EU:n Schengenin sisärajatarkastukset poistuvat, Helsinki-Vantaalla tarkastetaan kaikkien matkustajien koronatodistukset

EU:n Schengen valtioiden sisärajatarkastukset ja sisärajojen maahantulorajoitukset päättyvät 25.7. Suomen ja muiden Schengen-alueeseen kuuluvien valtioiden välisen liikenteen osalta.

Helsinki-Vantaan lentokentällä terveysturvallisuus taataan jatkossa niin, että terveysviranomaiset tarkastavat kaikista THL:n määrittämistä riskimaista Suomeen tulevien koronatodistukset. Aikaisemman Rajavartiolaitoksen tekemän sisärajatarkastuksen tilalle tulee Vantaan kaupungin toimeenpanema koronatodistusten tarkastaminen. Rajavartiolaitos jatkaa rajavalvontaa Schengenin ulkorajoilla, ja ryhtyy samassa yhteydessä tarkastamaan koronatodistuksia Vantaan kaupungin terveysviranomaisten tekemän virka-apupyynnön perusteella.

Suomeen saapuvan matkustajan tulee tartuntatautilain velvoittamana näyttää maahan tullessa EU:n koronatodistus tai muu luotettava todistus rokotussuojasta ja/tai sairastetusta taudista tai todistus edeltävästä negatiivisesta koronatestistä. Jos matkustajalla ei ole näyttää asianmukaisia todistuksia, hänellä on velvollisuus osallistua koronatestaukseen maahantulon yhteydessä sekä ns. 72-tunnin testiin. Jos matkustaja esittää maahan tullessaan todistuksen osittaisesta rokotussarjasta tai negatiivisesta testituloksesta, tulee matkustajan osallistua koti- tai oleskelupaikkakunnalla ns. 72-tunnin testiin. Testiin velvoitetuilta matkustajilta kerätään henkilötiedot, jotka siirretään koti- tai oleskelupaikkakunnan terveysviranomaisille.

Matkustaja voi helpottaa maahantuloa varaamalla maahantuloon liittyvät vaadittavat covid-testiajat käyttämällä FINENTRY-palvelua.

Lue lisää matkustajan velvollisuuksista maahantulon yhteydessä https://www.vantaa.fi/uutisia/terveys_ja_sosiaalipalvelut/101/0/158269

Suomeen matkaavien kannattaa seurata säännöllisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/matkustaminen-ja-koronaviruspandemia)

ja Rajavartiolaitoksen (https://raja.fi/-/maahantulo-suomeen-12.7.-alkaen-1) nettisivuja.

Tutustu myös Omakannan matkustamista helpottaviin digitodistuksiin:

https://www.vantaa.fi/uutisia/terveys_ja_sosiaalipalvelut/101/0/158278

Julkaistu: 21.7.2021 
(muokattu: )