Daghemsmåltider

Grunden för daghemsmåltider
På daghemmet lär man känna ett mångsidigt utbud av rätter, lär sig äta självständigt och ett bra bordsskick. Daghemsmåltiderna utgör en viktig del av barnets dagliga näring, som kompletteras med maten som serveras i hemmet.
Vandas småbarnspedagogik och samtliga läroanstalter har erbjudit barn och unga möjligheten att äta veganskt sedan början av höstterminen 2019. Möjligheten till vegansk mat har redan testats i Vandas daghem, Mårtensdals skola och Dickursby gymnasium, och nu utvidgas möjligheten till vegansk mat som ett alternativ för alla som följer en vegansk diet även i hemmet. Vandas läroanstalter och daghem erbjuder också dagligen ett vegetariskt alternativ. Valet av vegansk kost för ett daghemsbarn anges i punkten "annan diet" i blanketten.
Menyplanering
Vi använder de nationella näringsrekommendationerna som grund för vår menyplanering. Våra daghem tillämpar sex veckors roterande menyer. Vi tar vid planeringen av menyerna hänsyn till säsongsbetonade ingredienser, nationella helgdagar och andra festdagar. Vi ber regelbundet om daghemsbarnens önskemål och tar hänsyn till önskemålen när det är möjligt. Vi tar vid planeringen av menyerna också hänsyn till resultaten av kundnöjdhetsundersökningar.
Frukosten består som regel av gröt eller bröd. Med brödet serveras alltid pålägg och grönsak och med gröten bär eller frukt. Därtill serveras alltid knäckebröd, matfett och mjölk/surmjölk. Frukosten serveras daghemsspecifikt mellan kl. 7.30 och 8.30.
Daghemsluncherna består varierat av kött, fisk, kyckling och vegetariska rätter. Daghemmen serverar vegetarisk mat en dag i veckan. Vegetarisk mat finns dagligen som ett andra alternativ. Menyn varieras med hjälp av olika teman som tillämpas under hela året. Daghemslunchen inkluderar:
- varmrätt med tillbehör
- sallader / råkost som komponenter samt salladsdressing
- knäckebröd eller mjukt bröd och matfett
- mjölk, surmjölk och vatten
Soppmåltiderna serveras med mjukt bröd, pålägg och frukt. Sopplunchen innehåller också en färsk grönsak.
Maten ransoneras eller tas själv enligt tallriksmodellen under ledning av personalen, i så stor mängd som barnet orkar äta. Man kan alltid ta till av maten, så länge man tar till av samtliga måltidskomponenter och inte endast av huvudrätten. Tidpunkterna för måltiderna är daghemsspecifika, men måltiderna serveras vanligtvis mellan kl. 10.30 och 12.00.
Som mellanmål serveras ett mångsidigt utbud av olika sorts bär- och fruktgröt, yoghurt, kvarg, fruktkräm och bröd. Knäckebröd, matfett och mjölk/surmjölk serveras alltid.
Under verksamhetsåret har daghemmen några temadagar, som på menyn syns som måltider som passar temat och eventuellt som dekorationer i inredningen.
Specialdiet
Köket tillreder specialkost för de daghemsbarn som behöver det. Vid ansökan om dagvårdsplats inom småbarnspedagogiken ska barnets vårdnadshavare bifoga en specialkostblankett till ansökningshandlingarna för ett barn som behöver specialkost. Om behovet av specialkost beror på hälsoskäl ska ett giltigt läkarintyg bifogas blanketten. Läkarintyget ska uppdateras årligen så att vi kan se till att specialkosten är korrekt och även att ett daghemsbarnets kost inte begränsas i onödan.
- Laktosfri mjölkdryck finns tillgänglig för dem som behöver det, men förutsätter meddelande om specialkost.
- Vegansk kost meddelas på en specialkostblankett.
Mer information om anhållan om specialkost och anvisningar finns på stadens gemensamma webbplats, gå till stadens gemensamma webbplats.
Vid behov kan blanketten och instruktionerna erhållas av daghemsföreståndaren.
Anmälan om specialdiet på småbarnspedagogiken (523103r)(pdf, 160.3 KB)
Måltidernas miljöansvarighet och delaktighet
I Vanda stad producerar cateringtjänsterna Vantti och Palmia dagligen över 40 000 måltider för barn och unga i daghem, skolor och läroanstalter. Utgångspunkten är matens hälsosamhet och smaklighet. I Vanda serveras två fritt valbara lunchalternativ. Måltidssituationen under lärodagen har också ett pedagogiskt syfte. Syftet är att göra barn och unga bekanta med mat och måltidstjänsternas verksamhet genom paket som erbjuds av olika cateringtjänster. Det finns sex olika paket.
Cateringtjänsterna har med sig rotfrukter, bär, frukt eller andra grönsaker enligt skördesäsongen för att avsmakas av grupper av barn eller elever.
Cateringtjänsterna organiserar en presentation av experter med fokus på hälsosam och miljövänlig mat för barn, personal och/eller föräldrar.
Barnen bekantar sig med kökets verksamhet och vardag.
Under en dag som daghemmet väljer erbjuds föräldrarna daghemsmat. Syftet är att skingra föreställningar föräldrarna kan ha angående måltiderna.
Barnen förbereder tillsammans med daghemspersonalen en matpanel för kökspersonalen. Panelen diskuterar frågor som är av intresse för barnen och olika utvecklingsmöjligheter.
Barngruppen och daghemspersonalen genomför tillsammans med köket en gemensam kampanj. Den ska stödja enhetens och cateringtjänstleverantörens mål.
Kol-dealen
Daghemmets matlinje har en märkning vid namnet ”Kol-dealen”. Märket anger huvudrättens strömlinjeformade koldioxidavtryck, vilket är 30 % lägre än i en genomsnittlig matportion. Syftet med märket är att väcka tankar om matens miljöpåverkan och att styra matvalen mot en lättare riktning för planeten.
OsallistuvaVantaa
I början av år 2022 tas en ny deltaktighetskanal i bruk via webbtjänsten OsallistuvaVantaa. Många slags undersökningar genomförs i webbtjänsten och barnen får komma med idéer och tankar om utvecklingen av menyer och måltider tillsammans med daghemmets personal.
Respons
Vi tar hänsyn till den respons vi får när vi utvecklar daghemsmaten. Vi önskar att responsen främst ges direkt till en representant för köket. Vid behov kan man också ge respons skriftligen på stadens webbplats.
Med önskan om ett gott och smakligt verksamhetsår!