Kehittämistyö varhaiskasvatuksessa

Pedagoginen kehittäminen
Pedagogisen kehittämisen lähtökohtana on voimassa olevat esiopetuksen opetussuunnitelma, varhaiskasvatussuunnitelma ja varhaiskasvatuslaki. Käynnissä olevilla kehittämishankkeilla vahvistetaan, luodaan ja juurrutetaan pedagogisia toimintatapoja. Palvelujen kehittämisen tavoitteena on tehostaa palvelutuotantoa ja samalla monipuolistaa palvelurakennetta niin, että palvelut vastaavat entistä paremmin kuntalaisten tarpeisiin. Keinoina ovat mm. palvelumuotoilu ja erilaiset kyselyt.
Vantaan varhaiskasvatus kehittää toimintaansa myös erilaisilla hankkeilla. Käynnissä olevilla kehittämishankkeilla vahvistetaan, luodaan ja juurrutetaan pedagogisia toimintatapoja. Varhaiskasvatuksen kehittämishankkeita toteutetaan yhteistyössä muun muassa perusopetuksen ja liikuntapalveluiden, kulttuuripalveluiden sekä muiden toimijoiden kanssa.
Kehittämistyötä toteutetaan myös erilaisilla tutkimuksilla ja opinnäytetöillä. Tutkimuksiin ja opinnäytetöihin tarvitsee hakea tutkimuslupaa, johon määritellään tutkimuksen tarkoitus ja tavoite, menetelmät ja tutkimuksen kohde sekä aikataulu.
Palvelumuotoilulla parempia palveluita
Palvelumuotoilun tavoitteena on tehostaa palveluiden tuotantoa ja samalla monipuolistaa palvelurakennetta niin, että palvelut vastaavat entistä paremmin kuntalaisten tarpeisiin. Palvelumuotoilun avulla käyttäjien, yhteistyökumppaneiden ja palvelun tuottajien erilaisia näkökulmia ja kokemuksia hyödynnetään palvelujen kehittämisessä.
Yhteissuunnittelun tavoitteena voi olla olemassa olevan palvelun parantaminen, tai pyrkimys löytää täysin uusia palveluja tai kanavia niiden tuottamiseen. Yhteissuunnittelu mahdollistaa työntekijöiden ja kuntalaisten kohtaamisen ja yhdessä tekemisen. Varhaiskasvatus järjestää erilaisia palvelumuotoilutilaisuuksia ja työpajoja alueilla ja sekä yksittäisissä toimipisteissä.
Vantaan varhaiskasvatus tunnetaan aktiivisena pedagogiikan kehittäjänä. Kehittämishankkeita toteutetaan yhteistyössä mm. perusopetuksen ja liikuntapalveluiden sekä muiden toimijoiden kanssa. Hankkeita rahoitetaan omarahoitteisesti, valtionavustuksilla sekä muiden tahojen myöntämillä rahoituksilla.
Varhaiskasvatuksen tutkimusluvat
Ota ensin yhteyttä toimipisteeseen, jossa haluat suorittaa tutkimuksen. Tutkimuksesta pitää sopia päiväkodin johtajan tai johtajien kanssa. Tämän jälkeen täytä ja lähetä tutkimuslupahakemus sähköpostilla Kirjaamoon.
Hakemuksessa kysytään tutkimuksen tarkoituksesta ja tavoitteesta, menetelmistä ja tutkimuksen kohteesta sekä aikataulusta. Hakemuksessa tulee mainita tutkimuksessa mukana olevien johtajien ja päiväkotien nimet erikseen. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan tutkimussuunnitelma, ja mukaan on hyvä liittää myös mahdollinen kyselylomake. Suunnitelmassa tulee käydä ilmi eettisten näkökohtien huomiointi ja huoltajilta tarvittavat luvat.
Tutkimussuunnitelmassa kiinnitämme huomiota tutkimuksen suorittamistapaan ja tutkimuseettisiin näkökulmiin. Meitä kiinnostaa myös varhaiskasvatuksen henkilöstön rooli ja tehtävät tutkimuksen toteutuksessa. Opinnäytetyöt ovat usein otokseltaan suppeita. Opiskelijan oppilaitos vastaa tutkimuksen sisällön ohjaamisesta.
Lähetä hakemus liitteineen (allekirjoitussivu skannattuna) osoitteeseen: kirjaamo@vantaa.fi
Kasvatuksen ja oppimisen tutkimuslupahakemus(pdf, 784.8 KB)Työelämäharjoitteluun liittyvät suppeat tehtävät
Opiskelijoiden työelämäharjoitteluun kuuluu usein erilaisia pienimuotoisia havainnointitehtäviä. Näiden toteuttamisesta sovitaan työharjoittelupisteessä. Näihin tehtäviin ei yleensä tarvitse hakea tutkimuslupaa, mutta niistä informoidaan perheitä ja huoltajia. Opiskelija tekee hankkeestaan tiedotteen huoltajille.
Varhaiskasvatuksen henkilökunta ohjaa opiskelijoita ja heidän työskentelyään. Tarkemmista toimintatavoista sovitaan harjoittelupaikassa.
Asiakaskyselyt
Huoltajilla on mahdollisuus antaa palautetta varhaiskasvatuksen aloittamisesta ja sen sujuvuudesta verkkokyselyn avulla.
Joka toinen vuosi pääkaupunkiseudulla tehdään varhaiskasvatuksen huoltajille tarkoitettu asiakaskysely. Kyselyssä on Vantaan lisäksi mukana Helsinki, Espoo ja Kauniainen. Kyselyllä selvitetään lasten ja huoltajien kokemuksia varhaiskasvatuksesta ja esiopetuksesta sekä heidän toiveitaan varhaiskasvatuksen kehittämiskohteista.
Seuraavan kyselyn ajankohta on 26.10.-9.11.2022.
Edellinen kysely toteutettiin loka-marraskuun vaihteessa (19.10.–8.11.2020) kaikille kunnallisessa ja yksityisessä varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa olevien lasten huoltajille. Asiakaskysely lähetettiin lähes 60 000 huoltajalle, joiden lapset olivat joko kunnallisessa tai yksityisessä varhaiskasvatuksessa. Vastauksia saatiin yhteensä 15 269 kappaletta.
Kahden vuoden välein toteutettavan kerhojen, avointen päiväkotien ja asukaspuistojen asiakaskyselyn avulla arvioidaan ja kehitetään avoimen varhaiskasvatuksen palveluja. Viimeisin kysely toteutettiin keväällä 2018.
Alueellisista ja kaupunkitasoisista tilaisuuksista saa tietoa päiväkodeista, sivustoltamme ja Lasten Vantaa -Facebook-sivulta.
Varhaiskasvatuksen Vantastinen-blogi
Vantaan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen Vantastinen-blogi toimii ikkunana vantaalaisen varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen toimintaan. Blogia tehdään yhdessä varhaiskasvatuksen henkilökunnan ja yhteistyökumppaneiden kanssa.
Vantastisen! teemat ja aiheet syntyvät lapsista, varhaiskasvatuksen arjesta, tutkimuksesta, kehittämisestä, yhteistyöstä, varhaiskasvatussuunnitelmasta ja esiopetuksen opetussuunnitelmasta. Siirry Vantastinen-blogiin.