Koulujen ja päiväkodin sisäilmakorjaukset edistyivät kesäkaudella 2022

Uutinen

Asiasanat

RakentaminenToimitilat

Vantaalla tehtiin kesän 2022 aikana suurehkoja sisäilmakorjauksia kaikkiaan kahdeksassa oppilaitoksessa ja yhdessä päiväkodissa. Jo aiemmin ovat valmistuneet muut korjaukset, mutta Kaivokselan koulun liikuntasalin pukuhuonetilat saatiin käyttöön korjausten jälkeen lokakuun alussa.

Kaivokselan koulu.

Kaivokselan koulun liikuntasalin pukuhuonetilojen korjaukset valmistuivat lokakuun alussa.

Kaivokselan koulussa tehtiin opetustiloissa ja liikuntasalin pukuhuonetiloissa laajoja lattiakorjauksia ja rakenteiden tiivistyksiä. 

Kivimäen koulussa korjattiin laajasti C-solun alakerran tiloja. Lisäksi korjausalueen ikkunat uusittiin ja luokkien väliin tehtiin taittoseiniä. 

Päiväkummun koulussa korjattiin neljä luokkaa sekä käytävä- ja varastotiloja. 

Rekolan koulussa korjattiin laajennusosan luokat ja päärakennuksen pohjakerroksen liikuntasalin pukuhuoneet. 

Simonkallion koululla uusittiin lattiapintoja sekä tiivistettiin rakenteita neljässä opetustilassa. Keittiön seinän paikallinen kosteusvaurio korjattiin. 

Sotungin koulussa korjattiin kotitalousluokkien tilat, uusittiin opetuskeittiöiden kalustus ja keittiölaitteet sekä tehtiin tilamuutoksia. 

Varia Myyrmäen Ojahaantien yksikössä tehtiin työpajarakennuksessa paikallisia lattiakorjauksia, korjattiin IV-konehuone sekä päärakennuksen aula ja tuulikaappi. 

Varia Koivukylän Talvikkitien yksikössä tehtiin korjauksia kabinetissa ja eri kerroksissa useissa työhuoneissa. Lisäksi useissa tiloissa uusittiin ikkunat. 

Koulujen lisäksi myös Peltovuoren päiväkodissa tehtiin sisäilmakorjauksia kellarikerroksessa. 

Koulut ja päiväkoti ovat saaneet tarkemmat kohdekohtaiset tiedotteet korjauksista. Tiedotteet on viety myös kootusti verkkosivuille.

Koulukorjaukset kesäloman aikana

Tavallisimmin sisäilmakorjauksessa tiivistetään rakenteet, läpiviennit ja rakenneliittymät. Lattiarakenne kapseloidaan, ja lattian pintamateriaalit uusitaan sekä tasapainotetaan ilmanvaihto. Tarvittaessa kohteissa tehdään tämän lisäksi korjausalueen ilmanvaihdon nuohous- ja säätötöitä. 

Koulujen sisäilmakorjaukset pyritään mitoittamaan sellaisiksi, että ne saadaan toteutettua loma-aikana ennen koulun alkua. Jos rakenteiden purkamisen yhteydessä löytyy uusia korjausta vaativia kohtia, ne korjataan mahdollisuuksien mukaan samalla kertaa. Jos kesätauko ei riitä suunniteltujen korjausten toteuttamiseen, korjauksia jatketaan myöhemmin koulun kanssa sovittavana ajankohtana.

Tilannetta seurataan

Sisäilmakorjaukset ovat yleensä tehonneet hyvin: olosuhdehaitat ja oireilu ovat vähentyneet erittäin merkittävästi korjausten jälkeen. Esimerkiksi tiivistyskorjaukset yhdistettynä ilmanvaihdon säätötoimenpiteisiin estävät tehokkaasti epäpuhtauksien leviämistä luokkatiloihin. Tilannetta kuitenkin seurataan ja tarvittaessa tehdään uusia toimenpiteitä.  

Vantaan koulujen sisäilmasta sekä oppilaiden ja henkilöstön tuesta voi lukea lisää Vantaan verkkosivuilta. Jos oppilailla tai henkilöstöllä ilmenee oireita, joiden epäilee liittyvän sisäilmaan, on syytä ottaa yhteyttä sekä terveydenhuoltoon että rehtoriin. Tarkemmat ohjeet sisäilmaoireita epäileville henkilöille löytyvät myös verkkosivuilta. Vantaata koskeva sisäilmatieto on koottu osoitteeseen vantaa.fi/sisailma.

Avainsanat

Sisäilma