Eduskuntavaalit kiinnostavat nuoria Vantaalla

Uutinen

Vaskivuoren lukion vaalipaneelissa tentattiin ehdokkaita luonnosta ja ympäristöstä, taloudesta ja koulutuksesta sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä.

Vaskivuoren lukion vaalipaneelissa tentattiin ehdokkaita nopeilla lappuäänestyksillä.

Lukiolaiset kysyivät ehdokkailta, tulisiko maahanmuuttajien kotouttamiseen ohjata lisää resursseja. Perussuomalaisten ehdokas vastasi ei, muut vastasivat kyllä.

Eduskuntavaalit kiinnostavat Vantaalla opiskelevia nuoria. Näin voi päätellä Vaskivuoren lukiossa järjestetystä vaalipaneelista, joka keräsi salin täyteen opiskelijoita 23. maaliskuuta.

Vaskivuoren lukion opiskelijakunnan ja Uudenmaan Lukiolaisten yhdessä järjestämään paneeliin oli kutsuttu ehdokas kaikista Vantaan valtuustoon vaaleissa valituista puolueista.

Ehdokkaat pääsivät vastaamaan tiukkoihin kysymyksiin luonnosta ja ympäristöstä, taloudesta ja koulutuksesta sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä. Kysymykset lukiolaiset olivat laatineet yhteiskuntaopin opettajiensa kanssa.

Lukiolaiset tenttasivat ehdokkaita myös nopeilla lappuäänestyksillä (kyllä – ei). Ehdokkailta kysyttiin, tulisiko Suomen olla maailman johtavia maita vihreässä siirtymässä, onko valtion velan kasvu ollut hyvä poliittinen päätös ja tulisiko maahanmuuttajien kotouttamiseen ohjata lisää resursseja.

– En tekisi ilmastonmuutokselle mitään. Olen vegaani ja ajan sähköautolla, perussuomalaisten ehdokas Juha Suoniemi vastasi.

– Ilmastonmuutos on iso muutos ihmissivilisaatiolle ja vie meiltä talouden edellytyksiä pois. Suomen tehtävä on näyttää esimerkkiä ja toivoa, vihreiden ehdokas Mikko Viilo katsoo.

– Iso kuva on se, että pitää tunnustaa tosiasiat. Ilmastonmuutos on täällä ja nyt, kokoomuksen ehdokas Anssi Aura vastasi.

Koulutuksesta ei leikata, ehdokkaat vakuuttivat

Lukiolaiset kysyivät ehdokkailta, leikkaisivatko he kansanedustajina koulutuksesta. Eivät, kaikki vakuuttivat.

– Me emme ole öljyvaltio. Meidän ainoa resurssi on ihmisresurssi, sosiaalidemokraattien ehdokas Hussein al-Taee vastasi.

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt puhuttivat myös ehdokkaita ja lukiolaisia.

– Translaki on hyvä. Olemme varmasti se puolue, joka mahdollisti sen, että se säädettiin tällä vaalikaudella, ruotsalaisen kansanpuolueen ehdokas Kristian Rehnström sanoi.

– Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että kolmas juridinen sukupuoli on hyvä juttu. Olisin kuitenkin valmis viemään asian vielä pidemmälle ja pohtimaan, tarvitaanko juridista sukupuolta ollenkaan, keskustan ehdokas Otto Suhonen puntaroi.

– Lakia ei ole tarvetta muuttaa, kristillisdemokraattien ehdokas Loviisa Kaartokallio vastasi.

Enemmistö ehdokkaista piti valtion velkaantumista huonona poliittisena päätöksenä.

– Korot ovat nousseet, Liike Nytin ehdokas Nina Nummela sanoi.

– Velkaa on otettu syystä: muun muassa koulutukseen ja yritystoiminnan elvyttämiseen, vasemmistoliiton ehdokas Gashaw Bibani linjasi.

Vaalipaneeliin osallistuivat ehdokkaat Hussein al-Taee (sd.), Anssi Aura (kok.), Gashaw Bibani (vas.), Loviisa Kaartokallio (kd.), Nina Nummela (liik.), Kristian Rehnström (r.), Otto Suhonen (kesk.), Juha Suoniemi (ps.) ja Mikko Viilo (vihr.). Tilaisuuden juonsivat Vaskivuoren lukion oppilaat Manja Puhakainen, Saana Viitanen ja Silva Pitkälä.

Nuorten vaaleissa äänestettiin vilkkaasti

Vastikään järjestetyissä Nuorten vaaleissa äänestettiin vilkkaammin kuin neljä vuotta sitten. Nuorten vaaleissa äänesti 24 prosenttia 12–17-vuotiaista.

Nuoret valitsivat varjovaaleissaan eduskuntaan vähän nuoria edustajia. Nuorten valitsemien kansanedustajien keski-ikä on 42 vuotta. 18–29-vuotiaita nuoria valittiin vain 26. Miehiä Nuorten vaaleissa valittiin 126 ja naisia 73.

Nuorten vaaleissa eduskuntaan valittiin 11 vantaalaista ehdokasta: 

 • Faysal Abdi (sd.) financial adviser, 38 vuotta 

 • Naima el Issaoui (sd.) tradenomi, talousasiantuntija, 40 vuotta 

 • Hussein al-Taee (sd.) kansanedustaja, rauhanvälittäjä, 39 vuotta 

 • Ada Hosio (fp.) luokanopettaja, 27 vuotta 

 • Pasi Liukkonen (ps.) yrittäjä, toimitusjohtaja, 38 vuotta 

 • Moussa Ahmad (vas.) tekniikan tohtori, asiantuntija, 40 vuotta 

 • Mika Kasonen (kok.) ylikonstaapeli, 50 vuotta 

 • Anssi Aura (kok.) yrittäjä, 40 vuotta 

 • Janne Hartikainen (ps.) diplomi-insinööri, 37 vuotta 

 • Heli Hakala (kok.) teologian maisteri, erityisopettaja, 48 vuotta 

 • Milad Dehghan (vkk.) somevaikuttaja, artisti, 31 vuotta

Vantaalla annettiin Nuorten vaaleissa 3 872 hyväksyttyä ääntä. Eniten ääniä saivat Faysal Abdi, Hussein al-Taee ja Outi McDonald (kd).

Vaalipäivä lähestyy

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys jatkuu 28. maaliskuuta asti.

Vantaalla ennakkoon voi äänestää muun muassa Tikkurilassa kauppakeskus Dixissä, Myyrmäen kirjastossa ja Korsossa monitoimikeskus Lumossa.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 2. huhtikuuta.

Vaskivuoren lukion vaalipaneeliin osallistui yhdeksän ehdokasta.