Riidat halki sovittelulla

Artikkeli

Asiasanat

Asukkaat

Tiesitkö, että Vantaalla on soviteltu rikoksia ja riitoja jo 40 vuotta? Oletko sinä mukana riidassa, jonka ratkaisuun kaipaat apua?

Pöydän ympärillä neljä aikuista keskustelemassa.

Rikos- ja riita-asioiden sovittelu on maksuton palvelu, jossa rikoksen tai riidan osapuolille järjestetään tapaaminen asian käsittelemiseksi turvallisessa ilmapiirissä. Mukana on aina kaksi puolueetonta ja tehtävään koulutettua vapaaehtoissovittelijaa. Sovittelutoimiston ammattihenkilöstö organisoi toimintaa. 

Suurin osa sovittelualoitteista tulee poliisilta. Aloitteen sovitteluun voi kuitenkin tehdä kuka tahansa. Tyypillisin soviteltava tapaus on pahoinpitely tai vahingonteko. Kansalaisen itse tekemä sovittelualoite voi koskea esimerkiksi naapuririitaa, jota ei ole tarkoituksenmukaista lähteä puimaan rikosprosessilla. Riita-asioina on soviteltu myös koulukiusaamis- ja lemmikkitapauksia. 

Sovittelun tuloksena voi olla anteeksipyyntö, rahakorvaus tai vahingon korvaaminen työllä. Lähisuhdeväkivaltatapauksessa aloitteen voi tehdä vain poliisi tai syyttäjä.  

Sovittelijana toimiminen on palkitsevaa 

Halu tehdä vapaaehtoistyötä sovittelussa herättää joskus ihmettelyä. Sovittelijat itse kuvaavat tehtävää palkitsevaksi ja koko sovittelijayhteisöä tärkeäksi: 

“Sovittelussa voin auttaa ihmisiä löytämään ratkaisun riitaansa. Samalla saan itse kokea sovinnon ihmeen.” 

“Olen ylpeä vaativasta ja yhteiskunnallisesti merkittävästä vapaaehtoistyöstäni.”

“Tässä vapaaehtoistyössä on paljon haasteita, mutta valtavasti mahdollisuuksia itsensä kehittämiseen. Sovittelutoimisto järjestää meille laadukkaita koulutuksia, joista saan tukea muuhunkin elämään.” 

Sovittelutoimisto rekrytoi ja kouluttaa omat sovittelijansa. Seuraava peruskoulutus järjestetään ensi vuonna. 

Sovittelusta apua tilanteeseesi? 

Jos mietit, olisiko oma konfliktisi soviteltavissa, ole rohkeasti yhteydessä sovittelutoimistoon. Joskus jo asiasta keskusteleminen voi auttaa purkamaan tilannetta. Huomaa, että sovittelutoimisto on puolueeton eikä toimi kenenkään osapuolen asiamiehenä. Sovittelutoimiston yhteystiedot löydät osoitteesta vantaa.fi/sovittelu.



Tämä kirjoitus julkaistiin Asukaslehden numerossa 2/2023. Lue lehden muut jutut Asukaslehden sivulta!

Avainsanat

SovitteluAsukaslehti2/2023