Näyttelytoiminta

Lastenkulttuurikeskus Toteemissa ja Pessissä järjestetään vaihtuvia näyttelyitä eri taiteenaloilta. Näyttelyihin liittyy aina oheisohjelmaa, mm. toiminnallisia opastuksia, työpajoja ja perhetapahtumia.

Tervetuloa inspiroitumaan, innostumaan, tutkimaan ja unelmoimaan taiteen ja kulttuurin pariin näyttelyiden eläväisessä ilmapiirissä!

Taikuri Mano d'Oron Taikamuseo

Eläköön Taikuus! Vive la Magie!
- Näyttely taikuudesta

10.9.–30.10.2021
Lastenkulttuurikeskus Toteemi, Myyrmäentie 6, 01600 Vantaa

Näyttely vie aikamatkalle taikuuden historiaan ja esittelee merkittäviä illusionisteja satojen vuosien takaa aina tähän päivään asti. Näyttelyssä on esillä valokuvia, harvinaisia kirjoja, julisteita ja grafiikkaa, illuusioita, maalauksia sekä vanhoja leluja ja esineitä eri puolilta maailmaa. Esineet kuuluvat taikuri Mano d'Oron yksityiskokoelmaan.

Näyttelyn toiminnallisessa pisteessä, Lasten estradilla on taikavälineitä ja taikuuskirjoja. Niiden avulla voi harjoitella ja esittää omia temppuja!


Vapaa pääsy

Avoinna yleisölle torstaisin 23.9., 30.9. ja 7.10. klo 17–19 sekä tapahtumien yhteydessä

Ryhmien omatoimivierailut

ma 4.10., ti 5.10., pe 8.10., ma 11.10., ti 12.10., to 14.10. klo 9–10.30.

Pakolliset varaukset natalia.kochelenko@vantaa.fi. Maksuton.

KOULUILLE

Ryhmävierailut: Eläköön taikuus! -näyttelyopastus ja taikatemppupaja
esikouluryhmät ja 1.–6.-luokat, max 25 oppilasta / ryhmä, kesto 60 min
ma 13.9. / ti 14.9. / to 16.9. / ma 25.10. / ti 26.10. / to 28.10.
klo 9–10, 10.30–11.30 ja 12–13
sekä pe 17.9. klo 9–10 ja 10.30–11.30
Maksuton. Ilmoittautumiset: kulttuuritapahtumat@vantaa.fi.
Eläköön Taikuus! Vive la Magie! -näyttelyn opastuksessa Taikuri Mano d’Oro ja avustaja Merja kertovat kiehtovia tarinoita taikuuden historiasta esillä olevien näyttelyesineiden avulla. Työpajassa opitaan perustietoa taikatempuista ja opetellaan yhdessä temppuja. Ohjaus haluttaessa myös ranskaksi.

PERHEILLE

Avajaiset näyttelyssä Eläköön Taikuus! Vive la Magie!

pe 10.9. klo 17.30–19.00
Lastenkulttuurikeskus Toteemi, Myyrmäentie 6

Klo 17.30 Näyttely avautuu
klo 17.40 Esitys: Taikuri Mano d'Oron Taikahattu

Toimintaa, taikuutta, musiikkia ja naurua koko perheelle. Mukana menossa taikaystävät Domino- kani, Bianca- kyyhkynen ja Casper-marsu. Tervetuloa kokemaan taikahatun salaisuudet. Kesto 40 min.

klo 18.20 Eläköön Taikuus! Vive la Magie! -näyttelyn esittely

Esityksen jälkeen Taikuri Mano d'oro ja avustaja Merja esittelevät lyhyesti näyttelyn. Näyttelyssä on paljon katseltavaa ja tutkittavaa. Näyttelyn Lasten omalla Estradilla voi harjoitella ja esittää omia temppuja!

klo 18.30–19.00 Taikuustyöpaja: Opetellaan taikatemppuja taikuri Mano D'Oron opettamana.

Vapaa pääsy. Pakolliset ilmoittautumiset: kulttuuriliput.vantaa.fi

Halloween-naamiaiset ja Harry Potter -Taikashow

la 30.10. klo 12–14
Lastenkulttuurikeskus Toteemi, Myyrmäentie 6

Klo 12 Harry Potter -taikashow

Juhla alkaa Taikashowlla, Harry Potterin innoittamalla interaktiivisella esityksellä, jossa uppoudutaan Harry Potter -universumiin professori Dumbledoren kanssa. Tule mukaan Tylypahkan velhojen kouluun kokemaan taikuuden salat. Kesto 40 min.

Klo 12.45 ja klo 13.30 Taidepajat
Taidepajassa voit askarrella Luna Lovekivan lasit ja muita Halloween-härpäkkeitä.

klo 12.45–14.00 Eläköön Taikuus! Vive la Magie! -näyttely avoinna
Tutustu upeaan näyttelyyn, jossa on paljon katseltavaa ja tutkittavaa. Näyttelyn Lasten omalla Estradilla voi myös harjoitella ja esittää omia temppuja.

Voit pukeutua naamiaisasuun; Harry Potteriksi, Hermioneksi tai vaikka taikuriksi.

Halloween-tapahtuma on tarkoitettu koko perheelle ja kaikenikäisille lapsille ja aikuisille.

Liput: 6 € / 1 lapsi ja 1 aikuinen. Yksittäiset lisähenkilöt 6 €. Liput ostetaan verkko-osoitteessa kulttuuriliput.vantaa.fi (toimii parhaiten mobiilissa).

Mistä nyt tuulee? – näyttely sääilmiöistä

Lastenkulttuurikeskus Pessi, Vernissakatu 4, Koskikeskus

21.8. – 29.11.2021

Avoinna

ke–pe klo 9–12 sekä tapahtumien yhteydessä

Avajaiset la 21.8.2021 klo 10 – 13!

maanantaisin klo 9–12 ryhmille omatoimiset vierailut, pakolliset varaukset pessi@vantaa.fi. Maksuton.

tiistaisin ryhmille opastus-työpajat (katso alla kohta Mistä nyt tuulee? -ryhmäopastukset)

Vapaa pääsy

Mistä nyt tuulee? on näyttely sääilmiöistä. Moniaistisessa näyttelyssä seikkaillaan auringon paisteessa, sateen ropinassa ja tuulen tuiverruksessa sekä leikitään sateenkaaren ihmeellisessä hehkussa. Toiminnallinen näyttely herättää pohtimaan säätilojen vaihteluja ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

Näyttely soveltuu 0–12-vuotiaille. Pienimpien lasten kanssa näyttelyssä voi soitella soittimia, puristella lumipalloja, nautiskella auringonsäteistä ja sateenkaaresta sekä leikkiä sääseinällä. Isommat lapset voivat etsiä näyttelystä vastauksia säävisaan, tutkia tutkimuspisteissä käpyjä kosteusmittarina, tornadoa purkissa sekä tehdä oman sateenkaaren. Näyttelystä saa mukaan jännät kotitehtävät.

Tikkurilan kirjasto on laatinut teemaan sopivat kirjavinkit.

Näyttelyn yhteydessä on nähtävillä Vantaan sanataidekoulun oppilaiden tekemät kirjavinkkausvideot.

Näyttelyn tuotanto: Kulttuurikeskus ARX.

RYHMILLE

Mistä nyt tuulee? -ryhmäopastukset

Lastenkulttuurikeskus Pessi, Vernissakatu 4, Koskikeskus

tiistaisin 24.8., 31.8., 7.9., 14.9., 21.9., 28.9., 5.10., 12.10., 26.10., 2.11., 9.11., 16.11., 23.11.

Maksuton. Pakolliset ilmoittautumiset: kulttuuritapahtumat@vantaa.fi

Opastus ja sateenkaaripaja

Esikoulu, A (1.–3.-luokat, max 25 oppilasta)

klo 9.30–10.45 (kesto 75 min)

Osallistavalla opastuksella keskustellaan sääilmiöistä ja mm. nautiskellaan auringonsäteistä ja sateenkaaresta sekä leikitään sääseinällä. Sateenkaaripajassa tehdään oma sateenkaari maalaushuovalle.

Opastus ja sanataidepaja

A (3.–6. -luokat, max 25 oppilasta)

klo 11.30–12.45 (kesto 75 min)

Opastuksessa tutustutaan näyttelyyn, ja sanataidepajassa käsitellään äärimmäisiä sääilmiöitä sekä luodaan seikkailukertomuksia siitä, miten sää ja vuodenajat alkavat käyttäytyä eriskummallisesti. Tarina johdattaa pohtimaan ilmastonmuutosta konkreettisina ilmiöinä, joiden vaikutukset ulottuvat jokaisen arkeen.

Ryhmien omatoimivierailut (kohderyhmä 0–12-vuotiaat)

maanantaisin 23.8.–29.11. klo 9–12, pakolliset varaukset sähköpostilla osoitteeseen pessi@vantaa.fi. Maksuton.

PERHEILLE

Tulevaisuus-Perjantait

3.9., 24.9. ja 12.11.2021 klo 17.30–19.00.

Lastenkulttuurikeskus Pessi / Galleria Pessi & Gallerian paja

Vernissakatu 4, Koskikeskus

Vapaa pääsy

Ilmoittautuminen: kulttuuriliput.vantaa.fi

Pessin Tulevaisuus-Perjantait suuntaavat katseensa tulevaisuuteen; unelmiin, keksintöihin, ideoihin ja utopioihin. Tänä syksynä Tulevaisuus-Perjantait liittyvät Mistä nyt tuulee? -näyttelyyn.

Toiminta on suunnattu koko perheelle ja soveltuu parhaiten noin 2–12-vuotiaille, mutta myös vauvat ja nuoret ovat tervetulleita mukaan hengaamaan. Lapset osallistuvat yhdessä vanhemman, isovanhemman tai muun oman aikuisen kanssa.

Kolmena perjantaina klo 17.30–19.00:

3.9. Rakennetaan omat teatterinuket, ja kokeillaan niiden käyttämistä. Ohjaaja vantaalainen nukketeatteritaiteilija ja kuvataideopettaja Malla Koivula.

24.9. Ilmastoaiheinen satutunti ja lukupiiri (ks. lisätietoa alla)

12.11. Taiteillaan värikkäitä sateenkaaritoiveita, pilviunelmia ja viipperähaaveita. Voit myös toteuttaa oman idean tai keksinnön tarjolla olevista taidemateriaaleista! Ohjaaja: kuvataideopettaja Elisa Laurila.

Ilmastoaiheinen satutunti ja lukupiiri

Lastenkulttuurikeskus Pessi / Galleria Pessi & Gallerian paja

pe 24.9. klo 17.30 – 19.00

Mistä nyt tuulee? -näyttelyn yhteydessä järjestetään ilmastoaiheinen satutunti ja lukupiiri lapsille yhdessä oman aikuisen kanssa. Toiminnat tapahtuvat samaan aikaan vierekkäisissä huoneissa, joten lapset ovat lähellä aikuisia. Tapahtuman järjestävät Vantaan kirjastot yhteistyössä Pessin kanssa. Lisätietoa Mistä nyt tuulee? -näyttelystä: vantaa.fi/lastenkulttuuri/nayttelyt

Maksuton. Ilmoittautuminen: kulttuuriliput.vantaa.fi

Lukupiiri
Aikuiset lukevat kirjan kotona yhdessä lapsen kanssa ja keskustelevat sen herättämistä ajatuksista ennen tapaamista. Lukupiirissä jaetaan kokemuksia lukupiirin ohjaajan Hanna Lehtosen kanssa. Lukupiirin kirja: Magdalena Hai, Kurnivamahainen kissa (ikäsuositus + 5 v).

Satutunti
Samaan aikaan viereisessä tilassa on satutunti kirjasta Roskakasa. Satutunnilla nähdään pieni esitys Albena Aleksievan esittämänä ja Teemu Kiteen säestämällä musiikilla. Sadun jälkeen lapset taiteilevat satuun liittyen. Sopii kaikenikäisille. Satutunnin kirja: Emilia Erfving, Roskakasa.

Satukirja Kurnivamahainen kissa kertoo tarinan pohjattomasta nälästä, pienten ihmisten voimasta muuttaa maailmaa – ja tietenkin kissoista. Kirja on sopiva pienemmille lapsille ja alakoululaisille. Upeat, yksityiskohtaiset ja vaikuttavat kuvat tarinaan on piirtänyt Teemu Juhani. ”Olipa kerran pieni tyttö, joka tapasi ison kissan, ja sillä kissalla oli hurjan kurniva maha. Kissa on jo ahminut ihmisiä, armeijoita, metsien eläimet, meren kalat, kylien viljat… Mutta onko yhden luvallista syödä koko maailma nälkäänsä?”

Lumoava pienten taidesatukirja Roskakasa on suunnattu kaikille luonnon ystäville ja aarteenetsijöille. Se sopii mainiosti myös pienten lasten ympäristökasvatuksen tueksi sivuten kierrätyksen, roskattoman retkeilyn ja vastuullisen luonnossa liikkumisen teemoja. Emilia Erfving on Vantaalla asuva kuvataiteilija, graafikko ja kuvittaja, jolla oli lapsena tapana kerätä karkkipapereita ja pullonkorkkeja aarteikseen.


Lue minut. Kuva Leela Konttavaara.

Lue minut

20.11.2021 – 10.2.2022

Lastenkulttuurikeskus Toteemi, Myyrmäentie 6

Lue minut -näyttely on oodi kirjoille, tarinoille ja inspiroitumiselle. Toiminnallisessa näyttelyssä voi levätä kirjapatjalla, seilata ja haaksirikkoutua sekä avata salaisuuksien kaapin ja inspiroitua minimaailmoista äänimaailman lomassa. Lue minut -näyttelyn käsikirjasto, kirjakello ja tarinalaatikot vievät kirjojen ja tarinoiden keksimisen ja kuuntelun maailmaan. Näyttely perustuu kuvittaja Sanna Pelliccionin ideoimaan samannimiseen kirjaan, jonka kuvituksiin Siri Kolu on tehnyt tekstit ja inspiraatiotehtävät sanataideharjoituksineen. Näyttely on suunnattu 7-14- vuotiaille.

Tuotanto: visuaalinen suunnittelu Sanna Pelliccioni, Lastenkulttuurikeskus Pessi.
Yhteistyössä: Tampereen lastenkulttuurikeskus Rulla, Valveen sanataidekoulu, Vantaan sanataidekoulu ja Stadian ammattiopisto

Lue minut -ryhmävierailut, opastus ja työpaja

1.–6.-luokat, kesto 90 min, max 30 oppilasta

ma 22.11., to 25.11., ma 29.11., to 2.12., to 9.12., ma 13.12., to 16.12. klo 9–10.30 ja 11.30–13.

Luokka jaetaan kahteen eri ryhmään, jotka ovat vuorotellen opastuksessa ja työpajassa.Vierailulla tutustutaan näyttelyyn sanataideohjaajan kanssa. Kädentaitopajassa tehdään taidekasvattajan ohjauksessa kierrätysmateriaaleista kirjanmerkkihahmot tai ovenkahvamerkit.

Maksuton. Pakolliset varaukset: kulttuuritapahtumat@vantaa.fi