Kirjailija Eppu Nuotio: Kukkia kastellaan vedellä, mutta mielikuvitusta kastellaan kirjoilla!

Artikkeli

Asiasanat

KirjastotVarhaiskasvatusLapsiperheet

”Minä tykkään nyt” on elämyksellinen taidenäyttely, jossa sukelletaan tunteisiin turvallisesti ja mielikuvituksen voimalla. Moniaistinen taideseikkailu perustuu Eppu Nuotion ja Liisa Kallion samannimiseen kirjaan.

Kirjailija Eppu Nuotio.

Kuvassa Eppu Nuotio, kuvaaja Sercan Alkan

Minä tykkään nyt -kirjan kirjoittaja Eppu Nuotio sai idean kirjaansa asuessaan Berliinissä. Hänen ystävänsä, kuvittaja Liisa Kallio, tuli kylään ja he keskustelivat vanhasta suunnitelmastaan tehdä yhdessä lasten kanssa kirja.  

– Liisa ehdotti, että tehdään kirja tunteista. Minulla oli jo valmiiksi mielessä lapsia Saksan Suomi-kouluista, jotka voisivat osallistua kirjan tekemiseen. 

Eppu kokee tärkeäksi puhua lapsille tunteista, sillä jos tunteita ei opi tunnistamaan ja ilmaisemaan, kaikki on paljon hankalampaa.  

– Kaikki tunteet ovat tärkeitä. Tunteiden tunnistamisella ja tunteista puhumalla rakennetaan silta sekä itsemme että muiden ihmisten luo. 

Kirjasta kertovassa näyttelyssä tunteista viisi – ilo, suru, viha, pelko ja tykkääminen – ovat saaneet oman kohtauksensa. Eppu itse nautti eniten vaikeiden tunteiden kirjoittamisesta.  

– Hassua kyllä, oli valtavan helpottavaa ja innostavaa kirjoittaa vaikeista tunteista, kuten kateudesta ja surusta.  

Eppu kertoo, millaiset asiat saavat hänet tuntemaan itsensä iloiseksi, surulliseksi, vihaiseksi, pelokkaaksi ja pettyneeksi. 

– Tulen iloiseksi, kun koira tulee aamulla herättämään minut, tulen surulliseksi tahallisesta ilkeydestä, olen vihainen, kun ihmiset heittävät roskia luontoon, tulen pelokkaaksi kuullessani kovaa huutoa ja tunnen itseni pettyneeksi, kun tapaaminen ystävän kanssa peruuntuu.  

Lasten lukutaidon ja lukuharrastuksen edistämiseen on Epulla ihana neuvo:  

– Minusta ei olisi koskaan tullut kirjailijaa, jos en olisi aina lukenut kirjoja. Lukemalla saa monta elämää ja voi matkustaa minne tahansa liikkumatta kotoa. Kukkia kastellaan vedellä, mutta mielikuvitusta kastellaan kirjoilla. Lukeminen on avain hurjan moneen oveen. 

Epun ja Liisan kirjan pohjalta tehty ihastuttava näyttely on avoinna 17.6.2022 asti Vantaalla Lastenkulttuurikeskus Pessissä.  

Katso lisätietoja näyttelystä

Avainsanat

TaideLastenkulttuuriLasten VantaaPäiväkodit