Koululaiset osallistuvat koulun ja uuden pihan suunnitteluun Vantaan Kannistossa

Uutinen

Kanniston koulun laajennuksessa kuullaan lasten asiantuntemusta ja toiveita.

Kanniston koulun oppilaat Diego, Janna ja Lenni kiipesivät kiipeilytelineeseen koulun pihalla.

Kanniston koulun neljäsluokkalaiset Diego, Janna ja Lenni toivovat koulun pihalle keinuja ja parkouria.

Kun rakennetaan koulua ja koulun pihaa, on syytä huomioida asiantuntijoiden eli koulua käyvien lasten näkemyksiä. Siksi koululaiset pääsevät mukaan uuden koulun ja pihan suunnitteluun Vantaan Kannistossa.

Kanniston koulua laajennetaan yhtenäiskouluksi. Vuonna 2025 valmistuva laajennus tuo 400 oppilaan kouluun lisää tilaa peräti 600 oppilaalle. Laajennus muuttaa myös koulun pihaa.

Kanniston koulun piha valittiin Vantaan parhaaksi koulun pihaksi vuonna 2017. Mitä muutoksia pihalla pitäisi tehdä ja mitä ei saa missään nimessä tehdä, sitä Vantaa ja koulun suunnittelijat kysyivät Kanniston koululaisilta keväällä järjestetyssä osallistavassa pihapolussa.

– Jotta koulusta ja pihasta tulee kiva, me tarvitaan teidän asiantuntemustanne, Kanniston koulun rehtori Petri Kiuru kertoi pihasuunnitteluun osallistuville koululaisille ennen kuin koululaiset jalkautuivat pihalle arkkitehdin ja pihasuunnittelijoiden kanssa.

– Teidät hyvät ideat halutaan kaikki käyttöön. Olkaa aktiivisia, rehtori kannusti koululaisia.

“Tavalliset keinut olis hyvät”

Kanniston 4.–6-luokkalaiset antoivat koulun ja pihan suunnittelijoille kymmeniä toiveita ja huomioita uudistuvan koulunsa ulkotiloista.

Neljäsluokkalaiset Janna, Lenni ja Diego toivovat koulun pihalle uusia ja perinteisiä tiloja.

– Mä toivoisin pihalle vaijeriliukua ja tavallisia keinuja, Janna sanoo.

– Normikeinut olis hyvät, Diego sanoo.

Lenni miettii toivettaan hetken.

– Vaikka parkouria.

”Metsässä voi leikkiä ihan mitä vaan”

Kanniston koulun piha on yhtä aikaa luonnonläheinen ja urbaani ja se on sitä jatkossakin. Koulun eteläosassa oleva metsä säästetään rakennustöissä.

Lähimetsä on Kanniston koululaisille tärkeä paikka. Kiinnostavimpia paikkoja metsässä ovat koululaisten mielestä ojat ja ojan vierustat ja puiden juuret. Metsässä voi myös oppia, koululaiset huomauttavat.

“Matikkaa kävyillä ja kepeillä, hengittämistä, luonnon kunnioittamista, kuvataidetta, mielenrauhaa”, Kanniston koulun oppilaat listasivat ajatuksiaan pihan suunnittelijoille.

Koulun pohjoispuolelle suunnittelijat ovat hahmotelleet monipuolisia tiloja liikkumiseen, mm. parkouriin. Koululaiset toivovat pihalle myös kuntoilutelineitä ja lisää paikkoja koripallon pelaamiseen ja heittelyyn.

Kanniston koulun laajennuksen ja uuden pihan suunnittelu jatkuu kesällä. Syksyllä suunnittelijat palaavat esittelemään suunnitelmia koulun oppilaille.

Lapsilla ja nuorilla on monenlaisia mahdollisuuksia osallistua oman ympäristönsä suunnitteluun Vantaalla. Vantaa haluaa edistää lasten ja nuorten oikeuksia ja vaikutusmahdollisuuksia. Toiminta on osa Vantaan lapsiystävällinen kunta -työtä.