Robotit innostivat erityislasten kesätoiminnassa

Artikkeli

Asiasanat

KoulutusLapsiperheetOppilaatVammaiset

Robotiikan oppimiskeskus järjestää tänä kesänä ensimmäistä kertaa robotyöpajoja vammaisten lasten kesätoiminnassa. Uomarinteen koululla järjestetty ensimmäinen työpajapäivä sujui hienosti ja keräsi kiitosta.

Robotti pelilaudalla.

Kuva: Sercan Alkan

Robotiikan oppimiskeskuksen toiminta on käynnistynyt vuonna 2018. Toiminnan tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten sekä opetus- ja kasvatusalan ammattilaisten osaamista ohjelmoinnista ja robotiikasta. Robotiikan oppimiskeskus järjestää esimerkiksi koulutuksia opetushenkilöstölle ja työpajoja opetusryhmille. Tänä vuonna työpajoja järjestetään ensimmäistä kertaa kesätoimintaan osallistuville lapsille. 

Idea robotiikan oppimiskeskuksen hyödyntämisestä kesätoiminnassa lähti siitä, kun perusopetuksen hallinnon väki kokoontui keväällä robokeskukselle.  

– Tämä on hyvä mahdollisuus tavoittaa lapset, jotka eivät samalla tavalla käy robokeskuksen järjestämissä työpajoissa, sanoo opetustoimen suunnittelija Minna Salmi.  

Ensimmäinen kesätoiminnan robotyöpaja järjestettiin Uomarinteen koululla 20.6.2022. Lapset pääsivät työpajassa kokeilemaan kolmea erilaista robottia. Ensimmäistä niistä ohjattiin Ipadilla. Ipadilla pystyi päättämään robotin kulkeman reitin, sen värin sekä millaisia ääniä se päästää. Toista roboteista ohjattiin sen selässä olevista painikkeista. Kolmantena lapset saivat rakentaa robotille reitin kaupunkiympäristöä jäljittelevällä pelilaudalla: he opettivat sille esimerkiksi turvallisen reitin suojatien yli. 

Robotit herättivät niin lapsissa kuin kesätoiminnan ohjaajissakin ihastusta.  

– Robotit innostivat ja lapset ohjasivat niitä hienosti. Liikkuvat ja ääntelevät robotit olivat selkeästi suosikkeja, lapset pääsivät vaihtamaan niiden värejä sekä saivat ne sanomaan asioita ja pitämään ääniä, kertoo Jenni Honkavaara robotiikan oppimiskeskuksesta. 

Kesätoiminnan ohjaajat olivat hyvillään saadessaan kokemuksia opetusrobotiikan käytöstä ja työpajat saivat osallistuneilta lapsilta kiitosta. 

– Työn merkityksellisyyden kokee vahvimmin työpajoissa, kun näkee, miten lapset inspiroituvat roboteista ja käyttävät niiden kanssa mielikuvitusta, sanoo robotiikan oppimiskeskuksen asiantuntija Antti Luoto

Avainsanat

RobotiikkaPäivätoiminta