Maksuttomia pyöräilykursseja aikuisille vantaalaisille touko-heinäkuussa – ilmoittaudu mukaan, omaa pyörää ei tarvita!

Uutinen

Asiasanat

LiikenneLiikunta ja ulkoiluAsukkaat

Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo) järjestää yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa pyöräilyn perustaitojen opetusta aikuisille vantaalaisille touko-heinäkuussa 2022. Pyöräilytaitoa opettamalla edistetään samalla myös kaupunkilaisten kestävää liikkumista. Kursseja järjestetään jo kolmatta kesää.

Pyöräilykurssilaisia

Pyöräilykurssin oppilaita. Kuva: Kati Pankka

Kurssit ovat osallistujille maksuttomia, eikä kurssille osallistumiseksi tarvitse omaa pyörää.

Pyöräilykursseilla edetään kahden opetuskerran alkeiskurssilta jatkokursseille. Ensin tavoitteena on tasapainon löytäminen ja polkeminen, sitten pyörän hallinta ja lopulta itsenäinen pyöräily liikenteessä. Taitojen ohella kasvaa myös itseluottamus ja rohkeus.

Pyöräily mielletään Suomessa kansalaistaidoksi, jonka jokainen osaa. Todellisuus ei kuitenkaan vastaa tätä mielikuvaa. Vuosina 2020–2021 Helsingin seudun pyöräilijöiden ja Vantaan kaupungin yhteistyössä järjestämillä aikuisten pyöräilykursseilla oli yli 100 oppilasta, ja kysyntää on edelleen.

“Kursseillemme tulee karkeasti katsottuna kahdenlaisia oppilaita. On niitä, jotka ovat lapsena kyllä kokeilleet pyöräilemistä, mutta esimerkiksi kaatumisesta on jäänyt pelko. Toinen osa oppilaistamme tulee puolestaan maista, joissa ei ole pyöräilykulttuuria tai pyöräily on esimerkiksi ainoastaan miesten tai varakkaiden juttu”, toteaa Helsingin seudun pyöräilijöiden koordinaattori Taina Renkonen.

Pyöräilyn oppimiseen aikuisena ei perinteisesti ole ollut juuri tukea saatavilla. Vantaan kaupunki on kuitenkin halunnut olla edelläkävijä tällä saralla.

”Aikuisten pyöräilykursseja järjestämällä Vantaa haluaa rohkaista pyöräilytaidottomia aikuisia ottamaan haltuun uuden taidon, joka tukee niin kestävää liikkumista, terveellisiä elämäntapoja kuin vapautta ja itsenäisyyttä arjessa”, toteaa Vantaan kaupungin liikenneinsinööri Olli Tamminen.

Tänä vuonna edistyneemmillä oppilailla on myös mahdollisuus päästä kokeilemaan Vantaan kaupunkipyöriä.

“Toiveena tietenkin on, että mahdollisimman moni kurssin käyneistä jatkaisi pyöräilyä omassa arjessaan. Kaupunkipyörät ovat edullinen tapa jatkaa pyöräilyä, vaikka omaan pyörään ei heti pystyisikään investoimaan”, Tamminen jatkaa.

“Pyöräilytaito muuttaa oppilaiden elämän: joku säästää aikaa ja rahaa pyöräilemällä työmatkansa, joku voittaa pelkonsa tai voi viimeinkin pyöräillä yhdessä perheensä kanssa”, muistuttaa Helsingin seudun pyöräilijöiden toiminnanjohtaja Henni Ahvenlampi.

Lisätietoja pyöräilykursseista ja ilmoittautuminen kursseille

Kurssipaikkoja on rajallinen määrä. Kurssille ilmoittautuneille lähetetään vahvistus kurssille osallistumisesta.

Vantaan kursseille etsitään myös uusia ohjaajia. Uudet ohjaajat koulutetaan tehtävään. Yhteydenotot: taina.renkonen@gmail.com

Avainsanat

PyöräilyKurssit