Vaskivuoren opiskelijat valeuutisten parissa Valenciassa

Artikkeli

Asiasanat

KoulutusAsukkaatNuoretOpiskelijat

Joulukuussa 2021 kuusi opiskelijaa ja kaksi opettajaa Vaskivuoren lukiosta kävivät vierailulla aurinkoisessa Espanjan Valenciassa Erasmus+ Interaction -hankkeen opintomatkalla.

Kuusi opiskelijaa ja kaksi opettajaa.

Vaskivuoren opiskelijat tutustuivat valencialaiseen tv- ja radiotaloon ja Á Punt -mediaan. Mukana koko hankkeen koordinaattori Riikka Nirvi (oik.) ja äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Tuija Tikkanen (vas.).

Joulukuun 12.-18.12.2021 koronatilanne salli vaskislaisten opintomatkan Espanjan lämpöön. Kohteena oli Valencian kaupungissa sijaitseva koulu IES La Patacona, jossa opiskelee 13-19-vuotiaita. Paikallisen "lukion" lisäksi koulussa on myös ammatillinen linja. Koulu sijaitsee aivan meren lähellä, pitkän hiekkarannan tuntumassa. 

Valencian vierailun teemoina olivat muun muassa media, valeuutiset sekä sosiaalisen median vaikutukset nuorten mielenterveyteen. Yksi mielenkiintoisimmista päivistä oli, kun koko kansainvälinen ryhmämme pääsi vierailemaan paikalliseen tv- ja radiotaloon ja Á Punt -mediaan. Tv- ja radiostudioiden lisäksi näimme mm. tv-sarjan lavastuksia. Viikon aikana opiskelijat saivat luentojen ja ryhmätöiden avulla pohtia myös algoritmien merkitystä sosiaalisessa mediassa ja miettiä ohjeita disinformaation tunnistamiseksi. 

Vaskivuoren lukiossa kansainvälisyys näkyy erityisesti Erasmus+ -hankkeiden kautta. Niihin kuuluvan Interaction-hankkeen tavoitteena on kehittää nuorten tulevaisuuden vuorovaikutustaitoja. Kahden vuoden mittaisessa hankkeessa ovat mukana koulut Sloveniasta, Espanjasta, Ranskasta ja Suomesta. Hankkeeseen sisältyy muun muassa viikon vierailut kyseisissä maissa sekä etätapaamisia netin välityksellä.

Vaskivuoren lukio koordinoi Interaction-hanketta ja pyrkii pitämään kansainvälisiä suhteita yllä muun muassa opiskelijoiden kielitaitojen kehittämiseksi. Jatkossa Interaction- hankkeessa syvennytään myös työelämässä tarvittaviin vuorovaikutustaitoihin ja tunnetaitoihin kommunikaatiossa. 

Kansainvälisyyttä Vantaan toisella asteella -juttusarja 

Kansainvälisyyttä Vantaan toisella asteella -juttusarjassa tutustutaan Vantaan lukioiden ja Varian kansainvälisyystoimintaan. Juttusarjassa on ilmestynyt aiemmin: