Petikon virkistysalue

Petikko on monipuolinen luonto- ja virkistysalue. Petikon luontovirkistysalue on noin 1700 hehtaarin laajuinen monipuolinen ulkoilu- ja virkistysalue Länsi-Vantaalla. Petikko on osa Vantaan laajinta yhtenäistä metsäaluetta, ja sillä on keskeinen rooli kaupungin viheralueverkostossa sekä osana pääkaupunkiseudun viherkehää.

Petikon luontovirkistysalueen kehittäminen on viime vuosina ollut aktiivista. Alueen eteläosaan on kunnostettu uusi sisääntulo- ja paikoitusalue, eli ns. ”Petikon portti”. Kävelijöille, hiihtäjille ja retkeilijöille on suunniteltu uusia reittejä ja osaa vanhoista reiteistä on jo kunnostettu. Petikon portin yhteydessä on kuntoilulaitteita sekä pöytiä ja penkkejä eväshetkeä varten.

Monet harrastustoiminnat ja yhdistykset ovat jo aiemmin löytäneet paikkansa Petikosta. Alueella toimii muun muassa hiihto- ja suunnistusseuroja, metsästysseuroja, koiraharrastusyhdistys ja lennokkikerho.

Petikon sijainti ja yhteydet

Petikon luontovirkistysalue sijaitsee Kehä III:n pohjoispuolella. Idässä aluetta rajaa Hämeenlinnanväylä ja Kivistön kaupunginosa, lännessä Vihdintie ja pohjoispuolella alue liittyy Vestran metsiin.

Bussilla

Bussilla numero 322 pääsee Helsingin keskustasta Elielinaukiolta vajaassa tunnissa Tiilitielle - Petikon portin kupeeseen (pysäkki Kaakelikaari). Lisää reittivaihtoehtoja löytyy Helsingin seudun liikenteen (HSL) reittioppaasta.

Autolla

Petikon portin paikoitusalueelle pääsee Kehä III:lta ajamalla ensin Petikontielle ja sitten Tiilitietä pitkin aina Tallimäentien hiekkatielle, joka johtaa suoraan Petikon portin paikoitusalueelle.

Junalla, pyörällä tai kävellen

Vantaankosken rautatieasemalta on matkaa Petikon porttiin 2,5 kilometriä. Kehärataa hyödyntäessä lähin asema on Vehkala, joka on vain 1,5 kilometrin päässä Petikon portista. Kevyen liikenteen reittivaihtoehdot löytyvät pyöräilyn ja kävelyn reittioppaasta.

Monipuolista luontoa

Petikko on luontoarvoiltaan monipuolinen ja maisemaltaan vaihteleva alue. Yli puolet kaupungin omistamista luonnonsuojelualueista sijaitsee Petikossa, joten alue on erityisen tärkeä luonnon monimuotoisuuden säilymisen kannalta. Petikon alueella voi kokea erämaatunnelmaa Natura 2000 -verkoston vanhoissa metsissä tai nauttia vuosisatoja vanhasta kulttuurimaisemasta.

Petikon luonto on vaihtelevaa. Tiheän puuston takaa voi avautua yllättäen pieni avosuo, ja Keimolan Isosuon komea suomaisema hakee vertaistaan. Metsien lomassa on avaria peltoja ja niittyjä. Petikossa on myös muunlaista ihmisen luomaa ympäristöä kuten Vehkalanmäen täyttömäki, jossa luontomme alkuperäiset lajit jakavat kasvupaikan tulokaskasvien kanssa.

Petikon pelisäännöt

Petikossa liikkumiseen ja harrastamiseen pätevät perinteiset jokamiehenoikeudet, joihin liittyy kuitenkin muutamia luonnonsuojelualueelle ominaisia rajoituksia.

Petikossa saa:

  • Liikkua luonnossa jalan, hiihtäen tai pyöräillen.
  • Poimia luonnonmarjoja ja sieniä.

Petikossa ei saa:

  • Häiritä tai vahingoittaa eläimiä.
  • Vahingoittaa puita tai kasveja.
  • Tehdä avotulta.
  • Roskata ympäristöä.
  • Ajaa moottoriajoneuvolla.
  • Kalastaa tai metsästää ilman viranomaisen lupaa.
  • Pitää lemmikkieläimiä irti.