Päiväkotiruokailu

Päiväkotiruokailun perusta
Päiväkodissa tutustutaan monipuolisesti eri ruokalajeihin ja opetellaan omatoimista ruokailua sekä hyviä pöytätapoja. Päiväkotiateriat muodostavat tärkeän osan lapsen päivittäisestä ravinnonsaannista, joka täydentyy kotona tarjottavalla ruoalla.
Vantaan varhaiskasvatuksessa ja kaikissa oppilaitoksissa on tarjottu lapsille ja nuorille mahdollisuutta vegaaniruokailuun syyslukukauden 2019 alusta lähtien. Vegaaniruokailun mahdollisuutta on jo kokeiltu Vantaan päiväkodeissa, Martinlaakson koulussa ja Tikkurilan lukiossa, ja nyt vegaaniruokailu laajene vaihtoehdoksi kaikille vegaanista ruokavaliota kotonakin noudattaville. Vantaan oppilaitoksissa ja päiväkodeissa on päivittäin tarjolla vapaasti myös kasvisruokavaihtoehto. Päiväkotilapsen vegaaniruokavaliosta ilmoitetaan lomakkeen kohdassa ”muu ruokavalio”.
Ruokalistat
Käytämme ruokalistasuunnittelun perustana valtakunnallisia ravitsemussuosituksia. Päiväkodeissamme käytetään kuuden viikon kiertäviä ruokalistoja. Kun suunnittelemme ruokalistoja, otamme huomioon sesongin mukaiset raaka-aineet, kansalliset juhlapyhät sekä muut juhlistettavat päivät. Kysymme päiväkotilasten toiveruokia säännöllisesti ja huomioimme toiveet mahdollisuuksien mukaan. Ruokalistojen suunnittelussa otamme huomioon myös asiakastyytyväisyyskyselyiden tulokset.
Aamiainen koostuu pääsääntöisesti puurosta tai leivästä. Leivän kanssa tarjotaan aina leikkelettä sekä tuorepalaa ja puuron kanssa tuoreannos. Tarjolla on aina myös näkkileipää, levitettä ja maitoa/piimää. Aamiainen tarjoillaan 7.30–8.30 välisenä aikana päiväkotikohtaisesti.
Päiväkotitilausten lounas koostuu vaihtelevasti liha-, kala-, broileri- ja kasvisruoista. Kerran viikossa päiväkodeissa on kasvisruokapäivä. Kasvisruoka on toisena vaihtoehtona joka päivä. Ruokalistaan vaihtelua tuovat erilaiset teemat, joita järjestetään pitkin toimintavuotta. Päiväkotilounas pitää sisällään:
- pääruoan lisäkkeineen
- salaatit / raasteet komponentteina sekä salaattikastikkeen
- näkkileipää tai pehmeää leipää ja levitettä
- maitoa, piimää ja vettä
Keittoaterioilla on tarjolla pehmeää leipää, leikkelettä ja hedelmä. Keittolounaaseen sisältyy lisäksi tuorepala.
Ruoka annostellaan tai otetaan itse lautasmallin mukaisesti henkilökunnan ohjauksessa, sen verran kuin lapsi jaksaa syödä. Ruokaa saa aina ottaa lisää, kunhan ottaa lisää kaikkia ateriakokonaisuuden osia eikä pelkästään pääruokaa. Ruokailuajat ovat päiväkotikohtaisia, mutta ruokailu tapahtuu pääsääntöisesti kello 10.30–12.00 välisenä aikana.
Välipaloina tarjotaan monipuolisesti ja vaihtelevasti mm. erilaisia marja- ja hedelmäpuuroja, jogurttia, rahkaa, kiisseliä sekä leipää. Tarjolla on aina näkkileipää, levitettä ja maitoa/piimää.
Päiväkodeissa vietetään toimintavuoden aikana muutamia teemapäiviä, jotka näkyvät ruokalistalla teemaan sopivina aterioina sekä mahdollisesti somistuksessa.
Retket ovat varhaiskasvatuksen keskeinen toimintatapa, ja varhaiskasvatuksessa retkeillään säännöllisesti. Retkillä on mahdollisuus hyödyntää erilaisia oppimisympäristöjä oppimisen tukena. Varhaiskasvatuksen retkillä nautitaan joskus retkieväät. Varhaiskasvatus huolehtii terveellisten ja ruokailusuositusten mukaisten, kaikille sopivien eväiden mukaan ottamisesta retkelle, jos se on tarpeellista. Kotoa tuotuja eväitä ei oteta vastaan varhaiskasvatusyksiköissä.
Juhlat ja muut tilaisuudet vahvistavat ryhmän yhteenkuuluvuuden tunnetta ja ovat tärkeä osa varhaiskasvatusta. Varhaiskasvatuksessa vietetään monenlaisia juhlia, esimerkiksi lasten syntymäpäiviä ja eri kulttuureiden juhlia. Varhaiskasvatuksen juhlien toteutuksessa huomioidaan huoltajien toiveet, joista keskustellaan varhaiskasvatuksen aloituskeskustelussa. Varhaiskasvatuksessa ei oteta vastaan kotoa tuotuja tarjoiluja, vaan juhlitaan muilla pedagogisesti suunnitelluilla tavoilla.
Erityisruokavalio
Keittiöt valmistavat erityisruokaa sitä tarvitseville päiväkotilapsille. Varhaiskasvatukselta päivähoitopaikkaa hakiessaan lapsen huoltajien tulee liittää erityisruokavaliota tarvitsevan lapsen hakemusasiakirjojen liitteeksi erityisruokavaliolomake. Mikäli erityisruokavalion tarve johtuu terveydellisistä syistä, lomakkeeseen tulee liittää voimassa oleva lääkärintodistus. Lääkärintodistus tulee päivittää vuosittain, jotta voimme varmistua erityisruokavalion oikeellisuudesta ja myös siitä, ettei päiväkotilapsen ruokavaliota rajoiteta turhaan.
- Laktoositonta maitojuomaa on tarjolla sitä tarvitseville, mutta sen saaminen edellyttää erityisruokavalioilmoitusta.
- Vegaaniruokavalio ilmoitetaan erityisruokavaliolomakkeella.
Lisätietoa erityisruokavalio hakemuksista ja toimintaohjeista löytyy kaupungin yhteiseltä sivustolta, siirry kaupungin yhteiselle sivustolle >
Tarvittaessa lomakkeen ja ohjeet saa päiväkodin johtajalta.
Ilmoitus erityisruokavaliosta varhaiskasvatuksessa (523103).pdf(pdf, 155.05 KB)Ruokailun ympäristövastuu ja osallisuus
Vantaalla ateriapalveluntuottajat Vantti sekä Palmia valmistavat päivittäin reilut 40 000 ateriaa lapsille ja nuorille päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa. Lähtökohtana on ruoan terveellisyys ja maistuvuus. Vantaalla tarjoillaan kaksi vapaasti valittavaa lounasvaihtoehtoa. Oppimispäivän aikaisessa ruokailutilanteessa on myös kasvatustarkoituksia. Tarkoituksena on tutustuttaa lapsia ja nuoria ruokiin sekä ruokapalveluiden toimintaan erilaisten ateriapalveluntuottajien tarjoamien pakettien avulla. Paketteja on kuusi.
Ateriapalveluntuottajat tuovat satokauden mukaisia juureksia, marjoja, hedelmiä tai muita kasviksia maisteltavaksi lapsi- tai oppilasryhmiin.
Ateriapalveluntuottajat organisoivat asiantuntijan puheenvuoron terveellisestä ja ympäristöystävällisestä ruoasta lapsille, henkilökunnalle ja/tai vanhemmille.
Lapset tutustuvat keittiön toimintaan ja arkeen.
Päiväkodin valitsemana päivänä tarjotaan vanhemmille päiväkotiruokaa. Tarkoituksena on hälventää ruokailuun liittyviä uskomuksia vanhempien keskuudessa.
Lapset valmistelevat yhdessä päiväkodin henkilökunnan kanssa keittiöhenkilökunnalle ruokapaneelin. Paneelissa keskustellaan lapsia kiinnostavista asioista ja pohditaan kehittämismahdollisuuksia yhdessä.
Lapsiryhmä ja päiväkodin henkilökunta tekevät yhdessä keittiön kanssa yhteisen kampanjan. Sen tulee tukea yksikön ja ateriapalveluntuottajan tavoitteita.
Hiilidiili
Päiväkodissa ruokalinjastosta löytyy Hiilidiili-merkki. Merkki kertoo pääruoan virtaviivaistetusta hiilijalanjäljestä, joka on 30 % keskivertaista ruoka-annosta pienempi. Merkin tarkoitus on herättää ajatuksia ruokailun ympäristövaikutuksista sekä ohjata ruokavalintaa maapallolle kevyempään suuntaan.
OsallistuvaVantaa
Vuoden 2022 alussa otetaan käyttöön uusi osallisuuskanava OsallistuvaVantaa -verkkopalvelun kautta. Verkkopalvelussa tehdään monenlaisia kyselyjä ja lapset pääsevät yhdessä päiväkodin henkilökunnan kanssa antamaan ideoita ja ajatuksia ruokalistojen sekä ruokailun kehittämiseen.
Palaute
Huomioimme saamamme palautteen, kun kehitämme päiväkotiruokailua. Toivomme, että palaute annetaan ensisijaisesti suoraan keittiön edustajalle. Tarvittaessa voit antaa palautteen myös kirjallisesti kaupungin nettisivuilla.
Hyvää ja maistuvaa toimintavuotta!
Vantaan kaupunki