Kaupunki tarjoaa asukkailleen mahdollisuuden osallistua erilaisiin talkoisiin, joiden avulla lisätään ympäristön ja lähiluonnon viihtyisyyttä sekä siisteyttä.

Kolme naista siivoustalkoissa roskakasan takana.

Talkoot antavat mainion mahdollisuuden yhdessä tekemiseen ja yhteisöllisyyden kokemiseen. Talkoissa jokainen voi päästä konkreettisesti tekemään töitä lähiluontomme ja elinympäristömme hyväksi, saada lähikosketusta luontoon ja tutustua uusiin ihmisiin.

Asukkaiden kanssa tehtävä talkootyö on kaupungin ohjaamaa vuorovaikutteista ja suunnitelmallista toimintaa. Purokunnostuksia tehdään talkootöinä kalastonhoitoyhdistysten kanssa.

Talkookohteet sovitetaan kaupungin yleisiin toimintatapoihin ja ympäristönhoidon tavoitteisiin sekä asukkaiden ja kaupungin resursseihin. Talkookohteet ovat kaupungin omistuksessa olevia kaavoitettuja viheralueita. 

Jättipalsamitalkoot

Vantaalla järjestetään joka vuosi jättipalsamin kitkentätalkoita. Kaupungin järjestämien talkoiden lisäksi kuntalaiset ovat kitkeneet jättipalsamia omatoimisesti tai pitäneet omia jättipalsamitalkoitaan.

Jättipalsamin kitkeminen onnistuu ilman erityisiä työvälineitä. Jos talkoot järjestetään kaupungin omistamalla viheralueella ja tarvitaan apua kitkentäjätteen poiskuljettamisessa, siitä on sovittava etukäteen Katujen ja puistojen palvelualueen viheraluekunnossapidon kanssa. Ohjeita talkoiden järjestämiseen ja vinkkejä sopivista talkookohteista saa myös Vantaan ympäristökeskuksesta.

Jättipalsamitalkoisiin purojen ja virtavesien varsilla voi saada apua myös purotalkkareilta.

Kitketyt jättipalsamit voidaan keväällä ja alkukesällä jättää maastoon. Kasvit juurtuvat helposti uudelleen, joten ne kannattaa kasata kuivalle paikalle suureksi keoksi. Kasan alimmaiset tukahtuvat ja päällimmäiset kuivuvat. Jos jättipalsameita on vain muutama, voi ne nostaa kivelle tai puun oksalle. Kukinnan alettua voi varmuuden vuoksi katkaista kukinnot muusta varresta. Kun siemenet ovat jo kypsymässä, jättipalsamit tai niiden katkaistut kukinnot kannattaa säkittää ja kuljettaa pois.

Jättipalsamin torjuntatyössä kitkettyjen kasvien säkittäminen ja säkkien raahaaminen ovat monesti työn raskaimmat vaiheet. Jos siihen ei ole mahdollisuutta, on jättipalsamien kitkeminen ja yhteen paikkaan kasaaminen silti kannattavaa. Vaikka osa kitketyistä kasveista virkoaisi ja saisi kypsytettyä siemeniä, jäävät ne kuitenkin pienelle alueelle.

Kitke jättipalsamia itsenäisesti - osallistu Soolotalkoisiin!

Vantaa osallistui kesällä 2022 valtakunnalliseen vieraslajien kitkemiskampanjaan, Soolotalkoisiin. Vantaa kannustaa asukkaita kitkemään jättipalsamia. Kampanja kesti 23.5.-31.8. Lisätietoja kampanjaa koskevasta uutisesta.

Siivoustalkoot

Pääkaupunkiseudun yhteiset siivoustalkoot 11.4. - 2.6.2023

Pääkaupunkiseudun yhteiset siivoustalkoot tulevat jälleen! Tule siis mukaan – yksin tai porukalla – siivoamaan yhdessä lähiympäristösi kesäkuntoon!

Kaupunki tarjoaa talkoolaisille jätesäkit ja tarvittaessa siivoustyövälineitä, kuten roskapihtejä ja suojahanskoja, sekä huolehtii roskien ja romujen poiskuljetuksen sovitusta paikasta.

Siivottavaksi sopivat alueet

Siivoustalkoot kohdistuvat kaupungin yleisille alueille. Sopivia alueita ovat muun muassa

  • metsiköt
  • puistot
  • puronvarret
  • tienpientareet.

Siivousohjeistus

Talkoissa on tarkoituksena kerätä yhteisiltä alueilta pois luontoon kuulumattomat roskat. Talkoissa ei kerätä luonnosta mitään eloperäistä, kuten lehtiä ja risuja, eikä siivota yksityisiä alueita.

Mahdollinen metalliromu, sähkö- ja elektroniikkaromu, kuten televisiot, tietokoneet ja stereot, vaaralliset jätteet, kuten akut, ja öljykanisterit, sekä renkaat ja puujäte on muistettava lajitella erikseen. Renkaita ja muita isokokoisia romuja ei tarvitse säkittää. 
Muistutuksena, että kotitalouksien ja taloyhtiöiden vastaavat jätteet tulee toimittaa HSY:n sorttiasemille.

Talkoisiin ilmoittautumiset

Ilmoittaudu talkoisiin noin viikkoa ennen alueesi yhteyshenkilölle, ja ilmoita talkoopaikka ja ajankohta sekä talkooporukan yhteyshenkilö. Yhteystiedot löytyvät sivun lopusta lisätietoja-kohdasta. 

Lisätietoja

Hakunila, Koivukylä ja Korso -suuralueet

mervi.viitanen@vantaa.fi

Ilmoittautuminen siivoustalkoisiin

Aviapolis ja Tikkurila -suuralueet

elise.niemi@vantaa.fi

Ilmoittautuminen siivoustalkoisiin

Kivistö ja Myyrmäki -suuralueet

nina.lindstrom@vantaa.fi

Ilmoittautuminen siivoustalkoisiin

Avainsanat

Talkoot