Samarbetet mellan hemmet och småbarnspedagogiken

Kontakten till personalen
Målsättningen med samarbetet mellan hemmet och småbarnspedagogiken är att skapa en god grund för samarbetet mellan föräldrarna och småbarnspedagogikens anställda. Med hjälp av ett gott och fungerande samarbete främjar vi en trygg början för barnet i småbarnspedagogiken. De anställda bekantar sig med barnets föräldrar innan barnet börjar i småbarnspedagogiken och föräldrarna kan berätta sina önskemål och vilka förväntningar de har.
Samarbetet mellan hemmet och småbarnspedagogiken baserar sig på det vardagliga umgänget och den dagliga kontakten. För varje barn som deltar i småbarnspedagogik barn ordnas det årligen ett samtal om småbarnspedagogiken med vårdnadshavarna. Utgående från samtalet görs det upp en plan för småbarnspedagogiken för barnet där barnets utveckling och lärande beskrivs. Vidare ordnas det inom småbarnspedagogiken också föräldraträffar, där föräldrarna kan nätverka med andra vårdnadshavare och höra aktuella nyheter.
Utöver de dagliga samtalen kan föräldrarna också komma överens om ett gemensamt samtal med de anställda i barnets grupp eller daghemsföreståndaren.
Hur ska jag gå tillväga om jag inte är nöjd med småbarnspedagogiken?
Barnet har rätt till en trygg småbarnspedagogik av hög kvalitet. Ibland väcker dock småbarnspedagogiken frågor eller missnöje hos vårdnadshavarna. I dessa situationer bör man i första hand kontakta personalen eller vid behov daghemsföreståndaren. Ofta löser sig saken genom diskussion och det behövs inga andra åtgärder. Du kan också ge respons om servicen via Vanda stads responskanal.
Om saken inte kan redas ut i samråd med det egna småbarnspedagogiska verksamhetsstället kan vårdnadshavarna framställa en anmärkning om saken (lagen om småbarnspedagogik 54§) till den daghemsföreståndare som ansvarar för verksamheten, chefen för småbarnspedagogik eller direktören för småbarnspedagogik. Vårdnadshavarna kan också anföra klagomål om småbarnspedagogikens service till den myndighet som övervakar servicen, dvs. Regionförvaltningsverket (AVI).
- Kunden framställer anmärkningen på en blankett. Anmärkningen kan också framställas med ett fritt formulerat brev. Anmärkningar som gäller kommunal eller privat småbarnspedagogik kan framställas på samma blankett.
- I anmärkningen berättar man så detaljerat som möjligt för vad man är missnöjd med. Det finns ingen fastställd tidsperiod för framställande av anmärkningar, men det är bra att göra det snarast möjligt för att underlätta handläggningen av ärendet.
- Anmärkningar om kommunens småbarnspedagogik riktas till Vanda stad på adressen kirjaamo@vantaa.fi eller per post Vanda stad, Registraturen PB 1100, 01030 Vanda stad. Anmärkningar som gäller privat småbarnspedagogik ska i första hand framställas till den ansvariga personen vid verksamhetsstället som är föremål för anmärkningen.
- Om anmärkningen innehåller identifieringsuppgifter (t.ex. personbeteckning) eller känsliga frågor (t.ex. hälso-/stödåtgärdsuppgifter om barnet eller andra uppgifter i anslutning till familjens privatliv) ska anmärkningen av datasäkerhetsskäl skickas per post.
- Anmärkningen behandlas i huvudsak inom en månad från dess framställande förutom under semestertider då svarstiden kan vara längre. Om handläggningen av ärendet tar längre tid ska den uppskattade handläggningstiden meddelas den som framställer anmärkningen.
På anmärkningen ges ett motiverat svar som förklarar hur anmärkningsärendet har utretts och till vilka fortsatta åtgärder anmärkningen eventuellt har lett. Besvär kan inte anföras över svaret på anmärkningen.
Muistutus varhaiskasvatuksen toiminnasta(pdf, 1.33 MB)Klagomål kan anföras då en kommuninvånare är missnöjd med den kommunala eller privata småbarnspedagogiken. I bakgrunden kan ligga en misstanke om att en anställd eller någon annan som sköter en offentlig förvaltningsuppgift har förfarit lagstridigt eller underlåtit att fullgöra sin skyldighet.
Klagomålet anförs hos den övervakande myndigheten. När det gäller småbarnspedagogik som produceras av kommunen är det regionförvaltningsverket (AVI) och Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira) som är övervakande myndigheter. När det gäller småbarnspedagogik som ordnas och produceras av en privat serviceproducent är de övervakande myndigheterna regionförvaltningsverket (AVI), Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira) och en tjänsteinnehavare som fastställs av kommunen.
Klagomål kan också anföras hos riksdagens justitieombudsman om det i bakgrunden ligger en misstanke om att en myndighet eller tjänsteman inte har följt lagen eller fullgjort sina skyldigheter, eller om den klagande misstänker att de grundläggande rättigheterna och mänskliga rättigheterna inte förverkligats korrekt.
Klagomål ska anföras skriftligt. Med samtycke av den övervakande myndigheten får klagomål anföras muntligt. Den som anför klagomål ska uppge på vilka grunder denne anser att förfarandet varit felaktigt och så långt som möjligt lämna uppgifter om tidpunkten för det förfarande eller den underlåtenhet som kritiken gäller. Framställandet av en anmärkning inverkar inte heller på rätten att anföra klagomål angående sin sak hos de myndigheter som övervakar verksamheten. På klagomål tillämpas det som föreskrivs om förvaltningsklagan i kapitel 8 a i förvaltningslagen. Vänligen observera att ett klagomål som gäller en omständighet som ligger mer än två år tillbaka i tiden i allmänhet inte prövas, om det inte finns särskilda skäl.
Närmare information om hur man anför klagomål hittar du på myndigheternas webbsidor.
Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira)
Vantaan vanhempainyhdistysten alueyhdistys VANVARY ry, en regional förening för föräldraföreningar i Vanda
Föreningen fungerar som ett samarbetsorgan för föräldrar och registrerade föräldraföreningar i Vanda. Föreningen samarbetar med småbarnspedagogiken, grundskolorna och skolorna på andra stadiet.
VANVARY sammanför föräldrar vid olika skolor och daghem och erbjuder en struktur för ett samarbete på stadsnivå. Den regionala föreningen deltar också i vardagen i sådana skolor och daghem som inte har en egen föräldraförening. VANVARY ordnar gemensamma träffar för föräldraföreningarna, diskussionsmöten och utbildningar, och informerar om föräldraföreningarnas och paraplyorganisationens verksamhet. Föreningen lämnar in förslag och initiativ, och tar kontakt med myndigheter för att få till stånd olika reformer och förnyelser. Föreningen håller kontakten med utbildningsstyrelsen och andra nödvändiga myndigheter.
VANVARY är Vandaföräldrarnas påverkanskanal, ett kommunalt samarbetsforum för föräldrar och föräldraföreningar, vars verksamhet utförs helt och hållet av frivilliga och är därför särskilt värdefullt. Föreningens all verksamhet görs för Vandabarnens och -ungdomarnas bästa i samarbete med föräldrar och olika aktörer som arbetar för barns och ungdomars bästa.
VANVARY och småbarnspedagogiken i Vanda
Småbarnspedagogikens och VANVARYS samarbete skapar en god grund för barnen och vårdnadshavarna överlag när det gäller föräldraföreningsverksamheten och samarbetet som fortsätter senare i grundskolan.
Bildande av föräldraföreningar
Finlands Föräldraförbund rf, småbarnspedagogiken i Vanda och VANVARY vill stödja och främja uppkomsten av småbarnspedagogikens medlemsföreningar det vill säga föräldraföreningar. Mer information hittar du på VANVARYS egna webbsidor.