Luontopolut

Käytännössä kaikilla Vantaan luonnonsuojelualueilla ja metsäalueilla on polkuja, monella alueella kokonainen polkujen verkosto. Merkittyjä luontopolkuja opastauluineen löytyy sen sijaan vain joiltakin luonnonsuojelualueilta. Uusia luontopolkuja ja luonto-opasteita nykyisten reittien yhteyteen on suunnitteilla.

Luontopolut kulkevat yleensä helpohkossa maastossa ja alueen kiinnostavia luontokohteita esitellen. Polut on päällystetty tavallisesti kivituhkalla. Märkien paikkojen kohdalla on pitkospuut, jyrkissä rinteissä portaat.

Merkittyjä luontopolkuja Vantaalla:

  • Tammiston luonnonsuojelualueella on säilynyt kappale Suomesta lähes kokonaan kadonneista tammimetsistä, ja luontopolku vie halki pähkinäpensaslehdon.
  • Pitkäkosken luonnonsuojelualue sijaitsee Vantaan Ylästössä, Vantaanjoen varressa. Jokirannan tuntumassa mutkittelevan luontopolun molemmissa päissä on opastaulu.
  • Kuninkaalassa sijaitseva Kalkkikallio on saanut nimensä alueen kallioperästä löytyvän kalkkikiven mukaan.Kalkkikallion laki kohoaa lähes 65 metriä merenpinnan yläpuolelle. Kalkkikallion luonnonsuojelualueen luontopolku johdattaa kallion laen näköalapaikalle.
  • Lähimetsävuoden yhteydessä Soltorpin luonnonsuojelualueelle rakennettiin lasten toiminnallinen luontopolku, joka johdattaa meidät seikkailulle metsän salattuun elämään. Monet luontopolun varrella olevista asioista voi toteuttaa myös missä tahansa muualla, ja ne onkin koottu Löytöretki metsään -kirjaan. Polkua pitkin johdattelee Soltorpin luontopolun kartta.
  • Vantaankosken ympäristön luontoon pääsee tutustumaan Vantaankosken luontopolulla.
  • Sotungin Kalkkiruukin luontopolku, joka kiertää muun muassa Högbergetin komeissa kalliomaisemissa Sipoonkorven kansallispuiston puolella. Kansallispuiston luontopolku- ja reittiverkostoa laajennetaan parhaillaan.
  • Mätäojan luonnonsuojelualuetta kiertävät kevyen liikenteen reitit. Suojelualueella Mätäojan ylittää viisi kevyen liikenteen siltaa.

Seuraava Vantaan kaupungin toteuttama luontopolku valmistuu Kakolanmäen luonnonsuojelualueelle. Reittisuunnitelma on valmis tai valmisteilla Keimolan Isosuon, Timmermalmin ja Kylmäojan luonnonsuojelualueille.

Ajankohtaista

Twitter