Uudet päiväkodit valmistuvat Koivukylään ja Tikkurilaan

Tiedote

Asiasanat

Koivukylän suuralueRakentaminenToimitilat

Päiväkotitilanne paranee Vantaalla, kun syksyn alussa saadaan käyttöön kaksi uutta päiväkotia. Koivukylän päiväkoti Kustaantiellä on valmistumassa syyskuussa, Lauhatien päiväkoti valmistuu Tikkurilaan lokakuussa.

Koivukylän päiväkoti valmistumassa.

Koivukyvän päiväkoti on valmistumassa.

Kumpaankin päiväkotiin sijoittuu yli 200 lasta, joten ne tuovat helpotusta varhaiskasvatuspaikkojen kysyntään. Molempiin tulee kaksi päiväkodinjohtajaa, joista toisen työnkuva on pedagoginen ja toisen hallinnollinen. Vantaalla on hyvää kokemusta vastaavasta työnjaosta suurissa päiväkodeissa. 

Koivukylään massiivihirsinen päiväkoti

Koivukylän päiväkoti Kustaantiellä on Suomen suurin hirsirakenteinen päiväkoti, kokonaisalaltaan noin 2500 neliömetriä. Kaksikerroksiseen, massiivihirrestä rakennettuun päiväkotiin asettuu enintään 228 lasta, ja siellä on 8 kotialuetta, joissa on kahden kasvattajan ryhmiä yhteensä 16. Vantaa kokeilee täällä paljon toivottua massiivipuurakentamista. 

Päiväkoti lämpiää maalämmöllä ja katolle on asennettu aurinkopaneelijärjestelmä, joten ympäristöystävällisyyteen ja energiatehokkuuteen tehdyillä panostuksilla on saatu rakennuksen aiheuttamat ilmastopäästöt tavanomaista reilusti vähäisemmäksi. 

Päiväkodissa on väljät, 90-neliöiset ruokasali ja liikuntatila, joita alueen asukkailla on mahdollisuus hyödyntää päiväkodin toiminta-ajan ulkopuolella. Myös päiväkodin virikkeellinen piha on alueen lapsiperheiden käytössä varsinaisen päiväkotitoiminnan ulkopuolisina ilta- ja viikonloppuaikoina. Koivukylän päiväkoti asettuu luontevasti metsäisen Helenanpuiston kupeeseen. Tontin reuna-alueille on jätetty mahdollisimman paljon luonnonmukaista kasvustoa ja kunttaa, millä pyritään vahvistamaan lasten kosketusta luontoon. 

Samassa yhteydessä on aloitettu Kustaantien liikennejärjestelyjen parantaminen.

Uusi rakennus korvaa Tarhapuiston ja Minkkipuiston päiväkodit ja sinne sijoittuu myös Koivukylän päiväkotipaviljongissa toimivia lapsiryhmiä.

Lauhatien päiväkoti valmistumassa

Lauhatie 19:ään valmistuva päiväkoti vastaa Tikkurilan suureen päiväkotipaikkojen kysyntään. Alueelle rakennetaan paljon asuntoja, ja varhaiskasvatuksen uusille tiloille on tarvetta, joten alueelta etsitään edelleen sopivia tontteja.

Rakennuksen kokonaisala on noin 2500 neliömetriä. Myös tähän päiväkotiin asettuu enintään 228 lasta, ja siellä on 8 kotialuetta, joissa on kahden kasvattajan ryhmiä yhteensä 16. Kaksikerroksisessa rakennuksessa on perinteinen betonirakenne, mutta puuta on käytetty muun muassa julkisivuihin. Viehättävänä yksityiskohtana tilojen akustiikkaelementeissä käytetään lasten tekemiä kuvia. 

Päiväkodin sydänaluetta eli salia, ruokalaa ja kotikeittiötä on alueen asukkaiden mahdollista käyttää. Päiväkodin piha on osa oppimisympäristöä. Se suunnitellaan virikkeiseksi oppimisympäristöksi, joka tukee pedagogisten tavoitteiden toteutumista ja kannustaa liikkumaan. Pihassa korostuvat suojaisuus, turvallisuus ja toiminnallisuus. Ison leikkipihan lisäksi alueella on suuri metsäinen luontovirikepolku ja aktivoivia leikkivälineitä. Perheet voivat käyttää pihaa päiväkodin toiminta-ajan ulkopuolella. 

Lauhatien päiväkodin sijainnin vuoksi kaukolämpö on kustannus- ja energiatehokkain lämmitysmuoto. Rakennuksessa on myös aurinkopaneelit, joita hyödynnetään energiajärjestelmässä.

Avainsanat

Päiväkodit