Utvecklingsarbetet inom småbarnspedagogiken

Pedagogisk utveckling
Utgångspunkten för den pedagogiska utvecklingen är följande gällande handlingar: läroplanen för förskoleundervisningen, planen för småbarnspedagogik och lagen om småbarnspedagogik. Pedagogiska verksamhetssätt stärks, skapas och etableras med hjälp av pågående utvecklingsprojekt. Syftet med att utveckla servicen är att effektivera serviceproduktionen och samtidigt göra servicestrukturen mångsidigare så att servicen bättre svarar på kommuninvånarnas behov. Metoderna är bland annat servicedesign och olika enkäter.
Småbarnspedagogiken i Vanda utvecklar sin verksamhet också genom olika projekt. Pedagogiska verksamhetssätt stärks, skapas och etableras med hjälp av pågående utvecklingsprojekt. Småbarnspedagogikens utvecklingsprojekt genomförs i samarbete med bland annat den grundläggande utbildningen, idrottsservicen, kulturservicen och andra aktörer.
Utvecklingsarbetet utförs också genom olika forskningar och lärdomsprov. För forskningar och lärdomsprov behöver man ansöka om forskningstillstånd där man fastställer syftet med forskningen och mål, metoder, forskningsobjekt och tidsplan.
Bättre service genom servicedesign
Syftet med servicedesign är att effektivera serviceproduktionen och samtidigt göra servicestrukturen mångsidigare så att servicen bättre svarar på kommuninvånarnas behov. Med hjälp av servicedesign kan användarnas, samarbetspartnernas och serviceproducenternas olika perspektiv och erfarenheter utnyttjas i serviceutvecklingen.
Samplaneringens syfte kan vara att förbättra befintliga tjänster, eller en strävan efter att hitta helt nya tjänster eller kanaler för att producera dem. Samplaneringen gör det möjligt för anställda och kommuninvånare att mötas och arbeta tillsammans. Småbarnspedagogiken ordnar olika servicedesignmöten och workshoppar i områdena och vissa verksamhetsställen.
Småbarnspedagogiken i Vanda är känd för att aktivt utveckla pedagogiken. Utvecklingsprojekt genomförs i samarbete med bland annat den grundläggande utbildningen, idrottsservicen och andra aktörer. Projekten finansieras med egen finansiering, statsunderstöd och finansiering som beviljats av andra aktörer.
Gå till projektsidan här.
Småbarnspedagogikens forskningstillstånd
Kontakta först det verksamhetsställe som du vill bedriva forskning vid. Du måste komma överens om forskningen med daghemsföreståndaren eller direktörerna. Efter det ska du fylla i och skicka ett forskningstillstånd till Registraturen per e-post.
I ansökan frågas det efter forskningens syfte och mål, metoder, forskningsobjekt och tidsplan. I ansökan ska namnen på de föreståndare och daghem som deltar i forskningen nämnas separat. Till ansökan behöver en forskningsplan bifogas som bilaga och det är bra att också bifoga en eventuell enkätblankett. I planen ska man ange hur etiska aspekter beaktas och tillstånd som behövs av vårdnadshavare.
I forskningsplanen fäster vi vikt vid hur forskningen utförs och vid forskningsetiska aspekter. Vi är också intresserade av den småbarnspedagogiska personalens roll och uppgifter i forskningsarbetet. Lärdomsprovens urval är ofta begränsade. Studerandens läroanstalt ansvarar för handledningen med avseende på forskningens innehåll.
Skicka ansökan inklusive bilagor (underskriftssidan skannad) till adressen kirjaamo@vantaa.fi.
Kasvatuksen ja oppimisen tutkimuslupahakemus(pdf, 784.8 KB)Mindre uppgifter i anslutning till arbetspraktik
I arbetspraktiken för studerande ingår ofta småskaliga observationsuppgifter. På praktikplatsen kommer man överens om hur dessa ska utföras. Man behöver vanligtvis inte ansöka om forskningstillstånd för dessa uppgifter, men man informerar familjen och vårdnadshavaren om uppgifterna. Den studerande skriver ett informationsbrev till vårdnadshavarna om sitt projekt.
Småbarnspedagogikens personal handleder de studerande i deras arbete. Man kommer överens om mer detaljerade arbetssätt på praktikplatsen.
Kundenkäter
Vårdnadshavarna har möjlighet att ge respons på inledningen av småbarnspedagogiken och dess smidighet genom en webbenkät.
Du kommer till responsenkäten här.
I huvudstadsregionen utförs vartannat år en enkät till vårdnadshavarna med barn i småbarspedagogiken. I enkäten deltar Vanda, Helsingfors, Esbo och Grankulla. Enkäten kartlägger barnens och vårdnadshavarnas erfarenheter av småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen, och deras önskemål om vad som kunde utvecklas inom småbarnspedagogiken.
Nästa enkät utförs 26.10–18.11.2022.
Den föregående enkäten genomfördes i månadsskiftet oktober–november (19.10.–8.11.2020) för alla vårdnadshavare med barn i den kommunala och privata småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen. Kundenkäten skickades till närmare 60 000 vårdnadshavare med barn i antingen den kommunala eller privata småbarnspedagogiken. Antalet svar som lämnades in var 15269.
Den öppna småbarnspedagogikens tjänster utvärderas och utvecklas med hjälp av den kundenkät om klubbar, öppna daghem och invånarparker som genomförs med två års mellanrum. Den senaste enkäten genomfördes under våren 2018.
Det informeras om möten på regional nivå och stadsnivå i daghemmen nyhetsbrev, på vår webbplats och Facebooksidan Lasten Vantaa).
Småbarnspedagogikens blogg Vantastinen
Småbarnspedagogikens och förskoleundervisningens blogg Vantastinen fungerar som ett fönster till småbarnspedagogikens och förskoleundervisningens verksamhet i Vanda. Bloggen görs tillsammans med småbarnspedagogikens anställda och samarbetspartner.
Vantastinen-bloggens teman och ämnen utgår från barnen, småbarnspedagogikens vardag, forskning, utveckling, samarbete samt planen för småbarnspedagogik och läroplanen för förskoleundervisningen.