Nuoret vaikuttajat kohtasivat tyttöjen päivässä - Nuva X Molybros

Artikkeli

Nuorisovaltuuston edustajat ja Molybros-tubettajat juhlivat 11.10.2022 kaupunginjohtajan kanssa tyttöjen päivää. Tapaamisessa juhlittiin päivän teeman mukaisesti tyttöjen voimaa ja pohdittiin parannuksia tyttöjen asemaan.

Kuvassa on kaupunginjohtaja Ritva Viljanen, hänen työryhmäänsä, nurisovaltuuston edustajia ja Molybros-tubettajakaksikko kj:n kabinetissa

Kabinettiin oli katettu juhlan kunniaksi kakkukahvit. Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen toivotti keskustelijat lämpimästi tervetulleiksi ja pohti, ovatko naisverkostot edelleen ajankohtaisia.  

–  Ehdottomasti ovat - täytyy verkostoitua, tavata ja vahvistaa tyttöjä. Meidän tilastoistammekin ikävä kyllä näkee, että tytöillä on ongelmia, Viljanen summasi. 

Hän kertoi olevansa iloinen, että #metoo-kampanja aikoinaan tuli ja vaikeneminen loppui. 

–  Psyykkinen ja fyysinen häirintä ovat osa naiseksi kasvamisen kokemusta, ja se on väärin, Viljanen sanoi. 

Viljasen mukaan Vantaalla on otettu käyttöön turvallisen tilan periaatteet, jotta kenenkään ei tarvitsisi kohdata minkäänlaisia syrjinnän, kiusaamisen, häirinnän tai väkivallan muotoja.   

Käytössä on myös Someturva-palvelu eli nettisovellus, joka on hankittu peruskoulujen 3.–9. luokkien oppilaille. Someturvan avulla lapset, nuoret ja heidän huoltajansa voivat pyytää neuvoja netissä tapahtuvien ikävien tilanteiden käsittelyyn. Palvelu toimii anonyymisti ja myös ennaltaehkäisevästi. Se tarjoaa apua ammattilaisilta, jotka ovat erikoistuneet somessa tapahtuvien hankalien tilanteiden ratkaisemiseen. 

Häirintä ei ole vähentynyt 

Mukana tyttöjen päivän tilaisuudessa oli Molybros-tubettajakaksikko eli myyrmäkeläiset Ibrahim Manza ja Abdirahman Keinaan, sosiaalisen median käyttäjänimiltään Iba ja Keinaan. He muistelivat pari vuotta sitten tekemäänsä videota, jossa he kertoivat netissä alaikäistä seuraa etsivistä miehistä.  

Nyt heillä tarkoituksena on tehdä uusi samankaltainen video. Projekti on jo laitettu vireille ja he kertoivat, kuinka edellisen yön aikana oli tullut jo satoja viestejä. Huolestuttavinta on se, että yhteydenottoja tulee kaikista yhteiskuntaluokista - myös ihmisiltä, joiden olisi tarkoitus turvata meitä kaikkia ja joihin pitäisi voida luottaa.  

Iba ja Keinaan saivat paljon tietoa tytöiltä jo omina kouluaikoinaan. Tutut opiskelukaverit kertoivat saavansa asiattomia viestejä ja kuvia. Heillä on itselläänkin pikkusiskoja ja he halusivat tehdä asialle jotain. 

– Olen ihan sokissa, että tällaisia asioita tapahtuu ja sen takia haluan tuoda niitä julkisuuteen, sanoi Molybrosin Keinaan. 

Nuorisovaltuutettu Vida Amoah oli ollut juhlimassa tyttöjen päivää myös Plan Suomen tilaisuudessa, jossa oli noussut esille, ettei tyttöjen kohtaama häirintä ei ole merkittävästi vähentynyt kymmenessä vuodessa.  

– Tyttöjen kohtaamasta häirinnästä pitäisi levittää enemmän tietoisuutta ja toivon, että tässä tehdään konkreettisia toimia ihan kunnallisella ja valtakunnallisellakin tasolla, hän sanoi. 

– Pitäisi puuttua myös miesten syrjäytymiseen ja heidän mielenterveysongelmiinsa, pohti nuorisovaltuutettu Mimmi Jokinen. 

Nuoret pohtivat erilaisia reagointitapoja häirintään. Jotkut tytöt joko estävät asiattomat viestijät tai pitävät asiaa “läppänä”. He näkevät tärkeänä, että isoveljet ja siskot voivat auttaa tilanteissa. Tytöt saattavat myös kaivata huomiota ja ajattelevat saavansa ystävän. On surullista, että tyttö saattaa syyllistää itseään, jos hän niin sanotusti menee mukaan juttuun tai vaikkapa jatkaa viestittelyä. Tällainen toiminta ei ole koskaan lapsen vastuulla. 

Koulukiertue tulossa 

Keskustelijat pohtivat, kuinka nurinkurista on, jos huumerikoksista saa todella paljon kovemmat rangaistukset kuin raiskauksista. Ja kuinka vaikuttaa siltä, että tavarat ovat tärkeämpiä kuin ihmiset.  

– Henkilöön menevistä rikoksista saa ihan liian pieniä tuomioita. Kovat rangaistukset ovat ennaltaehkäiseviä tässä tapauksessa, sanoi Viljanen. 

Keskustelussa nousi esiin, että häirintäviesteistä jäävää todistemateriaalia voi toimittaa poliisille. Kaupunginjohtaja kertoi, että poliisi on velvollinen tutkimaan tietoonsa saanutta rikosta ja että alaikäisten asiat pitää käsitellä nopeutetusti. 

Nuorisovaltuutetut pohtivat vielä tilaisuuden jälkeen, mitä ajatuksia keskustelu herätti. 

– Suomessakin on vielä tarvetta edistykselle tyttöihin ja naisiin koskevissa asioissa. Toivottavasti tulevaisuudessa niihin saadaan muutosta vaikuttamisen avulla, pohti Mimmi Jokinen. 

– Tämä aihe, josta puhuimme tänään, avasi silmiäni. Nämä ovat tosi tärkeitä asioita, joista kaikkien pitäisi tietää ja pitäisi osata käyttäytyä tilanteissa, kun häirintää tapahtuu. Toivon, että kaikkien äänet saadaan kuuluviin ja sanat teoiksi - ettei vain puhuta vaan myös tehdään asioille jotain, pohti puolestaan Maria Canta. 

Sekä nuorisovaltuustolaiset että Molybros ovat suunnitelleet koulukierrosta. He haluaisivat jakaa nuorille tietoa ja kannustusta. Viljanen otti Nuva X Molybros –kiertueen järjestelyt tapaamisessa mukana olleiden yhteyspäällikkö Susanna Issakaisen ja kehityspäällikkö Paula Harjun kanssa heti työn alle. 

Lue lisää 

Tyttöjen päivästä (Plan Suomi)

Turvallisemman tilan periaatteesta 

Someturva-palvelusta