Laatikkoviljely onnistuu betoniviidakossakin

Artikkeli

Asiasanat

Asukkaat

Aikuisopiston pihalla viljellään jälleen. Kaupunkiviljelijäksi! -kurssilla opitaan viljelyn perusteet ja päästään kasvattamaan ja maistelemaan itsekasvatettua satoa.

Laatikkoviljelyä

Laatikkoviljelyä Aikuisopistolla. Kuva: Riikka McLean

Opistotalolla Tikkurilassa käynnistyy toukokuussa laatikkoviljelykurssi jo toistamiseen. Kokemusta viljelystä ei entuudestaan tarvita. Kurssin opettaja puutarhuri Elina Sauvola opastaa alusta alkaen viljelmän hoidossa. Laatikkoviljelyyn sopivat lähestulkoon kaikki kasvit yrteistä juureksiin ja vihanneksiin. Myös herneet ja pavut antavat satoa. Silmänruokaa saa kylvämällä eri kukkien siemeniä.

Kasvun ihmeen voi kokea kaupungissakin

Laatikkoviljely onnistuu mainiosti myös keskellä asfalttipihaa. Viime vuoden kurssilla mukana olleet Heidi Majavuo ja Riikka McLean kokeilivat viljelyä ensimmäistä kertaa, ja viljelykärpänen pääsi puraisemaan. Heidin ja Riikan mukaan viljely oli helppoa aloittaa, koska ohjausta ja neuvoja oli saatavissa koko kurssin ajan. Erilaista satoa sai mukavasti koko kesän muun muassa salaateista ja retiiseistä ja yrteistä.

Heidi pohti myös, kuinka itse kasvattaen oppi eri tavalla arvostamaan kasviksia ja juureksia ja niiden viljelyyn tarvittavaa aikaa, vaivaa ja kärsivällisyyttä. Kaupasta kun on helppo poimia tuotteet koriin valmiina.

Rohkeutta ja apua ryhmästä

Viljely Opistotalon pihalla oli myös yhteisöllistä. Kurssilaisilla oli oma WhatsApp-ryhmä, jonka kautta myös jaettiin vinkkejä ja kokemuksia sekä onnistumisen iloa ja haasteita. Myös kasteluapua oli aina saatavilla, jos itse ei päässyt paikalle. Kurssikaverin viljelysten ei annettu nuupahtaa kesän helteissä.

Viljelyä kaupungissa kannattaa kokeilla rohkeasti. Perunaa voi kasvattaa vaikka ämpärissä parvekkeella. Sen suurempia tiluksia tai pidempiä matkoja kaupunkiviljely ei vaadi. Molemmat Heidi ja Riikka aikovat jatkaa harrastustaan. Heidillä onkin jo uudet viljelylaatikot työn alla.

Kaupunkiviljelijäksi! -kurssin löydät Ilmonetista tunnuksella V230964.

Avainsanat

Asukaslehti1/2023Opiskelu