Vantaa kokeilee maksutonta lasten ja nuorten kesäruokailua Myyrmäessä ja Havukoskella

Vantaa kokeilee maksutonta lasten ja nuorten kesäruokailua Myyrmäessä ja Havukoskella
Vantaan kaupunki aloittaa kesäkuussa kesäruokailun kokeilun Myyrmäen Vihertien asukaspuistossa ja Havukosken Rautkallion puistossa. Kokeilun tavoitteena on panostaa vantaalaisten lapsiperheiden hyvinvointiin, lisätä yhteisöllisyyttä alueilla ja helpottaa lasten ja nuorten loma-ajan arkea. Maksutonta lounasta on tarjolla puistoissa arkipäivisin 3.6.-12.7. kello 11.30 alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille.

— Odotamme mielenkiinnolla, millaisen vastaanoton uusi toimintamuoto saa. Vantaalla ei ole ollut kesäruokailua muutamaa kokeilua lukuun ottamatta. Myyrmäki ja Havukoski valikoituivat alueiksi sen perusteella, että molemmissa paikoissa on runsaasti asukkaina lapsia ja nuoria ja toimintaan sopivat tilat ja puistoalueet sekä henkilöstöä, varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläinen sanoo.

Puistot tarjoavat puitteet liikkumiseen, peleihin ja leikkeihin. Ruokailu kokoaa lapsia ja nuoria yhteen ja mahdollistaa tavallista pidemmän ulkoilun, kun ohessa on tarjolla ruokaa.

— Rautkallion puistoon ruuan valmistaa nuorisopalveluiden työpajatoimintaan ja työkokeiluun osallistuvat nuoret keittiöpajalta. Vantaalaisnuoret tuottavat näin itse palveluja alueen lapsille ja nuorille. Työpajatoiminnan tavoitteena on vahvistaa nuorten työelämävalmiuksia, ja kesäruokailun järjestäminen on nuorille hyvä tapa saada tuntumaa työelämästä. Ruokailun järjestämiseen on myös palkattu kesätyöntekijöitä, nuorisopalveluiden johtaja Riikka Åstrand kertoo.

Ruokailuun osallistujien tulee ottaa mukaan omat ruokailuastiat: lautanen ja lusikka. Myös oma ruokajuoma otetaan mukaan, kesäruokailussa on järjestettynä vain vesipiste. Ruokailijoilta toivotaan, että mukaan otettaisiin muita kuin kertakäyttöasioita, esimerkiksi muovikulhot. Näin toimimme ekologisesti ja vähennämme ruokailusta aiheutuvan jätteen määrää.

Ruuat ovat laktoosittomia, mutta muita erityisruokavalioita ruokailun järjestämisessä ei pystytä ottamaan huomioon. Kesäruokailujen ruokalistat ovat luettavissa Vihertien asukaspuiston Facebook-sivuilta ja nuorisopalveluiden nuortenvantaa-somekanavissa ja Nuorten Vantaa -nettisivuilla.

Kesäruokailun kokeilun kustannukset ovat arviolta 25 000 euroa. Sivistystoimi arvioi kesän jälkeen kesäruokailun toteutumisen onnistumista yhdessä lasten ja lasten huoltajien sekä Vihertien asukaspuistoon ruuat toimittavan Vantti Oy:n kanssa. Toiminnan laajentaminen tai vakiinnuttaminen myöhempinä vuosina vaatisi kustannusten huomioimista talousarvion laadinnassa.

Kesäruokailu on osa Vantaan kaupungin myönteisen erityiskohtelun ohjelmaa, jonka on tarkoitus vähentää hyvinvointieroja. Ohjelmassa parannetaan alueiden viihtyisyyttä yhteistyössä asukkaiden kanssa sekä kohdennetaan palveluja ja tukitoimia näille alueille. Lisäksi ohjelmassa on toimenpiteitä nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja kotoutumisen varmistamiseksi. Ohjelma toteutetaan vuosina 2019–2021 ja sen toteutukseen budjetoidaan kaksi miljoonaa euroa vuosittain, yhteensä kuusi miljoonaa euroa.

Julkaistu: 7.5.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter