset.
Ruokaa valmistettaessa käytetään asianmukaista puhdasta työasua, kuten esiliinaa ja päähinettä. Pitkien hiusten tulee olla kiinni. Mikäli käsissä on esimerkiksi ihottumaa, haava, laastari tai rakennekynnet, käytetään kertakäyttökäsineitä.
Myyntipisteen ja laitteiden siisteydestä on huolehdittava. Myyntipisteessä tulee olla riittävä määrä kannellisia jäteastioita, jotta jätteet eivät houkuttele lintuja tai muita haittaeläimiä. Kiinteät ja nestemäiset jätteet tulee toimittaa riittävän usein tapahtuman järjestäjän osoittamiin jäteastioihin.
Elintarvikkeiden säilytys ja käsittely
Ruoanvalmistuksessa käytettävät elintarvikkeet tulee esikäsitellä mahdollisimman pitkälle ennen ulkona tapahtuvaa valmistusta. Esimerkiksi kasvikset kannattaa pestä ja pilkkoa etukäteen.
Käsittelyn tulisi ensisijaisesti tapahtua sisätiloissa hyväksytyssä tai ilmoitetussa elintarvikehuoneistossa. Ulkona raa'an lihan käsittely on kiellettyä.
Astioita ja työvälineitä tulee olla riittävästi, jotta niitä voidaan vaihtaa riittävän usein. Elintarvikkeet käytetään päiväysmerkintöjen mukaisessa järjestyksessä. Elintarvikkeita ei saa käyttää viimeisen käyttöpäivän jälkeen.
Kylmäsäilytystä vaativille elintarvikkeille tulee olla riittävästi kylmälaitteita, -kontteja tai -laukkuja. Kylmälaukuissa ja -laatikoissa tulee olla riittävästi kylmävaraajia. Jokaisessa kylmäsäilytystilassa olisi hyvä olla irtolämpömittari.
Helposti pilaantuvien elintarvikkeiden lyhytaikainen lämpötilapoikkeama voi olla enintään 3 °C. Lämmenneitä elintarvikkeita ei saa käyttää, myydä eikä tarjoilla. Säilytettäessä kalastustuotteita jäissä, tulee huolehtia sulamisvesien poisjohtamisesta asianmukaisesti. Pakasteet sulatetaan viileässä ja tarpeen mukaan.
Elintarvikkeet on säilytettävä seuraavissa lämpötiloissa tai kylmemmässä:
- kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet, yleissääntö 6 °C
- pakasteet -18 °C
- kalastustuotteet 0–3 °C.
Lämpimänä tarjoiltavien ruokien tarjoilulämpötilan tulee olla vähintään 60 °C koko tarjoiluajan. Tuotteita saa tarjoilla enintään 4 tuntia tuotteen valmistuksesta, jonka jälkeen tuotteet laitetaan jätteisiin.
Pakkaamattomat tuotteet tulee säilyttää vitriineissä tai kupujen alla. Valmiiksi pakatuissa tuotteissa tulee olla asianmukaiset pakkausmerkinnät. Toimijan itsensä pakkaamiin tuotteisiin tulee merkitä vähintään elintarvikkeen nimi, yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat ja valmistuspäivä.
Marjojen, hedelmien ja vihannesten alkuperä tulee olla nähtävänä ja jäljitettävissä. Tuotteiden maistatus tulee toteuttaa hygieenisesti esimerkiksi käyttäen kertakäyttötikkuja.
Omavalvonta
Toimijalla tulee olla omavalvontasuunnitelma ja se tulee pitää mukana myyntipisteessä. Kaikki työntekijät tulee perehdyttää omavalvontasuunnitelmaan. Omavalvontakirjaukset tulee tehdä suunnitelman mukaisesti. Tapahtumissa lämpötilat kannattaa tarkastaa ja kirjata vähintään kerran päivässä. Kirjaukset tulee säilyttää myyntipisteessä.
- yhteystiedot, toiminnan kuvaus ja vastuuhenkilöt
- tuotevalikoima ja toiminnan laajuus
- elintarvikkeiden hankinta ja vastaanotto (päiväykset, pakkausmerkinnät, kunto), varastointi ja kuljetus
- tuotteiden jäljitettävyys
- työskentelytilat ja talousveden hankinta
- käsittely/valmistusvaiheet, kylmäsäilytys
- tarjoilu (kylmä ruoka/kuuma ruoka)
- käsittelyhygienia ja hygieniaosaamistodistus
- siivous, jätehuoltoasiakasvalitusten ja ruokamyrkytysepäilyjen käsittely
Ruokamyrkytysepäilyt
Epäiltäessä ruokamyrkytystä on ilmoitus tehtävä välittömästi terveydensuojelutarkastajalle, ympäristöterveydenhuollon sähköpostiin tai ympäristökeskuksen toimistopalveluihin. Terveydensuojelutarkastaja antaa tarkemmat toimintaohjeet.
Jos ruokamyrkytyksen aiheuttajaksi epäiltyä tuotetta on jäljellä, säästetään se ja säilytetään kylmässä mahdollista näytteenottoa varten. Tuote tulee jäädyttää, mikäli sitä ei voida toimittaa saman vuorokauden aikana laboratorioon esimerkiksi viikonloppuna.
Lisätietoja
Asiointipalvelut
Ympäristöterveydenhuollon ilmoitukset ja lomakkeet
Elintarvikelain ja terveydensuojelulain mukaiset ilmoitukset, ohjeet ilmoitusten tekemiseen ja lomakkeet.
Palvelukanavat
Palvelukanavan tyyppi
Toimipisteet
Vantaan ympäristökeskuksen tehtävänä on huolehtia viihtyisän, terveellisen ja turvallisen elinympäristön säilymisestä.
Lisätietoa toimipisteestä Vantaan ympäristökeskusKielotie 20 C, 4. krs
01300Vantaa
Suomi