Lintuvuosi

Asiasanat

EläimetYmpäristö ja luonto

Vantaalla vietetään vuonna 2022 lintujen teemavuotta, jonka aikana katseet kiinnitetään lintuihin. Teemavuoden ohjelmassa on muun muassa linturetkiä lapsille ja aikuisille sekä linnunpönttötalkoot.

Vihervarpunen puun oksalla.

Linnut ovat näkyvä ja kuuluva osa yhteistä ympäristöämme, ja lintuja voi havainnoida lähes kaikkialla. Teemavuonna kiinnitetään erityistä huomiota monen tutun ja aiemmin yleisenkin lajin muuttumiseen uhanalaiseksi.

Tututkin lintulajit uhanalaisena

Monen lintulajin yksilömäärät ovat laskeneet hälyttävästi. Lajien uhanalaisuudesta kertovalla Suomen punaisella listalla olevien lintulajien lukumäärä on kasvanut vuosituhannen vaihteen 72 lajista jo 121 lajiin, mikä on puolet Suomen pesimälinnuista.

Monet tutut ja ennen yleiset lajit, kuten varpunen, naurulokki tai metsien töyhtö- ja hömötiainen, ovat nykyisin uhanalaisia. Harakkakin on joutunut silmälläpidettävien luokkaan viimeisimmässä Suomen lajien uhanalaisuustarkastelussa.

Tärkeimmät lintujen uhanalaistumiseen johtaneet tekijät ovat vesistöjen tilan heikkeneminen, maa- ja metsätalouden toimenpiteet sekä ilmastonmuutos. Yksi selkeimmistä syistä lintujemme vähenemiseen on hyönteisten määrän romahtaminen Euroopassa. Esimerkiksi hyönteisistä riippuvaiset pääskyt on jo nyt todettu Suomessa uhanalaisiksi.

Mitä voimme tehdä lintujen hyväksi?

Jokainen voi vaikuttaa pienillä jokapäiväisillä teoillaan lintujen menestymiseen ja pesinnän onnistumiseen. Lintuja voi auttaa esimerkiksi linnunpönttöjä ripustamalla ja huolehtimalla, ettei oma toiminta häiritse lintujen ruokailua tai pesintää. 

On myös erityisen tärkeää pitää lemmikkinsä kytkettynä pesimäaikana, jottei vapaana kulkeva lemmikki pelota lintuja pesäpakoiltaan tai vahingoita poikasia.

Hyviä paikkoja lintujen tarkkailuun Vantaalla

Maalis-kesäkuu on erinomaista aikaa seurata lintujen muuttoa sekä kuunnella lähiluonnon lintujen ääniä. Hyviä retkipaikkoja esimerkiksi muuttolintujen tarkkailuun ovat Seutulan, Hanabölen ja Ylästön peltojen alueet.

Muita kiinnostavia lintupaikkoja ovat esimerkiksi Mätäojan varsi, Tammiston luonnonsuojelualue sekä Pitkäjärven ja Pikkujärven ympäristö.

Teemavuoden ohjelmaa

Aiempien luontoteemavuosien tapaan lintuvuoden ohjelma tulee olemaan monipuolinen. Luvassa on muun muassa linturetkiä lapsille ja aikuisille, valokuvauskilpailu, linnunpönttötalkoot ja lastenkulttuurin lintutaidetta.

Lintukuvakilpailu ”Lintujen syksy”

Vantaan kaupunki juhlistaa lintuvuottaan lintuvalokuvauskilpailulla. Lintuvalokuvaus on digikameroiden yleistymisen myötä lisääntynyt runsaasti. Nyt on oiva hetki puhdistaa oman kameran linssit ja ikuistaa kameran muistikortille oma upea lintukuva.

Parhaat kuvat valitsee tuomaristo, johon kuuluvat Vantaan kaupungin kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine, lintuvalokuvaaja Micha Fager ja lintuasiantuntija Jouni Lamminmäki.

Linnunpönttötalkoot Tikkurilassa 20.9.

Vantaan lähiluonto-oppaat järjestävät kaikille avoimet linnunpönttötalkoot tiistaina 20.9. klo 15–19. Mukaan voi tulla itselleen sopivana aikana, eikä talkoisiin tarvitse ilmoittautua etukäteen.  Talkoopaikka on Vantaan kaupungintalon viereinen Tikkurilantori. Sijainti Vantaan karttapalvelussa.

Talkoista saa apua pöntön rakentamiseen sekä tarvittavat materiaalit ja työkalut. Valmiin itse rakennetun linnunpöntön saa viedä mukanaan ja ripustaa sopivalle paikalle haluamaansa puuhun.

Paikalla tarjolla pientä purtavaa, vettä ja mehua.

Lisätietoja linnunpönttötalkoista:

lähiluonto-opas Milla Sigg, 040 841 9974, milla.sigg@vantaa.fi 
lähiluonto-opas Samuel Haaranen, 040 484 0738, samuel.haaranen@vantaa.fi

Lisätietoja

Sinikka Rantalainen

Ympäristönsuojelu/Ympäristökeskus
ympäristösuunnittelija
+358 50 318 0938 sinikka.rantalainen@vantaa.fi

Kilpailukuvien lähettäminen

lahiluonto@vantaa.fi

Lähetä "Lintujen syksy" -valokuvakilpailun kuvat sähköpostitse.

Avainsanat

Luonnon monimuotoisuusRetketTalkoot