Kom i valstämning i Vanda på Vantaudu vaaleille-turnén och Ungas val

Meddelande

Turnén Vantaudu vaaleille ökar medvetenheten om både riksdagsvalet och frågor som är viktiga för Vandaborna. Under turnén ordnas möten på oväntade platser i Vanda och för lite otippade åhörare.

Kuvassa erivärisiä graafisia vaalisinettejä ja alhaalla vasemmalla sinisellä pohjalla valkoinen teksti Vantaudu vaaleille

Vantaudu vaaleille-debatterna bjuder på oväntade möten mellan Vandaborna och partiernas representanter. Representanterna för de olika partierna diskuterar olika frågor på mötena (1 pers. / parti). De partier som deltar i evenemangen har utlottats.

Debatterna modereras under turnén av Vantaan Sanomats chefredaktör Mia Lindström och redaktör Tiina Örn.

Innehållen och teman till diskussionerna tas bland annat från Vandas mål i regeringsprogrammet.

Till turnén hör också den mångkulturella valpanelen Kaikkien Suomi - vai onko? (Ett Finland för alla, eller?) som ordnas av delegationen för mångkulturfrågor.

 

Turnéns tidsschema och teman:

2.3 kl. 18.30–19.15 Artsi (Myrbacka) - Allmän stadsdebatt: kommunal ekonomi, internationella frågor

7.3 kl. 15.30–16.15 Dixi (Dickursby) - Spårvägar och landningsbanor

14.3 kl. 14.30–15.15 Hanaböle träsk - Grönska och välbefinnande

15.3 klo.11.45–12.25 Lumon lukio (Korso) - Kompetens och arbete

15.3 kl. 17–19 Fullmäktigesalen - Mångkulturella valpanelen Ett Finland för alla, eller?

 

Se närmare information i evenemangskalendern Alla Vantaudu vaaleille -evenemang 

 

Ungas val är ett riksomfattande och undervisningsmässigt röstningsevenemang där ungdomarna får bekanta sig med valet och kandidaterna

Glädjande nog anmälde sig totalt 18 grundskolor och läroanstalter på andra stadiet samt två ungdomsgårdar i Vanda som valarrangörer. Vanda stad vill stödja ordnandet av Ungas val som en del av ungdomarnas demokratifostran och erbjuder deltagarna anvisningar och stödmaterial för ordnandet av val och behandlingen av ämnet. Det finns också tillgång till röstningsbås för att skapa en äkta valstämning.

I Vanda kan ungdomarna bekanta sig med valets teman genom att följa Tikkurilan lukios studerandekårs och Vanda ungdomsfullmäktiges gemensamma riksdagsvalpanel 6.3 kl. 10–11.30. Valpanelen streamas på webben och kan ses senare också av andra intresserade. 

Det bjuds också på en valfrågesport och tips på hur välja en kandidat till exempel genom att använda Valkompassen för unga

Ungas val ordnas 6–17.3.2023 och koordineras av Ungdomssektorns takorganisation i Finland Allians rf. Valets resultat publiceras i samarbete med Yle den 21 mars. I valet kan ungdomarna rösta på samma kandidater som i det egentliga valet och röstberättigade är alla under 18 år som inte ännu får rösta i det egentliga valet. Läs mer om Ungas val

 

Valet syns mer i Vandas gatubild än tidigare

Utöver de centraliserade valreklamställningar som placeras på allmänna områden tillåter staden vid dessa riksdagsval som ett försök att valreklamen placeras också på andra offentliga områden, såsom utmed gatorna.

Reklam är tillåten under tiden 2.3–2.4.2023. Staden tar inte ut ersättning för reklamplatser.

Annonsörerna ansvarar för reklamen och den ska placeras i gatubilden bland annat med beaktande av trafiksäkerheten. Efter valet ska reklamen tas bort inom en vecka efter valet.

Mer information fås av stadsingenjör Henry Westlin (henry.westlin@vantaa.fi).

 

Den egentliga valkommunikationen i Vanda sätter i gång under de närmaste veckorna och det utlovas något riktigt galet så kom ihåg att ställa in rätt valfrekvens!

Keywords

ValRöstningDelaktighetBli involverad