Nuorten sähkötupakointi huolestuttaa

Tiedote

Asiasanat

TerveysNuoret

Pääkaupunkiseudulla nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset ovat tuoneet esiin huolta lisääntyneestä sähkötupakan eli vapen käytöstä. Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien ehkäisevästä päihdetyöstä vastaavat toimijat pitävät tärkeänä vastata tähän huoleen.

Ensimmäinen askel oli selvittää ilmiötä ja siihen liittyviä huolia nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille suunnatulla kyselyllä. Kyselyyn vastasi 97 henkilöä.

Vastauksissa nousi esiin, että nuorten kanssa työskentelevät tarvitsevat lisää tietoa sähkötupakan terveysvaikutuksista ja siitä, miten asian voi ottaa nuoren kanssa puheeksi.

”Yhä nuoremmat käyttävät vapea. Käyttö lisääntynyt kuluvan talven aikana selvästi. Nuoret eivät piittaa ohjeista, vaan polttelevat kauppakeskuksissa ja asemien sisätiloissa”, kommentoi yksi kyselyyn vastanneista.

Lisäksi vastauksissa näkyi huoli sähkötupakan myyntiin ja välittämiseen liittyvistä ikävistä ilmiöistä, kuten uhkailusta ja ryöstöistä kaupanteon yhteydessä.

”Sähkötupakan terveysvaikutusten lisäksi huolettaa, jos nuori on salaa ostanut netistä tuntemattomilta ja sopinut tapaamisia ventovieraiden kanssa”, kommentoi toinen kyselyyn vastannut ammattilainen.

Kysely poiki sähkötupakoinnin vastaisen kampanjan

Kyselyyn saatujen vastausten perusteella suunniteltiin kampanja, joka koostuu kolmesta osasta: koulujen kautta jaettiin tietoa, ammattilaisille koottiin sähköinen tietopaketti ja nuorille on tulossa oma somekampanja. Kampanja järjestetään alkavalla viikolla Snapchatissa ja Instagramissa, ja se löytyy seuraamalla hashtagia #vapetoikeasti.

Lisätietoja kampanjasta:

Tiina Laiho, kouluttaja
Vantaan ehkäisevän päihdetyön yksikkö
puh. 050 302 4850
etunimi.sukunimi@vantaa.fi
 
Eeva Lauri, Klaari-koordinaattori
Helsingin kaupunki, nuorten ehkäisevä päihdetyö
puh. 050 304 6369
eeva.lauri@hel.fi
 

Avainsanat

LapsetNuoret 13 -20 v.Kampanjat