Tervetuloa makumatkalle Varian opettajien Tarja Ukonahon ja Riitta Peuhan matkapäiväkirjan mukana!
Varia on mukana kestävän tulevaisuuden ammattilaiset -hankkeessa, tuttavallisemmin KESTU-hankkeessa. Yksi tapa vahvistaa ympäristövastuun osaamista ovat opettajien vierailut työpaikoille ja toisiin oppilaitoksiin vaihtamaan kokemuksia ja toimintatapoja. Varian ravintola-alan opettajat kävivät Turun ammatti-instituutin maukkaassa kasvisruoka-koulutuksessa.
Matka alkaa: Tulevaisuuden kasvisruoka ja vegaaninen ruokavalio
Olemme mukana Turun ammatti-instituutin koulutuksessa, jossa jokaisena iltana oli oma teema kasvisruokaan ja vegaaniseen ruokavalioon liittyen. Odotamme koulutusta mielenkiinnolla!
Päivä 1. Vegaaninen streetfood
Valmistimme illan aikana mm. seitan-pitaleipiä, hampurilaiset härkiskroketeilla ja valkosipuliveganeesilla, tofu “fish and chips”, kukkakaali- ja sieniwingsit sekä shirachakastike.
Päivän huomio: Seitanin valmistus > marinadiin > vegaaniseen kasvisvartaaseen
Päivä 2. Klassikkoruokia vegaanisina
Valmistimme mm. vegaanisen ceasarsalaatin, tofu-skagenia siemennäkkärillä, vegaanisen saaristolaislautasen, seitansashlikiä ja tzatsikia, burgundinpataa, vegaanisen wienerleikkeen, graniittiomena eaton mess:in vaniljakreemillä ja vadelmavaahdolla.
Päivän huomio: Vegaanikananmunien teko > maistui ja näyttivät ihan oikealle paistetulle kananmunalle, aivan uusi asia 😊
Päivä 3. Vegaaniset jälkiruoat ja kakut
Valmistimme erilaisia vegaanisia kakkuja ja pieniä suolaisia tarjottavia, täytimme ja koristelimme vegaanisen täytekakun. Lisäksi misattiin eli esivalmisteltiin tiistaita varten jouluaterialle mm. vegaaninen piparkakkujäätelö sekä gluteenittoman ja vegaanisen mallasleivän valmistus ja paisto.
Päivä 4. Vegaaninen jouluateria
Oli hienoa oppia, miten voi valmistaa perinteisen jouluaterian täysin vegaanisena 😊
Tiivistys koulutuksesta
Koulutuksen anti oli herkullinen! Omalla alalla osaamista voi aina syventää ja ajatuksenvaihto muiden ammattilaisten kanssa on antoisaa. Oli mukavaa osallistua koulutukseen ja jatkamme aiheen käsittelyä omien kollegoiden kanssa Variassa! Opimme uusia vegaanisia raaka-aineita ja ennen kaikkea vegaaniruokia, joita otetaan Variassa opetus- ja henkilökunnan ravintoloihin käyttöön.